Seimo narė Rima Baškienė: „Ar Lietuvai svarbus istorinio įvykio – Saulės mūšio – įamžinimas?“

Pasitinkant Baltų vienybės dieną, Seime surengta Seimo narių Rimos Baškienės, Vitalijaus Gailiaus ir Almos Monkauskaitės spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys, istorikas, Lietuvos karo akademijos dėstytojas doc. dr. Romas Batūra, architektas Algimantas Černiauskas, Lietuvos muzikos akademijos Styginių katedros profesorius Jurgis Dvarionas, architektas dr. Kazys Napoleonas Kitkauskas, Lietuvių folkloro teatro meno vadovas, režisierius Povilas Mataitis, kultūros istorikas Albinas Vaičiūnas ir kiti mokslo bei kultūros atstovai, visuomenės veikėjai.

LT_LVSeimo narė Rima Baškienė, pasveikinusi visus artėjančios Baltų vienybės dienos proga, priminė, kad prieš 779 metus mūšyje Šiaulių žemėje buvo pasiekta didelės istorinės reikšmės pergalė, įrašiusi Lietuvą ir visus baltus į Europos istoriją, atvėrusi kelius Lietuvos valstybės įtvirtinimui. Parlamentarė atkreipė dėmesį, kad jau atlikta daug Saulės mūšio įamžinimo darbų. Lietuvos kultūros fondo iniciatyva dar 1991-aisiais parengta rezoliucija dėl Baltų vienybės dienos įtvirtinimo. Jos pagrindu Latvijos ir Lietuvos parlamentai rugsėjo 22-ąją  – Saulės mūšio pergalės dieną – paskelbė Baltų vienybės diena. Šiauliuose įkurtas Baltų centras. Sudarytas Saulės mūšio įamžinimo ir memorialinio parko kūrimo komitetas. Parengta ir išleista nemažai leidinių šia tema. Saulės mūšio įamžinimo projektas įtrauktas į valstybinę Lietuvos vardo paminėjimo Tūkstantmečio programą. Atlikti Saulės mūšio vietovės archeologiniai tyrinėjimai, apie 60 proc. statybos darbų. 2013 m. rugsėjo 26–28 d. Šiauliuose vykusio trečiojo Lietuvos istorikų suvažiavimo dalyviai išsakė bendrą nuomonę, kad Saulės mūšio įamžinimas ir memorialo statyba privalo būti užbaigta. Seime surengti keli kultūros forumai, kurių dalyviai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę, prašydami visokeriopai remti Lietuvos valstybės istorinio įvykio – Saulės mūšio – įamžinimą, padėti išspręsti statybos finansavimo klausimą.

 

Seimo narė R. Baškienė minėjo, kad 2010 m. net 90 Seimo narių savo parašais patvirtino būtinybę skirti finansavimą Saulės mūšio įamžinimo projektui. Dėl lėšų stygiaus šis projektas dar iki šiol nėra įgyvendintas. Ji kvietė visus susitelkti bendram darbui – įgyvendinti projektą, kad Saulės mūšio įamžinimo vieta taptų patraukli ir lankytina. Seimo narys Vitalijus Gailius akcentavo projekto užbaigimo būtinybę ir kaip vieną iš galimybių įgyvendinti projektą pasiūlė pasinaudoti draugyste su Latvijos parlamentu – „Bendradarbiavimo per sieną LAT–LIT“ programa. Seimo narys atkreipė dėmesį, kad Joniškio savivaldybė, esant atitinkamam finansavimui, galėtų prisidėti 15 proc. kofinansavimo dalimi. Jis pabrėžė, kad labai svarbus yra Lietuvos Vyriausybės požiūris į šį istoriškai reikšmingą projektą.

 

Seimo narė, Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės pirmininkė Alma Monkauskaitė, primindama apie artėjančią Saulės mūšio 780 m. sukaktį, pasiūlė inicijuoti, kad 2016 metus Seimas paskelbtų Saulės mūšio metais. „Lietuvos valstybėje yra daug spręstinų problemų, tačiau tokių istorijos ir kultūros objektų įamžinimas turi būti prioritetu“, – kalbėjo parlamentarė. Spaudos konferencijoje aktyviai dalyvavę garbūs visuomenės veikėjai kvietė nebedelsti ir Lietuvos valstybės 100-metį pasitikti užbaigtu Saulės mūšio pergalės įamžinimu ir šio objekto pritaikymu turistinei, pažintinei, kultūrinei bei edukacinei veikloms. Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys, ypač daug nuveikęs, siekiant įgyvendinti Saulės mūšio įamžinimą, atkreipė dėmesį, kad Saulės mūšis yra kertinis akmuo mūsų valstybės pamatuose. Šio reikšmingo įvykio įamžinimo idėja plačiai aptarta su visuomene, nesutarimų nėra, todėl būtina rasti finansavimo šaltinį ir užbaigti minėtą projektą. Istorikas Romas Batūra pateikė daug istorinių faktų, kuriuos yra aprašęs monografijoje „Lietuvos pergalė Šiaulių (Saulės) mūšyje 1236 m.“, teigdamas, kad šis pasaulinės reikšmės mūšis buvo labai svarbus mūsų tautos išlikimui. Architektas Algimantas Černiauskas spaudos konferencijoje pristatė jo parengtą Saulės mūšio įamžinimo projektą ir istorinės pergalės atspindį jame. Jis minėjo jau nuveiktus reikšmingus archeologų ir istorikų darbus.

 

Seimo nariai sutarė, kad 2016 m. valstybės biudžeto projektui teiks pasiūlymą skirti Saulės mūšio įamžinimui užbaigti reikalingas lėšas.

Parengta pagal LR Seimo rugsėjo 17 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.