Vietos dvasios beieškant

2015 m. kovo 26 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje pristatytas straipsnių rinkinys „Vietos dvasios beieškant“. Jo sudarytoja – prof. dr. Rasa Čepaitienė, bendraautoriai – doc. dr. Rūta Šermukšnytė ir doc. dr. Felix Ackermann.

Leidinio „Vietos dvasios beieškant“ viršelis
Leidinio „Vietos dvasios beieškant“ viršelis

Iš pirmo žvilgsnio „vietos dvasios“ sąvoka dvelkia senstelėjusia romantika, kurios neįmanoma moksliškai apčiuopti ir juolab išmatuoti. Glumina ir tai, kad šis daugiasluoksnis terminas vartojamas itin skirtinguose akademiniuose kontekstuose – nuo geografijos iki architektūros, net muzikos. Lietuvos akademinėje aplinkoje genius loci – vietos dvasios – reiškinys, nepaisant keleto paminėjimų, iki šiol nebuvo plačiau nagrinėtas. Tad šiame mokslinių straipsnių rinkinyje pabandyta visapusiškiau ir išsamiau panagrinėti jo filosofines, antropologines ir kultūrologines reikšmes bei jų praktinę sklaidą, remiantis archeologijos, menotyros, paveldosaugos, sociologijos ir kitų disciplinų metodologinėmis prieigomis.

Paroda LMA Vrublevskių bibliotekoje
Paroda LMA Vrublevskių bibliotekoje

Rengiant leidinio koncepciją, pavyko suburti tarpdisciplininę ir tarptautinę kultūros tyrinėtojų komandą. Be lietuvių, į šį projektą įsitraukė vokiečių, baltarusių, ukrainiečių ir rusų mokslininkai. Tai leido iš įvairių požiūrio taškų, turint labai skirtingą akademinį bagažą, pasigilinti į šį sudėtingą, nelengvai apčiuopiamą ir nevienareikšmiškai interpretuojamą reiškinį. Vienuolikos originalių straipsnių rinkinyje siekta išryškinti probleminius ir disonuojančius, istorinius ir mentalinius „vietos dvasios“ aspektus Lietuvoje ir jos regionuose, siekiant šį reiškinį geriau pažinti ir įtraukti į nūdienį paveldosaugos ir kultūros politikos lauką. Parengta pagal LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus pranešimus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.