Vilniaus universitetas perims prestižinio Europos universiteto patirtį

Spalio 6–8 d. Vilniaus universitete lankėsi pirmaujančio Švedijoje ir į geriausių pasaulio universitetų šimtuką patenkančio Lundo universiteto delegacija. Spalio 8 d. VU rektorius prof. Artūras Žukauskas ir mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas susitiko su Lundo universiteto vadovu prof. Torbjörnu von Schantzu. Svečias iš Švedijos domėjosi VU valdymo struktūra, vykdomų mokslinių tyrimų kryptimis. Prof. A. Žukauskas pasidalijo įžvalgomis apie Lietuvos švietimo sistemą, mokslinių tyrimų finansavimo ypatybes, papasakojo apie studentų įsitraukimą į strategijos formavimą.

„Viena iš strateginio mūsų plano krypčių – stoti į vieną gretą su pažangiausiais Europos universitetais. Turime tapti lygiaverčiais partneriais su tokiomis aukštosiomis mokyklomis kaip Lundo universitetas, nes kitaip Lietuvos aukštojo mokslo ateitis atrodo labai mig­lota“, – sakė VU rektorius prof. A. Žukauskas.

Švedijos Lundo universiteto vadovas prof. Torbjörnas von Schantzas (kairėje) ir Vilniaus  universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas. V. Jadzgevičiaus nuotrauka
Švedijos Lundo universiteto vadovas prof. Torbjörnas von Schantzas (kairėje) ir Vilniaus
universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas. V. Jadzgevičiaus nuotrauka

VU mokslo prorektorius prof. R. Jankauskas džiaugėsi ilgamete universitetų partneryste. „Pats asmeniškai dirbau su Lundo universiteto archeologais ir antropologais. Dalį Medicinos fakulteto prozektoriumo įrangos padovanojo Lundo universitetas. Mums didelė garbė bendradarbiauti su viena stipriausių Europos aukštųjų mokyklų. Visų pakopų VU studentai važiuoja į šį universitetą gilinti savo žinių“, – teigė jis. Profesorius pabrėžė, kad su Lundo universiteto mokslininkais VU pradeda įgyvendinti tarptautinį projektą „Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų ekscelencijos centras (HEALTH-TECH)“. Šiame projekte taip pat dalyvauja Kauno technologijos universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Suomijos techninių tyrimų centras.

Lundo universitete medijų ir komunikacijos magistrantūroje studijuojanti VU absolventė Agnė Raščiūtė tvirtino, kad šis universitetas labai daug dėmesio skiria iš kitų valstybių atvykusių studentų integracijai į akademinę veiklą. Siekiant tolimesnės karjeros, Lunde atsiveria labai daug durų. Studentė mano, kad grįžus į Lietuvą šie ryšiai labai pravers.

Tarpinstitucinės ERASMUS sutartys tarp Vilniaus ir Lundo universitetų pasirašytos fizikos, skandinavistikos, žemės mokslų, Artimųjų Rytų studijų kryptyse. Pagal ERASMUS+ programą dalinių rudens semestro studijų į Lundo universitetą išvyko 6 VU studentai. Rugsėjo mėnesį paskelbtame pasauliniame QS World University Rankings reitinge 1666 m. įkurtas Lundo universitetas, pirmaujantis Švedijoje, užima 70 vietą. Šiuo metu jame mokosi beveik 42 tūkst. studentų.

Parengta pagal Vilniaus universiteto Informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus 2015 m. spalio 8 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.