Mokslininkas, turėjęs dvi tėvynes

Minint dr. Vytauto Griniaus 75-ąsias gimimo metines

Jei likimas būtų buvęs palankesnis, šiomis dienomis kartu su faktišku (bet taip ir nepaskirtu) pirmuoju Lietuvos ambasadoriumi Vengrijoje būtume paminėję jo jubiliejinį gimtadienį. Deja, tarp gyvųjų jo jau nebėra. „Mokslo Lietuvos“ redakcija kreipėsi į jo biografijos tyrinėtoją, neseniai pasirodžiusios knygos „Turėjau dvi tėvynes“ sudarytoją, prof. Oną Voverienę su prašymu pasidalinti mintimis apie mokslininką, politiką ir visuomenės veikėją, deja, gerai žinomą tik nedaugeliui.                

Prof. Ona Voverienė

Lietuvos ir Vengrijos bičiulių kultūros draugijos nariai po dr. Vytauto Griniaus apdovanojimo svečiuose pas Vengrijos ambasadorių J. E. Zoltan Pesce. Algimanto Žižiūno nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos bičiulių kultūros draugijos nariai po dr. Vytauto Griniaus apdovanojimo svečiuose
pas Vengrijos ambasadorių J. E. Zoltan Pesce. Algimanto Žižiūno nuotr.

Vytautas Grinius gimė 1940 m. liepos 10 d. Raseinių valsčiuje Pašaltuonių kaime, darnioje katalikiškoje ir patriotiškoje šeimoje. 1958 m. baigęs Raseinių vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus universiteto Gamtos fakultetą. Nuo pirmojo kurso įsitraukė į studentų mokslinės draugijos veiklą. Dainavo studentų akademiniame chore, lankė muzikos pažinimo paskaitų ciklą Valstybinėje filharmonijoje. 1963-aisiais baigė universitetą, įgydamas biologo profesiją, ir pradėjo dirbti Lietuvos žemės ūkio akademijoje.

Straipsnis prieinamas tik prenumeratoriams. Dėl prenumeratos kreiptis į „Mokslo Lietuvos“ redakciją.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.