Parlamentarų ir būsimųjų valstybės tarnautojų bendradarbiavimas

Prof. dr. Jonas Jasaitis

Viena labiausiai prieštaringai vertinamų valstybės valdymo institucijų yra Seimas. Tačiau, dalyvaujant panašiose diskusijose, išryškėja, kad jų dalyviai dažniausiai nėra giliau susipažinę su Seimo veiklos turiniu ir jos organizavimu, įvairių Seimo komitetų ir komisijų veikla, Seimo narių kasdieniniu darbo krūviu. Labiausiai šis klausimai turėtų rūpėti būsimiesiems valstybės tarnautojams, kurie negali vadovautis tik padrikais teoriniais šaltiniais, juo labiau – nuogirdomis. Studijų procesas pirmiausia turi išsklaidyti dėl atsitiktinių veiksnių įtakos susiformavusį abstraktų įstatymų leidybos įsivaizdavimą ir pateikti susistemintą visapusišką informaciją. Tiksliausius vaizdinius gali suformuoti tik tiesioginis susipažinimas su Seimo narių ir visos šios institucijos darbu.

Seimas nėra epizodinių ekskursijų objektas. Todėl kiekvienas tikslinis studentų vizitas į Seimą turi būti suplanuotas taip, kad netrikdytų tiesioginės jo veiklos, būtų ne tik apžiūrėtos patalpos ir pakalbėta su vienu kitu parlamentaru ar jo padėjėjais. Daugiausia informacijos teikia svarstyti rengiamų dokumentų analizė, dalyvavimas jų aptarime ir pasiūlymų formulavimas. Tačiau tokiam tęstiniam bendradarbiavimui su Seimu reikia labai tvirto pačių studentų nusiteikimo ir įsipareigojimo susipažinti su klausimais, netelpančiais į studijų programas.

Po išsamios dabartinio Seimo struktūros analizės studentai kreipėsi į Mišrios grupės frakciją, kuriai šiuo metu priklauso 11 parlamentarų, o seniūnė, jau ne pirmą kadenciją Seime dirbanti Rima Baškienė gerai žinoma, kaip iniciatyvi parlamentarė, giliai besidominti atokesnių vietovių situacija. Gerai žinoma ir parlamentaro Povilo Urbšio patirtis, kovojant su korupcija ir kitomis neskaidrios veiklos apraiškomis. Mišri grupė pasirinkta dar ir todėl, kad jos nariai mažiausiai susiję su kuria nors viena politine partija, todėl gali drąsiau reikšti savo iniciatyvas. Labiausiai nudžiugino, kad šioje frakcijoje studentų pasiūlymas pradėti ilgalaikį bendradarbiavimą sutiktas itin palankiai. Daug ilgiau, nei planuota, pavasario sesijos pabaigoje įvykęs studentų susitikimas su parlamentarais iškart tapo dalykišku, bendradarbiauti pasirengusių kolegų pasitarimu.

Studentai išgirdo daug daugiau, nei tikėjosi. Juos labai maloniai nustebino platus kultūrinis parlamentarų akiratis, nuoširdus (o ne paradinis apsimestinis) susirūpinimas Lietuvoje vykstančiais socialiniais ir ekonominiais pokyčiais. Sutarta, kad panašūs susitikimai bus rengiami reguliariai, žinoma, atsižvelgiant į tikrai didelį Seimo narių užimtumą. Jau rugsėjo mėnesį šios frakcijos atstovai dalyvaus kasmetinėje konferencijoje „Šiuolaikinio kaimo vizija“. Jie padės studentams pasirinkti konkrečias tyrimų temas ir dalyvaus gautų rezultatų pristatymuose. Naujas galimybes atvers ir artėjantys Vydūno metai, kurių paskelbimą inicijavo ši frakcija.

Seimo nariai Povilas Urbšys (pirmas iš dešinės) ir Rima Baškienė (centre) su studentais aptaria  ilgalaikio bendradarbiavimo planus
Seimo nariai Povilas Urbšys (pirmas iš dešinės) ir Rima Baškienė (centre) su studentais aptaria
ilgalaikio bendradarbiavimo planus
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.