Energiją tausojantis elektrinis virdulys

Neretai įdomiam gaminiui sukurti pakanka išradingai pasinaudoti jau plačiai paplitusiomis ir įprastinėmis tapusios technologijomis.

Indukcinė elektrinė viryklė – viena iš tokių, tačiau pradedančioji įmonė iš Berlyno sugalvojo, kaip jos pagrindu sukurti gerokai energijos sąnaudas taupantį alternatyvų elektrinį virdulį.

Tai dviejų dalių įtaisas, kurį sudaro lazdelė su feromagnetine plokštele jos gale ir kaitinimo pagrindas – vienos vietos indukcinė viryklė.virdulys_indukcinis

Pagrindinis privalumas – užvirti galima tik tiek vandens, kiek reikia puodeliui arbatas ar kavos, ir visiškai neeikvojama energijos papildomam vandens kiekiui užvirinti. Juk sutiksite, kad į elektrinį virdulį niekuomet nepilama vandens tiksliai tiek, kiek jo tuo metu reikia – tai gali būti ir dvigubai daugiau, tačiau ši užvirinto vandens dalis nueina perniek – paliekama ataušti, o po to dažniausiai ir visai išpilama.

Įvertinus, kad elektrinius virdulius turi milijonai namų ūkių, sutaupymas, tiek elektros, tiek vandens, būtų įspūdingas. Patys šio virdulio, pavadinto Miito, kūrėjai teigia įvertinę, kad vien Anglijoje per vieną dieną sutaupytos energijos pakaktų visą naktį laikyti įjungtus visas Anglijos gatves apšviečiančius žibintus.

Prietaiso pagrinde, kaip ir indukcinėje kaitlentėje, yra sumontuota varinė ritė; įjungus, per ją tekant kintamai srovei, sukuriamas kintamas elektromagnetinis laukas. Jis, eidamas per feromagnetinę plokštelę, joje indukuoja kintamą elektros srovę, kuri ir įkaitina plokštelę.

virdulys_i

Beje, indukcinės viryklės savo šildymo efektyvumu pranoksta elektrines su kaitinimo elementu, ir laikomos gerokai saugesnėmis – pati kaitlentė įkaista tik toje vietoje, kur stovi metalinis indas, ji negali veikti, jei ant jos nėra indo, arba jis netinkamos medžiagos, pavyzdžiui stiklinis ar keraminis.

Taigi, viskas labai paprasta – tereikia padėti pripildytą puodelį arba didesnį indą (jis turi būti atsparus šilumai, pavyzdžiui, keraminis, molinis, stiklinis) ant indukcinio pagrindo, įdėti šildymo lazdelę ir paspausti jungiklį. Vandeniui pasiekus virimo temperatūrą, Miito pereina į budėjimo režimą. Kai lazdelė yra pakeliama iš vandens, prietaisas išsijungia, ir lazdelę su feromagnetine plokštele galima padėti ant bazės atvėsti.

Nors numatoma šio elektrinio virdulio kaina nemaža, apie šimtas eurų, tačiau nėra abejonių, kad jis tikrai atsipirks.

Tačiau galima pasinaudoti šia idėja ir daug pigesniu būdu – tie, kas jau turi indukcines virykles, pasidarę ar įsigiję šildymo lazdelę.

Ji visai paprasta – šilumą izoliuojantis strypelis su įsimagnetinančio metalo plokštele gale. Galima panaudoti seną keptuvę ar puodą, kurie turi ženklą, kad yra tinkami indukcinei viryklei.

 

Nuoroda: https://www.kickstarter.com/projects/747044530/miito-the-sustainable-alternative-to-the-electric/widget

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.