Argono Nacionalinė laboratorija paskelbė atradusi naują komercinį medicininio radioizotopo gamybos metodą

Šį mėnesį Argono nacionalinės laboratorijos energijos skyriuje buvo pademonstruota molibdeno izotopo 99 (Mo-99) gamyba, atskirimas ir valymas. Šio izotopo išgavimo metodas gautas bendradarbiaujant su SHINE medicininių technologijų įstaiga ir NorthStar medicininių radioizotopų įstaiga.

„Mo-99 radioizotopo šaltinio gavimas yra svarbus nacionalinis prioritetas. Kiekvienais metais milijonams pacientų panaudojus radioizotopų diagnostiką buvo išgebėta gyvybė“ sako Georgijus Vandergriftas, Argonos nacionalinės laboratorijos darbuotojas.

Mo-99 gamybai pradžioje buvo naudojamas prisodrintas uranas. Atsižvelgus į branduolinio ginklo platinimo kylančią grėsmę, Mo-99 gamybai naudojamas mažai prisodrintas uranas. Bombarduojant mažai prisodrintą uraną greitais neutronais, sukeliamos branduolinės reakcijos, kurių metu susidaro nauji izotopai, tame tarpe ir Mo -99. Molibdeno izotopą reikia išskirti iš kitų reakcijioje susidarusių izotopų.argonas

Kitas būdas gauti Mo-99 radioizotopą iš natūralai gamtoje egzistuojančio molibdeno. Galima Mo-98 izotopą apšaudyti neutronais. Rezultate, neutronui prisijungus prie Mo-98 branduolio susidaro Mo-99. Taip pat galima Mo -100 apšvytinti X- spinduliuote , tuomet iš branduolio yra išlaisvinamas vienas neutronas ir gaunamas Mo -99. Mo-99 radioizotopo natūraliai gamtoje nėra.

Mo-99 radioizotopo gyvavimo pusamžis yra trumpas ir jis skyla išspinduliuodamas betą spinduliuotę ir susidaro technecio radioizotopas Tc-99m. Tc-99m yra radioaktyvus izotopas ir plačiai naudojamas daugiau nei 40 milijonų medicininių diagnostikos procedūrų, įskaitant širdies testavimus ir kaulų skanavimus.

Argono nacionalinė laboratorija pirmauja atliekamais fundamentiniusir taikomuosius mokslinius tyrimus beveik visose mokslo srityse. Ji glaudžiai bendradarbiauja su daugelio universitetų, kompanijų, valstybės ir savivaldybių įstaigų tyrėjais ir padeda jiems išspręsti iškilusias problemas.

 

Šaltinis: http://www.newswise.com/articles/media-article/635725

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.