Chaotiškas Plutono palydovų judėjimas

Jeigu Jums tektų gyventi viename iš Plutono palydovų, Jums būtų sunku nustatyti iš kurios pusės ryte teka Saulė. Išsami Hablo teleskopo duomenų analizė parodė, kad du Plutono palydovai, Niktė ir Hidra, vartosi nenuspėjamai. “Iš Hablo teleskopo duomenų nustatyta, kad Plutono palydovai šoka kosminėje erdvėje pagal chaotišką ritmą” sako NASA mokslo misijų valdymo administratorius Džonas Grunsfeldas. “Kai “New Horizons” erdvėlaivis skris liepos mėn. pro Plutono sistemą, bus galima stebėti šiuos palydovus iš arčiau”.

Palydovų šokis susijęs su jų buvimu pastoviai kintančiame gravitaciniame lauke. Šį lauko kitimą sukelia dviguba Plutono ir Charono planetų sistema ir jų sukimasis aplink vienas kitą. Plutonas ir Charonas yra dviguba planeta, kadangi jie sukasi apie bendrą masių centrą, kuris yra tarp jų. Dėl jų sukimosi besikeičiantis gravitacinis laukas verčia mažuosius palydovus vartytis. Toks palydovų elgesys stipriai pasireiškia tiems palydovams, kurių forma artima amerikietiško futbolo kamuolio formai. Manoma, kad ir kiti du Plutono palydovai, Cerberis ir Stiksas, elgiasi taip pat. “Haosas yra bendras bruožas dvinarėms sistemoms” sako Hamiltonas.

 

Šie rezultatai apie Plutono palydovus bus paskelbti Marko Shovalterio ir Dongo Hamiltono straipsnyje, kuris bus publikuotas “Nature” žurnalo liepos mėnesio 4- tame numeryje.

“Prieš Hablo teleskopo duomenų gavimą, niekas net neįtarė apie tokia Plutono sistemos dinamiką” sako Shovalteris. Jis aptiko tris Plutono palydovus su rezonansiniu apsisukimo periodu “Jeigu Jūs būtumėt Niktėje, tai Hidrai apsisukus tris kartus, Stiksas apsisuktų du kartus”. Pirmos užuominos apie palydovų chaotišką judėjimą buvo gautos astronomams matuojant atspindėtos šviesos nuo Niktės ir Hidros kitimus.

 

Iš Hablo duomenų taip pat buvo nustatyta, kad palydovas Cerberis yra tamsus kaip anglis, o kiti šaltieji Plutono palydovai yra šviesios smėlio spalvos.

Manoma, kad Plutono palydovai susidarė ankstyvoje Saulės sistemos raidoje susidūrus mažai planetai ir panašaus dydžio kosminiam kūnui. Palydovas Charonas, kurio dydis lygus pusei Plutono dydžio, buvo atrastas 1978, Niktė ir Hidra – 2005, Cerberis – 2011, o Stiksas – 2012. Palydovų skersmenys yra nedideli – kelių dešimčių mylių eilės.

Mokslininkai tikisi, “New Horizons” padės atskleisti daugiau tolimos Plutono sistemos paslapčių.

plutonas1

Kompiuteriu sumodeliuotas Plutono palydovo Niktės nenuspėjama orientacija orbitoje skriejant apie dvinarę planetą “Plutonas – Charonas”

Credits: NASA/ESA/M. Showalter (SETI)/G. Bacon (STScI)

 

plutonas2

Santykinis Plotono palydovų ryškumas. Paviršių krateriai – tik iliustracija. Palydovų paviršiaus struktūra dar nežinoma.

Credits: NASA/ESA/A. Feild (STScI)

Šaltinis: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-hubble-finds-pluto-s-moons-tumbling-in-absolute-chaos

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.