Prestižinio konkurso dalyviai naudosis sutelktinio finansavimo galimybėmis

Studentų iš Vilniaus universiteto (VU) komanda, tapusi pirmąja Baltijos šalių komanda dalyvaujančia prestižiniame sintetinės biologijos konkurse iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine competition), ieško dalyvavimui jame dar trūkstamų lėšų. Jaunieji mokslininkai sutelktinio finansavimo būdu siekia gauti paramos savo mokslinių tyrimų rezultatų šiame konkurse pristatymui ir Lietuvos kaip biotechnologijų šalies vardo garsinimui.

iGEM – itin prestižinis ir aukštus reikalavimus dalyviams taikantis konkursas. Rugsėjį jau 10 kartą Bostone (JAV) vykstančiame iGEM konkurse dalyvauja 282 komandos iš didžiausių pasaulio universitetų. Konkursas išskirtinis tuo, kad didžioji dalis atliktų projektų yra pritaikomi praktikoje, sprendžiant aktualias problemas aplinkosaugos, medicinos, gamybos ir kitose srityse. Dalyvavimas konkurse bei pasiruošimas jam reikalauja nemažai lėšų. Parama komandai ypač reikalinga norint sėkmingai dalyvauti „Giant Jamboree“ konferencijoje, kuri yra svarbiausia konkurso iGEM dalis. „Dalyvaudami šiame konkurse turime didesnių tikslų nei tik pelnyti apdovanojimą. Mūsų siekis – sukauptą patirtį ir užmegztus naudingus ryšius panaudoti vystant tyrimus Lietuvoje.

iGEM logo

Todėl tikime, kad už suteiktą paramą atsidėkosime savo darbo rezultatais, pristatydami mokslui ir visai visuomenei reikšmingus tyrimus“, – teigia iGEM komandos narė Ingrida Olendraitė. Lietuvių studentų komandą globoja VU Biotechnologijų instituto mokslininkas prof. Virginijus Šikšnys, o paramą bei pagalbą siūlo daug įvairių mokslo sričių patarėjų.

 

„Mūsų komandos tikslas – spręsti GMO plitimo aplinkoje reguliavimą. Projektas pavadinimu „ColiClock“ sprendžia bakterijų senėjimo procesus. Praktikoje tai gali būti pritaikoma naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas: pasėlių ar augalų trešimui, įvairių paviršių apsaugai ar ligoms gydyti. Tyrimų metu kuriame susinaikinimo mechanizmą turinčią bakterija, kurios dėka aiškinamės šių procesų eigą. Mūsų siekis yra ne tik atlikti šios srities tyrimus, tačiau pristatyti bei aptarti šią globaliai svarbią temą su Lietuvos pramonės, politikos ir visuomenės atstovais“, – pasakoja Ingrida Olendraitė.

 

Lietuvos iGEM komanda, siekdama surinkti dalyvavimui konkurse trūkstamas lėšas, nusprendė pasitelkti sutelktinį finansavimo būdą. Tai – alternatyvus lėšų pritraukimo metodas, padedantis sukaupti įvairių projektų įgyvendinimui reikalingas lėšas iš daugelių šaltinių ar jų grupių. iGEM lietuvių komanda – pirmieji šia finansavimo forma pasinaudoję jaunieji gyvybės mokslų srities atstovai.  VU studentų komandai šiuo metu reikalinga pagalba padengti projekto pristatymui konkurse ir švietėjiškų kelionių po mokyklas ir universitetus, apgyvendinimo Bostone išlaidas. Dalį reikiamų lėšų yra skyrę rėmėjai, tačiau komandai dar reikia 2500 JAV dolerių.

 

Visi norintys prisidėti prie komandos sėkmės ir ją paremti daugiau informacijos gali rasti: https://www.indiegogo.com/projects/igem-vilnius-lithuania-on-the-world-science-map/x/11975756#/story. Komandos nariai, norėdami atsidėkoti juos parėmusiems, naujai atrastai bakterijai net ketina suteikti dosniausių rėmėjų vardą.

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.