Ergonsistemų tyrimų aprėpties ir struktūros nustatymas

Dr. Kazys Serbenta, doc. dr. Gvidas Kazlauskas, dr. Juozas Misevičius

Sistemos „Žmogus–Aplinka“ pažinimo problemos aktualumas nuolat didėja. Problemos aktualumą ne tik mūsų valstybėje, bet ir pasauliniu mastu lemia demokratinės raidos sąlygomis vykstantys konkurencijos ir kiti ekonomiką reguliuojantys procesai, kuriuose neišvengiamai dalyvauja žmonės. Šios aplinkybės skatina plėtoti sistemos „Žmogus–Aplinka“ tyrimus. Mūsų įsitikinimu, būtina reguliuoti darbų atlikimo strategiją, taktiką ir jų turinį, kad šie darbai nedubliuotų vienas kito ir būtų nukreipti bendram tikslui – tobulinti ergonsistemų funkcionavimą ir siekti aukštesnių jų veiklos rezultatų. Šio straipsnio autoriai nagrinėja ergonsistemų tyrimų aprėptis ir jų struktūras.

Mokslas yra sudėtingas socialinis reiškinys. Jame pažinimas apima žmogaus minties santykį su tikrove. Reikia pripažinti, kad įvairių tyrėjų patirtis šioje mokslinio pažinimo srityje tebėra ribota. Šią patirtį didina ne tik atliekami konkretūs kompleksiniai tyrinėjimai, bet ir mokslo tiriamųjų darbų gautų rezultatų vertinimas ir praktinis jų pritaikymas.

Pateikiame kai kuriuos mūsų atliktų darbų rezultatus. Spręsdami teminius klausimus, vadovavomės bendrąja mokslinių tyrimų metodologija, stebėjimo, ekspertinio, loginio įvertinimo būdais ir metodais. Remdamiesi sukauptais mūsų ankstesniųjų darbų, taip pat kitų tyrėjų duomenimis, paskelbtais mokslinio ir taikomojo pobūdžio leidiniuose, siūlome šios srities darbų struktūras, principinius taikymo būdus ir technologijas.

Nustatėme, kad įvairių ergonsistemų funkcionavimui, jų struktūroms būdingi bendrieji ir individualūs požymiai. Parengėme šių sistemų tyrimų aprėpties ir struktūros klasifikaciją.

1 lentelė

 

ERGONSISTEMŲ SUDĖTIES IR FUNKCIONAVIMO BENDRŲJŲ POŽYMIŲ KLASIFIKACIJA
 

SUDĖTIS

 

     Žmogus operatorius
     Žmogus vadovas
     Aplinka
 

 

SĄVEIKAVIMAS

     Tarp žmonių operatorių
     Tarp žmonių operatorių ir jų vadovo
     Tarp žmogaus ir darbo objektų bei priemonių
     Tarp darbo objektų ir darbo priemonių
     Tarp žmogaus ir gamtos bei mikroklimato aplinkos

 

2 lentelė

 

ERGONSISTEMŲ INDIVIDUALIŲJŲ POŽYMIŲ KLASIFIKACIJA
     Žmogaus (operatoriaus) asmenybės ir dalykinės savybės
     Žmogaus (vadovo) asmenybės ir dalykinės savybės
     Aplinkos sudėtis ir savybės
     Sąveikavimo pobūdžiai ir ypatybės

 

Ergonsistemų požymių klasifikacija atskleidžia mokslo tiriamųjų ir praktinių darbų kompleksiškumo būtinybę, todėl rekomenduojame tokią šių darbų struktūrą:

3 lentelė

 

TYRIMŲ IR TAIKOMŲJŲ DARBŲ OBJEKTAI IR PAGRINDINĖS KRYPTYS
1      Personalo tyrimai
2      Technikos objektų tyrimai
3      Technologijų tyrimai
4      Ergonomikos ir saugos sąryšių tyrimai
5      Konkretiems objektams moksliškai pagrįstų normų parengimas

 

4 lentelė

 

TYRIMŲ SRITYS IR APRĖPTYS
1    Sistemos „ Žmogus–Aplinka“ fundamentiniai tyrimai
2    Ergonsistemų pagal ekonomines sritis tyrimai
3    Konkrečių ergonsistemų tyrimai
4  Konkrečių ergonsistemų konkrečių posistemių tyrimai
5    Konkrečioms ergonsistemoms, jų posistemiams ir funkcionavimui moksliškai

pagrįstų normų parengimas

 

Nustatėme, kad sudėtingus ergonsistemų tyrimus įmanoma atlikti tik tokios sudėties ir kompetencijos tyrėjų kompleksinėms grupėms.

5 lentelė

 

TYRĖJŲ (MOKSLININKŲ) PAGRINDINĖS SPECIALIZACIJOS
1    Ergonomika (ergonologija)
2    Sauga
3    Medicina
4      Psichologija
5      Technika
6      Technologija
7      Teisė (logika)
8      Terminija

 

6 lentelė

SPECIALISTŲ (PRAKTIKŲ) SPECIALIZACIJOS
1      Vadyba (organizavimas, vadovavimas, kontrolė)
2      Ergonomika
3      Sauga ir sveikata
4      Profesija (specialybė) pagal konkrečias technologines operacijas (darbo vietas)

 

Tyrinėdami, kaip galima tobulinti ergonsistemų funkcionavimo kokybę saugos aspektu, nustatėme, kad būtina atlikti ergonsistemų procesuose dalyvaujančių žmonių (darbuotojų ir jų vadovų) kompleksinę psichofiziologinę profesinę atranką. Ši išvada turi mokslinę ir praktinę vertę, reguliuojant žmonių saugą bet kurių organizacijų ir jų padalinių veikloje.

Ergonsistemų konkrečių tyrimų aprėpties ir struktūros esmę atskleidžiantis pavyzdys taip pat gali būti dr. Gvido Kazlausko darbai, paskelbti mokslo darbų rinkinyje „Darbų sauga“ (Kaunas: Akademija, 1996). Apie ergonomikos ir saugos sąryšių tyrimus sistemoje „Žmogus–aplinka“ yra paskelbta Kazio Serbentos, Ramūno Mieldažio, Linos Narbutienės straipsnyje konferencijos „Žmogaus ir gamtos sauga“ 2010 m. leidinio 1-ojoje dalyje.

Autoriai būtų dėkingi mokslininkams ir specialistams praktikams už atsiliepimus apie šiame straipsnyje iškeltas problemas, taip pat už pasisakymus apie galimybes bendradarbiauti šioje mokslo srityje.

Autoriai yra Lietuvos mokslininkų sąjungos asocijuotos organizacijos „Ergonominė sauga“ nariai

 

Nuotraukoje (iš kairės): dr. Juozas Misevičius, mokslinės firmos „Ergotransauga“ direktorius Adolfas Pilipavičius ir dr. Kazys Serbenta aptaria ergonomikos mokslo pasiekimų panaudojimo galimybes autotransporto vairuotojų rengimo ir tobulinimo procesuose
Nuotraukoje (iš kairės): dr. Juozas Misevičius, mokslinės firmos „Ergotransauga“ direktorius Adolfas Pilipavičius ir dr. Kazys Serbenta aptaria ergonomikos mokslo pasiekimų panaudojimo galimybes autotransporto vairuotojų rengimo ir tobulinimo procesuose
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.