Lietuvoje formuojasi istorinių analogų neturinčios gamtinės sąlygos. Ar žinome, kaip prie jų prisitaikyti?

Kaip Lietuva atrodys po kelių dešimtmečių – ar dar turėsime miškų ir ūkininkauti tinkamos žemės? Lietuvos mokslo taryba pradeda finansuoti pirmuosius konkursu atrinktus naujos nacionalinės mokslo programos „Agro-, miško ir vandens ekosistemų tvarumas“ projektus. 2015–2018 m. 11 mokslininkų grupių tyrimams iš viso skirta per 3,5 mln. eurų. Mokslininkų teigimu, Lietuvoje plinta intensyvi, į rinkos poreikius orientuota žemdirbystės ir miškininkystės praktika, skatinanti dirvožemio degradaciją, kraštovaizdžio nykimą ir kelianti grėsmę ekosistemų biologinei įvairovei bei tvarumui. Spartėjanti klimato kaita taip pat formuoja naujas, Lietuvos istorijoje analogų neturinčias aplinkos sąlygas, o informacijos ir prognozių, kaip tai pakeis ūkininkavimą, miškininkystę ir vandens ekosistemas, – nėra.

 

Šiems valstybei strategiškai svarbiems klausimams atsakyti Lietuvos mokslininkams formuojami valstybiniai užsakymai ir per nacionalines mokslo programas finansuojami fundamentalūs ir kompleksiniai konkursu atrenkami tyrimai, kurių pagrindu bus galima siūlyti tolimesnes veiklos priemones ir priimti sprendimus. Pasak Lietuvos mokslo tarybos pirmininko prof. Dainiaus H. Paužos, iki šiol Lietuvoje moksliniams tyrimams šiuo klausimu trūko dėmesio: „Situacija keičiasi labai greitai ir mes kol kas negalime prognozuoti, kaip Lietuvos žemės ūkis, miškininkystė ir kitos sritys dėl šių pokyčių atrodys ateityje. Jei to nežinosime, negalėsime ir prisitaikyti, atsakyti į kylančius iššūkius. Intensyvėjantis išteklių naudojimas ir sparti klimato kaita kelia grėsmę ne tik agro-, miško ir vandens ekosistemoms, bet ir visuomenės ekonominei bei socialinei raidai“, – pabrėžė prof. D. H. Pauža.

 

Naujos nacionalinės mokslo programos tikslas – sutelkti mokslininkų potencialą ir kompleksiniais mokslo tyrimais gauti, išanalizuoti ir apibendrinti naujas mokslo žinias apie klimato kaitos ir ekosistemų išteklių naudojimo poveikį Lietuvos ekosistemoms. Gavus naujų fundamentinių ir empirinių žinių, bus siūlomos konkrečios priemones, kaip išvengti grėsmių ir parengti gaires ekosistemų tvarumui kontroliuoti bei atstatyti.

 

Lietuvos mokslo tarybos administruojamos programos „Agro-, miško ir vandens ekosistemų tvarumas“ pirmam konkursui 10 mokslo ir studijų institucijų iš viso pateikė 41 paraišką, finansuojama bus 11 projektų, dar 5 projektai įrašyti į rezervinių projektų sąrašą. Kiekvienam projektui tenkanti suma vidutiniškai siekia 320 tūkst. eurų. Nacionalinė mokslo programa „Agro-, miško ir vandens ekosistemų tvarumas“ bus įgyvendinama 2015–2021 m., tyrimai finansuojami iš valstybės biudžeto asignavimų.

Daugiau informacijos: Mokslo programų skyriaus vedėja, dr. Vaiva Priudokienė. Tel. (8 5) 261 8532,
el. p. vaiva.priudokiene@lmt.lt.

Parengta pagal 2015 m. spalio 13 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.