Pasaulio jaunimas – Lietuvoje

Jaunimas iš įvairių pasaulio kraštų šiuo metu dalyvauja stažuotėse, skirtose visiems, kuriuos domina Lietuva. Vytauto Didžiojo universiteto rengiamose Lietuvių išeivijos stažuotėse (LISS) ir vasaros mokyklų (angl. Summer Internship, SIP) programose šiemet dalyvauja apie 30 jaunuolių iš JAV, Kanados, Vokietijos, Pietų Korėjos ir kitų šalių. Programų dalyviai iki pat rugpjūčio atliks profesinę praktiką šalies valstybinėse įstaigose, kultūros, verslo, medicinos, finansų, teisės, turizmo įmonėse, mokysis lietuvių kalbos, susipažins su šiuolaikine Lietuva. Šešių savaičių programose numatyti ne tik lietuvių kalbos kursai, bet ir lankymasis Trakuose, Vilniuje, Rumšiškėse, Kauno IX forte, pažintys su lietuviškais patiekalais ir kino filmais.

LISS stažuotės organizuojamos jau septintus metus iš eilės. Jų programa skirta daugiausia iš JAV ir Kanados atvykstantiems lietuvių išeiviams ir lietuvių kilmės užsieniečiams. Per visus jų rengimo metus Lietuvoje jau stažavosi daugiau kaip 200 jaunuolių iš JAV ir Kanados. Tuo tarpu SIP programoje priimami užsieniečiai iš viso pasaulio, susidomėję Lietuva ir norintys čia įdomiai ir naudingai praleisti laiką. Šiemet apsilankė prancūzai, ispanai, vokiečiai, ukrainiečiai, gruzinai, turkai, azerbaidžaniečiai, korėjiečiai.

Atvykusieji neslepia, kad norėtų susieti savo ateitį su Lietuva. „Labai norėčiau dirbti Seime, jei tik turėčiau galimybę. Ten man būtų geriausia. Aš gimusi Lietuvoje, todėl man būtų įdomu“, – sako Dovilė Svirupskaitė, šiuo metu gyvenanti Jungtinėse Amerikos Valstijose ir studijuojanti politikos mokslus.

Kai kuriuos stažuočių dalyvius, atvykusius iš tolimesnių kraštų, Lietuva patraukė savo kitoniška kultūra. „Domiuosi Baltijos šalimis. Prieš trejus metus buvau Estijoje, tad pagalvojau, kad norėčiau pamatyti ir Lietuvą. Norėjau patirti kažką naujo. Čia taip ramu ir gražu, žmonės labai draugiški“, – pirmais įspūdžiais dalinosi korėjietė Jeongmin Seo. „Atvykau norėdamas pamatyti kitokią šalį kitu kampu, pramokti naujos kalbos. Dalyvavimas SIP programoje bus didžiulė patirtis, naudinga mano tarptautinių santykių karjerai“, – paaiškino turkas Mustafa Karača, praktiką atliekantis Kauno savivaldybėje. „Man buvo smalsu, nes Lietuva nėra šalis, apie kurią daug kalbama. Mažai apie ją žinojau, tad nusprendžiau pasidomėti. Esu prancūzė, studijuojanti Kanadoje, jaučiu didelę aistrą tarptautiniams dalykams. Tikiu, kad išmoksiu versti iš lietuvių į prancūzų kalbą – padėsiu Lietuvai atsiverti frankofoniškajam pasauliui ir taip prisidėsiu prie geresnės Europos Sąjungos mums visiems“, – savo užmojus atskleidė Monrealio universiteto studentė Maelle Collin.

Studentų stažuočių programos yra didesnio socialinio VDU projekto, vadinamo Pasaulio lietuvių universitetu (PLU), dalis. Abiejų programų tikslas – skatinti Lietuvos ir kitų pasaulio kraštų mokslininkų bei studentų bendradarbiavimą ir kūrybinius mainus, burti lietuvių išeiviją bei pritraukti visus, besidominčius šiuolaikine Lietuva ar jos istorija. Programos pabaigoje Vytauto Didžiojo universitete stažuočių programų dalyviams bus įteikti VDU sertifikatai, liudijantys apie sėkmingai atliktą praktiką ir įskaitytus akademinius kreditus, kurie bus atitinkamai įvertinti studentams po vasaros grįžus į savo šalies universitetus. Parengta pagal VDU Tarptautinių ryšių tarnybos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.