KLAIDINANTYS SKELBIMAI: būkite atsargūs

Vilniaus universiteto skelbimų lentose ir vėl pasirodė klaidinantys neva „administracijos“ parašyti skelbimai studentams, kuriuose prašoma pasitikrinti savo baigiamuosius darbus komercine plagiato patikros sistema plag.lt. Atkreipiame studentų ir dėstytojų dėmesį: Vilniaus universitetas neturi nieko bendra su šia sistema, niekada nesiūlė ir nesiūlys kelti darbus į neaiškios kilmės duomenų bazes.

VU_logoPrimename, kad 2013 m. balandžio 5 d. vykusiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdyje VU iniciatyva visų universitetų rektoriai išreiškė bendrą nuomonę dėl minėtos sistemos ir nusprendė nerekomenduoti ja naudotis universitetų studentams ir dėstytojams

.

Šios savaitės pradžioje Lietuvoje startavo pagal eLABa projektą parengta (Europos socialinio fondo agentūros finansuota, administruojanti institucija – VU) kvalifikuota nacionalinė plagiato patikros sistema EPAS 4.0. Ją naudoja ir VU. Šioje sistemoje įdiegti nauji sutapties aptikimo algoritmai, įvairių apgaulės būdų radimo technologijos. Sistema EPAS 4.0 naudojasi vis daugiau projekte dalyvaujančių Lietuvos mokymo įstaigų. Sutapimų ieškoma ne tik VU rašto duomenų bazėje, bet ir elektroninių tezių bei disertacijų, publikacijų, atvirų žurnalų ir mokymo įstaigų rašto darbų duomenų bazėse.

 

Mokymo įstaigos prieigą prie rašto darbų bazių suteikia tik autorizuotiems subjektams, o minėtas plag.lt toks nėra ir būti negali. Kviečiame VU studentus sąžiningai rašyti baigiamuosius darbus, teisingai cituoti, veltui neeikvoti pinigų ir nesijaudinti dėl atsitiktinių teksto sutapimų galimybės.

Parengta pagal „VU naujienos“ pranešimą

 

„Mokslo Lietuvos“ redakcijos pastaba: Panašių klaidinančių skelbimų jau pastebėta ir kituose universitetuose.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.