Kanados įmonė užpatentavo kosminį liftą

Įvairūs išradėjai nuolat ieško būdų, kaip rasti alternatyvą reaktyvinių variklių technologijai ir kuo pigiau įveikti gravitaciją ir atmosferos pasipriešinimą ir į kosminę erdvę iškelti įvairius naudingus krovinius.

Nuo pat pirmojo 1957 metų spalio 6 dieną į Žemės orbitą paleisto palydovo „Sputnik-1“ laikų technologijos tobulėjo, bet principas išliko tas pats – reaktyvinė trauka. Tačiau tai labai brangu – vertinama, kad 1 kilogramo naudingo svorio kaina siekia 20-50 tūkstančių JAV dolerių, o pats kuras sudaro didžiąją dalį raketos svorio.

Viena iš siūlomų alternatyvų – kosminiai liftai. Net vyksta konferencijos, paskirtos išimtinai šiai technologijai, pavyzdžiui, „Space Elevator Conference 2015“ šiemet rugpjūčio 21-23 dienomis vyks Sietlo mieste (konferencijos puslapis: http://www.isec.org/sec/).

Kanados įmonė „Thoth Technology“ pasiūlė ir net užpatentavo savo kosminio lifto idėją – tai milžiniškas iš kevlaro ir polietileno kompozito pagamintas vamzdis, kuriam standumą suteiks į jo vidų pripūstos helio dujos.

Toks bokštas, įmonės teigimu, gali būti 20 kilometrų aukščio, o elektra varomi liftai į jo viršų galėtų pristatyti iki 10 tonų naudingos krovinio. Jo viršuje būtų aikštelė kosminiams laivams, kur jie galėtų nusileisti ir paimti krovinį.liftas

„Thoth Technology“ inžinierių teigimu, tokia technologija gali sutaupyti daugiau nei 30 procentų įprastinio raketinio kuro, nes tokiame aukštyje reikėtų mažiau energijos sugrįžti į orbitą, o krovinys į 20 kilometrų aukštį būtų pakeliamas nedideliu greičiu, todėl oro pasipriešinimo, įkaitimo ir vibracijų praktiškai nebūtų, o naudojama energija būtų gaunama iš Žemės.

Būtent Žemės atmosferos įveikimas yra vienas sudėtingiausių ir pavojingiausių skrydžio etapų tiek kosminiams laivams kylant, tiek leidžiantis.

 

Patento aprašyme teigiama, kad „Šis išradimas yra savo formą išlaikantis bokštas, pripildytas didelio slėgio dujų, ir skirtas naudingosios apkrovos pristatymui į aukštai virš Žemės paviršiaus esančią platformą. Jis gali būti naudojamas kosmoso tyrimams, taip pat pristatyti įrangą, personalą ir kitus objektus į didelį aukštį, ryšių ar turizmo tikslais“. Patente teigiama, kad tokio kevlaro-polietileno bokšto mastas gali būti ir didinamas, pasiekiant ir didesnį aukštį.

 

Tiesa, kol kas tai tik patentas, ir visai neaišku, ar įmonė mėgins kurti tokio lifto prototipą, ar tiesiog užsiėmė nišą ir mėgins iš šios idėjos uždirbti ateityje.

„Thoth Technology“ kuria gaminius, skirtus gynybai ir taikomųjų kosmoso programų verslui.

Thoth Technology

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.