Vincentas Žemaitis (1928 04 14–2015 06 24)

Eidamas 88 metus, Vilniuje mirė ilgametis Lietuvos filosofijos ir sociologijos (dabar – Lietuvos kultūros tyrimų) instituto mokslo darbuotojas, įžymus filosofas ir pedagogas, humanitarinių mokslų daktaras profesorius Vincentas Žemaitis. Beveik visa mokslinė velionio veikla susijusi su šiuo institutu: jis buvo pirmasis šio dar būsimojo instituto etatinis darbuotojas, Lietuvos filosofinės minties ir etikos tyrimų pradininkas bei organizatorius, nenuilstantis dorovinės kultūros Lietuvoje puoselėtojas, daugelio Lietuvos ir tarptautinių simpoziumų, konferencijų, forumų organizatorius, etikos istorijai ir teorijai skirtų leidinių sudarytojas ir redaktorius, kelių mokslinių monografijų, žinynų ir vadovėlių, daugybės straipsnių autorius. Daugelį metų buvo instituto Lietuvos filosofijos istorijos ir Etikos skyrių vadovas, o pastarojo – ir kūrėjas. Įkūrė visuomeninę dorovinę kultūrą atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje puoselėjusią „Ethos“ draugiją, keletą metų buvo jos prezidentas, redagavo jos leidžiamą žurnalą „Dora“ (vėliau pavadintą „Ethos“).

Žemaičio pastangomis įsteigta Etikos katedra Vilniaus pedagoginiame institute (dabar – Lietuvos edukologijos universitetas). Daugelį metų jame dėstė etiką ir jos istoriją.

Kartu su velioniu dirbę ir visuomeniškai veikę bendražygiai prisimins profesorių Vincentą Žemaitį kaip išmintingą Mokytoją, įkvėpėją, nuoširdų bičiulį, taurią, šviesios dvasios asmenybę, kaip žmogų, kurio siektiems idealams įgyvendinti jie jausis įsipareigoję skirti likusius gyvenimo metus. Parengta pagal www.alkas.lt, birželio 26 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.