Vėjo jėgainės be menčių – pigesnis būdas išgauti vėjo energiją?

Italijos įmonė „Vortex Bladeless“ teigia sukūrusi visiškai naują vėjo jėgainės koncepciją, kuri atpigintų ir statybą, ir priežiūrą, taip pat ir generuojama elektra kainuotų mažiau. Deividas Yanezas (David Yanez), vienas iš įmonės įkūrėjų, mano, kad turi puikią idėją, kuriai nedaug trūksta tapti komercine. Tam jie netrukus planuoja pradėti sutelktinio finansavimo (ang. crowdfunding) kampaniją.

be_menciuO šią idėją sukėlė garsi tilto „Tacoma Narrows Bridge“ Jungtinėse Valstijose katostrofa 1940 metais. Ji buvo nufilmuota, ir šie kadrai apskriejo viso pasaulio kino kronikas, o vėliau ir televizijas. Tiltas, pučiant stipriam vėjui, įsisiūbavo, prasidėjo rezonansas, ir jis per keliolika sekundžių subyrėjo.

Šis įvykis dar ilgai buvo aptariamas ir analizuojamas inžinierių ir mokslininkų, o pats efektas buvo pavadintas aeroelastiniu siūbavimu.

Gal būt ne vienam jį teko ir pačiam jį stebėti (arba tiksliau, girdėti) – elektros laidų zvimbesys pučiant stipresniam vėjui taip pat yra aeroelastinis siūbavimas.

Jo mokslinis pavadinimas – Karmano sūkurys, susidarantis skysčiui ar dujoms tekant pro cilindrinius arba kitokios neaptakios formos profilius.

 

„Vortex Bladeless“ manymu, šį efektą galima panaudoti ir geriems tikslams – elektros energijos generavimui. Tokia vėjo jėgainė neturi įprastinių besisukančių menčių, o tiesiog ima siūbuoti vėjyje, o ši mechaninė energija paverčiama elektra, pasinaudojant elektromagnetinės indukcijos generatoriumi.

https://youtu.be/2_5K4kmnsL4

Ekspertai pripažįsta, kad tai gana radikalus sprendimas, lyginant su įprastinėmis vėjo jėgainėmis, nes ši atrodo tikrai neįprastai – kaip milžinas šiaudas, vibruojantis vėjyje, ir neturi jokių judančių ir susidėvėti galinčių dalių.

Idėjos autorių teigimu, tokią vėjo jėgainę pastatyti kainuotų bent dvigubai pigiau, nei įprastinę, tiek pat būtų sutaupoma ir eksploatacijos išlaidų.

Žinoma, pagrindinis klausimas, ar jos galia bus pakankama. Tačiau įmonė teigia, kad bandymai vėjo tunelyje nuteikia optimistiškai.

„Vortex Bladeless“ nesitaiko į didžiųjų vėjo jėgainių rinką, jų artimiausias planas – pagaminti 4 kilovatų vėjo elektrinę, tinkamą nedideliems namų ūkiams.

Jei tai pavyktų, privalumai būtų akivaizdūs – jas galima statyti arčiau viena kitos, taip išgaunant daugiau elektros energijos iš ploto vieneto, pati statyba taip pat būtų gerokai paprastesnė.

 

Karmano sūkurys (iliustr. Wikipedia)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.