Profesoriaus Pranciškaus B. Šivickio mokinės dovana Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedrai

Prof. dr. (HP) Janina Tutkuvienė, Doc. dr. Violeta Žalgevičienė

2012–2013 m. Lietuvos akademinė visuomenė plačiai paminėjo vieno žymiausių Lietuvos mokslininkų – biologo akademiko profesoriaus Pranciškaus Baltraus Šivickio 130-ąsias gimimo metines. Nors praėjo jau nemažai laiko, šiai progai skirti renginiai vyksta iki šiol. Minimu laikotarpiu P. B. Šivickio garbei Lietuvos mokslų akademijoje buvo surengta mokslinė konferencija. LMA Vrublevskių bibliotekoje parengta šiai sukakčiai skirta paroda.

Akademiko profesoriaus Pranciškaus Baltraus Šivickio portretas. Dailininkas Aleksandras Vitulskis
Akademiko profesoriaus Pranciškaus Baltraus Šivickio portretas. Dailininkas Aleksandras Vitulskis

Lietuvos morfologų draugija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedra 2013 m. birželio 14 d. sušaukė iškilmingą susirinkimą. Šios katedros Histologijos auditorijai, kurioje dirbo garsusis profesorius, buvo suteiktas P. B. Šivickio vardas.

Didelė P. B. Šivickio atminimui skirta paroda buvo surengta ir Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto bibliotekoje. Daugumą eksponatų šiai parodai pateikė profesoriaus mokinė, jo disertantė dr. Tamara Eugenija Arnastauskienė, ilgus metus dirbusi Zoologijos ir parazitologijos, vėliau – Ekologijos institute, pažinojusi profesorių nuo 1959 m. Ji stropiai rinko su profesoriaus veikla ir jo atminimu susijusią medžiagą. Paskatinta buvusios VU Medicinos fakulteto dėstytojos doc. dr. Laimos Slavėnienės ir padedant minėtos katedros docentei dr. Renatai Šimkūnaitei-Rizgelienei, T. E. Arnaustauskienė nutarė sukauptus eksponatus padovanoti VU MF Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedrai.

2015 m. birželio 22 d. įvyko neeilinis katedros darbuotojų ir svečių susirinkimas. Jo metu buvo parengtas T. E. Arnastauskienės surinktos medžiagos dovanojimo–priėmimo aktas, kurį pasirašė T. E. Arnastauskienė ir R. Šimkūnaitė-Rizgelienė. P. B. Šivickio histologijos auditorijoje buvo pristatyta T. E. Arnastauskienės dovanotos medžiagos pagrindu parengta ekspozicija, papildyta jau anksčiau šios katedros darbuotojų sukaupta medžiaga. Talkinant katedros darbuotojams, ekspoziciją parengė doc. R. Šimkūnaitė-Rizgelienė. Ji įsipareigojo ir toliau globoti šią ekspoziciją bei ją gausinti.

E. Arnastauskienės dovaną sudaro: albumas su dvidešimčia nuotraukų iš profesoriaus gyvenimo; kituose dviejuose albumuose susegtos 85 įmautės, kuriose sudėta arti pusės šimto įvairių P. B. Šivickio ir jo mokinių mokslinės veiklos laikotarpiu darytų nuotraukų, profesoriaus straipsniai, jo diplomų bei straipsnių apie jį kopijos, susirašinėjimas su Jonu Basanavičiumi ir kitais žymiais žmonėmis; Žaiginio P. B. Šivickio mokyklos pedagogų ir mokinių laiškai, atvirukai, kvietimai į jo atminimui skirtas konferencijas ir kitus renginius; informacinė medžiaga apie jo disertantus, kurių būta per dvidešimt; kasetės su minėjimuose sakytų kalbų įrašais ir kt.

Prie įėjimo į P. B. Šivickio histologijos auditoriją, kurioje yra ekspozicija, kabo gražiai įrėmintas profesoriaus portretas ir trumpas jo gyvenimo aprašymas. Retas studentas praeina pro šalį, nesustojęs ir neperskaitęs šio teksto. Tai nuteikia labai maloniai, rodo akademinio jaunimo dėmesį ir pagarbą senajai mokslininkų kartai.

Medicinos fakulteto ir minėtos katedros vardu nuoširdžiai dėkojame T. E. Arnastauskienei už vertingą dovaną, o doc. R. Šimkūnaitei-Rizgelienei ir jai talkinusiems kolegoms už įdėtą triūsą tvarkant šią medžiagą ir rengiant ekspoziciją, už pastangas išsaugoti akademiko mokslinį palikimą.

Malonu pridurti, kad, sužinojusi apie šį renginį, jauniausioji profesoriaus dukra Ramona Simokaitienė padovanojo katedrai pagal profesoriaus prisiminimus parengtą puikią knygą „Gyvoji mintis“ (sudarytojos – Ramona Šivickytė-Simokaitienė ir Meilė Vilkauskaitė; 2005). Ši knyga ekspozicijoje užima garbingiausią vietą. Tikimės, kad P. B. Šivickio atminimui skirta ekspozicija ilgainiui taps nedideliu muziejumi prie šios katedros. Kviečiame visus, turinčius medžiagos apie garsųjį Lietuvos mokslininką, prisidėti prie jo kūrimo.

V. Žalgevičienės nuotraukoje – dr. Tamara Arnastauskienė prie akademikui P. B. Šivickiui skirto stendo VU MF Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedroje
V. Žalgevičienės nuotraukoje – dr. Tamara Arnastauskienė prie akademikui P. B. Šivickiui skirto stendo VU MF Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedroje

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.