Lietuvių tautą telkusiai organizacijai – 100 metų

Balandžio 9 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje atidaryta paroda, skirta Lietuvių draugijai nukentėjusiems dėl karo šelpti. Tai buvo viena svarbiausių lietuvių tautą telkusių organizacijų iki Lietuvos Tarybos išrinkimo. Parodos rengėja – Vrublevskių bibliotekos darbuotoja istorikė Rasa Sperskienė.  

Lietuvių draugija nukentėjusiems dėl karo šelpti tapo viena svarbiausių organizacinių lietuvybės palaikymo struktūrų Vilniaus krašte itin sudėtingomis tarpukario geopolitinėmis sąlygomis. Draugija išlaikė našlaičius ir senelius, rėmė neturtingą besimokantį jaunimą, suteikdama galimybę jiems apsigyventi prieglaudose ir bendrabučiuose. Padedant šiai draugijai, mokslus baigė šimtai Vilniaus krašto gydytojų, mokytojų, inžinierių, žurnalistų ir kitų inteligentijos profesijų atstovų, taip pat ir amatininkų.

Vilnius pirmojo pasaulinio karo – draugijos veiklos metais
Vilnius pirmojo pasaulinio karo – draugijos veiklos metais

Parodoje eksponuojami nežinomi, neseniai atrasti draugijos veiklos dokumentai. Rengiant ekspoziciją, atlikti papildomi tyrimai, kadangi dalis draugijos medžiagos niekada nėra tyrinėta. Su šia draugija aktyviausius gyvenimo metus susiejo dauguma Vasario 16-osios akto signatarų, garsūs visuomenės, švietimo ir kultūros veikėjai. Todėl ekspozicijoje taip pat pristatomi Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Martyno Yčo, Jokūbo Šerno, Petro Leono, Mykolo Biržiškos, kunigų Juozo Tumo, Juozapo Kuktos, Prano Bieliausko ir kitų žymių lietuvių autografai.

 

Renginio metu daug dėmesio skirta minėtos draugijos transformacijai į Vilniaus lietuvių labdarybės draugiją. Parodos chronologinės ribos apima abu pasaulinius karus ir pirmąją sovietinę Lietuvos okupaciją. Ši paroda Vrublevskių bibliotekoje veiks iki balandžio 22 d. LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus informacija. Pateikė Sonata Šulcė.

 

 

 

Draugijos ataskaita
Draugijos ataskaita
Lietuvių draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti reikalų vedėjo Jokūbo Šerno vestuvės
Lietuvių draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti reikalų vedėjo Jokūbo Šerno vestuvės

„Mokslo Lietuvos“ pastaba: Apie Lietuvių draugijos nukentėjusiems nuo karo šelpti veiklą buvo skelbta „Mokslo Lietuvos“ 2014 m. Nr. 19 (529). Apie tai rašė prof. Libertas Klimka.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.