A.P.P.L.E. kursų, stipriai pakeitusių Lietuvos mokyklą, pabaiga

Birželio 29 d.–liepos 3 d. Lietuvoje vyko A.P.P.L.E. (Amerikos pedagogų talkos Lietuvos švietimui programa) 25-ieji vasaros kursai mokytojams. Tai paskutiniai kursai, organizuojami su A.P.P.L.E. bendrija. Kaip ir buvo numatyta, ši programa truko 25 metus, kursuose dalyvavo apie 50 proc. mūsų šalies mokytojų, kuriems seminarus vedė daugiau nei 200 lektorių iš JAV ir Kanados.

„A.P.P.L.E. bendrijos organizuojami vasaros kursai – prasminga ketvirtį amžiaus vykusi pilietinė iniciatyva. Lietuvos pedagogai tikriausiai jau nebeįsivaizduoja vasaros be kuriame nors šalies kampelyje kasmet atsirandančios galimybės atnaujinti savo žinias, pasikeisti patirtimi, aptarti naujoves. Kursuose aktualias švietimo reformos temas nagrinėjo, su pedagogikos idėjomis, įžvalgomis ir didaktikos naujovėmis susipažino beveik 30 tūkst. Lietuvos mokytojų. Linkiu, kad toks savanoriškas ir JAV lietuvių pilietiškumo paskatomis užaugintas impulsas ateityje sėkmingai įsilietų ir į kitas Lietuvos švietimo veiklas“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Šiemet įvairių dalykų mokytojams rengiamas seminaras, skirtas aptarti Matematinio, gamtos mokslų, informacinių technologijų ir inžinerinio ugdymo sistemos (angl. STEAM) iššūkius Lietuvos mokyklai. Bus ieškoma bendrų sprendimų, kaip pagerinti mokinių mokymo(si) pasiekimus, įgyvendinant STEAM. Istorijos, pilietiškumo pagrindų, geografijos mokytojai aptars pilietiškumo ugdymo situaciją mokyklose, ieškos, kaip pagerinti kokybę, nacionalinio saugumo aktualijas integruoti į ugdymą per pamokas ir popamokinę veiklą.

Pradinio ugdymo mokytojams šiemet bus pasiūlyta dirbti grupėje „Rašymo procesas nuo darželio iki pagrindinės mokyklos“, kurioje bus kalbama apie mokinių gebėjimą atrasti ir išreikšti savo idėjas, formuoti nuomonę apie tas idėjas, kurti rašinį. Kalbų mokytojai gilinsis į komandinio darbo subtilybes, susipažins su kalboms mokyti naudinga naujausia informacija internete. Mokyklų direktorių pavaduotojams ugdymui bus surengtas seminaras apie mokyklos kultūros atnaujinimą.

Pradinio ugdymo, kalbų mokytojų ir pavaduotojų ugdymui grupėse paskaitas skaitys lektoriai iš JAV, atstovaujantys A.P.P.L.E. bendrijai. Kitose grupėse – Lietuvos mokytojai, išugdyti ilgametės A.P.P.L.E. programos. Pirmenybė, atrenkant į kursus, šiemet buvo teikiama atokesnių rajonų, tautinių mažumų mokyklų mokytojams. Kursus, organizuotus Ugdymo plėtotės centro, finansavo iš projekto „Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo ir perkvalifikavimo sistemos plėtra (II etapas)“ lėšų.

A.P.P.L.E. bendrija (Amerikos pedagogų talka Lietuvos švietimui) įsteigta 1990 m. JAV lietuvių Vaivos Vėbraitės-Gust ir Jūratės Krokytės-Stirbienės iniciatyva. Ši profesinė mokytojų bendrija telkė savanorius pedagogus iš JAV ir Kanados. Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos ir A.P.P.L.E. bendrijos projektas pradėtas 1991 m. vasarą. Iki 2006 m., kai buvo įkurtas Lietuvos mokytojų fondas, programos veikla buvo finansuojama iš JAV surinktų labdaros lėšų.

Kursuose ir praktiniuose seminaruose tobulinosi ne tik mokytojai, bet ir mokyklų administratoriai, bibliotekininkai, socialiniai darbuotojai. Kai kurie dalyviai atvykdavo ne vieną, o trečią, šeštą, dešimtą kartą. A.P.P.L.E. kursai buvo surengti ne tik didmiesčiuose, bet ir Giruliuose, Marijampolėje, Mažeikiuose, Molėtuose, Trakuose, Šalčininkuose, Šilutėje, Utenoje, Birštone, Skaudvilėje ir kitur. A.P.P.L.E. bendrijos veikla neapsiribojo vasaros kursais – buvo telkiamos lėšos įvairiems projektams ir sumanymams realizuoti, buvo įgyvendinta daugiau nei 100 mokytojų projektų.

Pagrindiniai A.P.P.L.E. tikslai – su kolegomis iš Lietuvos pasidalyti Amerikos švietimo filosofija, profesinėmis žiniomis, ugdymo metodais ir įgūdžiais, užmegzti ilgalaikius ryšius tarp Amerikos ir Lietuvos žmonių bei švietimo įstaigų, organizacijų, skatinti Lietuvos mokytojų profesinį tobulėjimą, pasitikėjimą savo jėgomis ir kt. Nors programa baigiasi, bet Lietuvos ir JAV mokytojų bendradarbiavimas bus tęsiamas kitomis formomis ir būdais. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.