Tarptautinio Švietimo internacionalo anketa apie akademinės laisvės vertinimą

Tarptautinio Švietimo internacionalo generalinis sekretorius Fred Van Leeuwen balandžio 24 d. atsiuntė laišką, skirtą visiems akademinių institucijų darbuotojams. Jis siūlo išreikšti savo nuomonę apie akademinę laisvę ir užpildyti internetinę („on line“) anketą. Šią anketą sukūrė Jungtinės Karalystės Lincoln Universiteto ir Marie Curie fondo atstovai. Anketa anoniminė, ją  gali užpildyti kiekvienas dėstytojas.

Yra įvairių akademinės laisvės apibrėžimų. Be to, terminas akademinė laisvė naudojamas įvairiame kontekste, pavyzdžiui, studentų, dėstytojų akademinė laisvė; akademinė laisvė ir akademinis korektiškumas; akademinė laisvė ir universitetinė autonomija ir t.t. Pateikiame UNESCO akademinės laisvės apibrėžimą, paskelbtą 1997 metais:

Aukštųjų mokyklų dėstytojai turi teisę išlaikyti akademinę laisvę, t. y. teisę be doktrinoje nustatytų suvaržymų naudotis mokymo ir diskusijų laisve, o taip pat gali naudotis laisve atlikti mokslinius tyrimus bei platinti ir skelbti jų rezultatus, laisvę nevaržomai reikšti savo nuomonę apie instituciją arba sistemą, kurioje jie dirba, laisvę nuo institucijų cenzūros ir laisvę dalyvauti profesinėse arba atstovaujamosiose akademinėse organizacijose.

Kadangi anketoje prašoma pateikti ir savo akademinės laisvės supratimą, nėra būtina laikytis čia pateikto UNESCO (1997 m.)  apibrėžimo. Jį kritikavo kai kurios tarptautinės dėstytojų organizacijos.

Siūlau išplatinti šią informaciją tarp savo universiteto dėstytojų. Tikiuosi, kad tai juos paskatins labiau domėtis kaip akademinė laisvė užtikrinama jų katedroje, fakultete ar universitete. Prie anketos pildymo portalo galite prisijunti taip:

                      angliškai – https://www.surveymonkey.com/s/AcademicFreedomSurvey

prancūziškai – https://www.surveymonkey.com/s/AcademicFreedomSurveyFR

                      ispaniškai – https://www.surveymonkey.com/s/AcademicFreedomSurveyES

 

Pagarbiai,

 

Prof. Linas Šumskas

LAMPSS tarptautinių ryšių koordinatorius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.