Knyga apie pieno biologinę reikšmę

Doc. dr. Antanas Šarkinas

Gegužės 19 d. Lietuvos mokslų akademijos Žemės ūkio ir miškų mokslų skyrius surengė Aleksandro Stulginskio universiteto profesorės Sigitos Urbienės knygos ,,Pieno ir jo sudedamųjų dalių biologinė reikšmė“ sutiktuves. Įžangos žodį apie knygos svarbą visuomenės švietimui, pieno perdirbėjams ir vartotojams tarė LMA žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus pirmininko pavaduotoja, LMA narė prof. Veronika Vasiliauskienė. Ji pažymėjo, kad prof. S.Urbienė daugiau kaip 40 metų vykdė pieno biochemijos, chemijos ir technologinius tyrimus, šiais klausimais Lietuvos ir užsienio žurnaluose paskelbė per 300 mokslinių straipsnių.

Knygos autorė, LMA ŽŪMMS Maisto saugos ir kokybės komisijos pirmininkė prof. Sigita Urbienė apžvelgė aplinkybes, paskatinusias parašyti šią knygą. Ji pažymėjo, kad dabartinė medijų sklaida yra gana įvairi: teisinga, abejotinos kokybės ir visiškai nekokybiška. Todėl visuomenei gana nelengva suvokti, kuri informacija teisinga ir pagrįsta moksliniais tyrimais. Neigiama informacija dažniausiai kyla dėl žinių trūkumo apie pieno produktus, jų sudėtį bei sudedamųjų dalių savybes. Todėl svarbu kuo išsamiau ir kuo plačiau pateikti visuomenei mokslo žinias ir apie pastarųjų dešimtmečių mokslinius tyrimus, ypač turinčius biologinės reikšmės t. y. kokią daro įtaką žmogaus sveikatai.

Knygą sudaro 7 skyriai. Kiekvieno skyriaus pabaigoje pateikiamas naudotos literatūros sąrašas. Pirmame skyriuje išsamiai išdėstyta pieno charakteristika: sudėtis, pieno susidarymas, jo maistinė ir energetinė vertė. Palyginta motinos (žmonių), karvių ir ožkų pieno sudėtis, glaustai aptartos pieno savybės. Daug dėmesio skirta pieno baltymų sudėčiai ir savybėms įvertinti. Naudojant 118 literatūros šaltinių išsamiai pateikta pieno baltymų sudėtis, jų savybės bei biologinė reikšmė. Aprašyta ir gana neseniai ištirtų virškinimo metu susidarančių biologiškai aktyvių peptidų svarba žmogaus organizmui. Nagrinėjamos ir pieno baltymuose esančios amino rūgštys, jų reikšmė žmogui. Atskirame poskyryje nurodoma, kaip žmogaus organizmas reaguoja į baltymų trūkumą ar jų perteklių.Prof. V. Vasiliauskienė sutiktuvių dalyviams pristato autorę

Išsamiai pateiktos ir pieno riebalų savybės, pradedant nuo riebalų sudėties iki atskirų riebalų rūgščių biologinės reikšmės žmogaus organizmui. Atskiruose poskyriuose nurodyta pagrindinių riebalų komponentų gliceridų, fosfolipidų, sterolių – cholesterolio biologinė reikšmė. Knygoje išsamiai aprašyta ir nesočiųjų riebalų rūgščių biologinė vertė, ypač išryškinta konjuguotos linolo rūgšties svarba žmogui. Nurodyta, kad šios, taip svarbios organizmui rūgšties 3,5 proc. riebumo pieno puodelyje (250 ml) yra net apie 90 mg. Riebalų savybėms pateikti autorė panaudojo 79 literatūros šaltinius.

Skyriuje apie piene esančius angliavandenius (laktozę) aprašyta jų teigiama reikšmė bei problemos, susidarančios žmogaus organizme dėl laktozės netoleravimo, kai žmogui trūksta fermento laktazės. Nemažas dėmesys skirtas pieno mineralinių junginių biologinei reikšmei įvertinti, ypač nurodant kalcio, fosforo ir jodo vertę žmogaus organizmui. Knygoje aptartos osteoporozės išsivystymo gaKnygos sutiktuvių dalyviailimybės ir piene esančio kalcio įtaka, nurodyta, kiek puodelyje esantys mikro- ir makroelementai tenkina žmogaus organizmui reikalingą paros poreikį. Nustatyta, kad puodelyje pieno kalcio yra apie 40 proc., fosforo – 30 proc. ir jodo – 15 proc. žmogui reikalingo poreikio per parą. Remiantis tyrimais, nustatyta, kad beveik visos pieno sudedamosios dalys (jų daugiau kaip 200) padeda apsaugoti žmogaus organizmą nuo įvairių ligų, taip pat ir nuo onkologinių susirgimų.

Knygos recenzentė, Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro skyriaus vedėja dr. Roma Bartkevičiūtė pažymėjo, kad knygoje pateikti teiginiai remiasi gausios literatūros analize. Pieno sudedamųjų medžiagų dalyvavimas žmogaus organizmo fiziologiniuose procesuose pateiktas vadovaujantis Europos Sąjungos Komisijos reglamentu Nr. 432/2012, parengtu remiantis maisto ir medicinos srities bendrų mokslinių tyrimų rezultatais bei Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslinėmis išvadomis.

Recenzentas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas pabrėžė knygos svarbą visuomenės švietimui, maisto mokslo srityje bei pieno pramonėje dirbantiems specialistams. Knyga ypač reikalinga moksleiviams šviesti. Visuomenės sveikatos biurai, gydytojai dietologai taip pat turi turėti šią knygą. Knyga turėtų būti kiekvienos mokyklos bibliotekoje, ja turėtų naudotis mokytojai, kalbantys mokiniams apie mitybos klausimus.

. Gėlės – knygos autorei, prof. Sigitai Urbienei
. Gėlės – knygos autorei, prof. Sigitai Urbienei

KTU profesorė Daiva Leskauskaitė kalbėjo apie šios knygos svarbą auginančioms vaikus mamoms, ūkininkams, savo ūkiuose perdirbantiems pieno žaliavą, taip pat studentams, studijuojantiems biomokslus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Antonina Greičiuvienė kalbėjo apie pieno ir jo produktų kokybės klausimus, kas daroma siekiant gerinti jų kokybę. Diskusijose pabrėžta knygos svarba ir aptartos galimybės, kad kuo daugiau suinteresuotų asmenų susipažintų su knygoje pateiktais ilgamečių bei naujausių mokslinių tyrimų rezultatais.

Autorius yra Kauno technologijos universiteto Maisto instituto direktorius.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.