Atpažinti interneto grėsmes mokomi ir mokyklų bibliotekininkai

Mokyklų bibliotekos – viena iš tų vietų, kuriose vaikai praleidžia nemažai laiko, tiesa, ne tik skaitydami knygas, bet ir leisdami laiką prie kompiuterių. Asociacija „Langas į ateitį“ ir bendrovė „Microsoft Lietuva“ susirūpino, kad mokyklų bibliotekos taptų saugia vieta mokiniams naudotis internetu, o bibliotekininkai galėtų tinkamai pasirūpinti nepilnamečiais skaitytojais, įspėjant ir apsaugant juos nuo internete slypinčių grėsmių.

langas_i_ateiti„Dažniausiai vaikai vieni susiduria su internete slypinčiomis grėsmėmis, nežinodami kaip jas atpažinti, jų išvengti bei kur kreiptis pagalbos. Naršydami internete vaikai neišvengiamai aptinka įvairios informacijos – tiek naudingos, tiek žalingos. O mūsų, suaugusiųjų, pareiga yra pasirūpinti vaikų saugumu. Siekdami padėti mokyklų bibliotekų darbuotojams įgyti naujausių žinių apie galimas interneto grėsmes ir jų prevenciją, pakvietėme vaikų draugus – bibliotekininkus mokytis nuotoliniu būdu“, – pasakojo „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

 

Per tris mėnesius mokymuose dalyvavo per 500 mokyklų bibliotekų darbuotojų, kurie teigiamai įvertino mokymų kurso kokybę, turinį, o ypač nuotolinio mokymosi galimybę, kuri leido mokytis patogiai ir norimu laiku.

Be to, bibliotekininkai buvo pakviesti pasidalinti ir savo patirtimi, kaip išradingai mokyti mažuosius interneto naudotojus saugaus elgesio internete. Tam buvo surengtas konkursas „Saugesnio interneto savaitė mano mokykloje“. Konkurso nugalėtojai savo gerąją patirtimi sutiko pasidalinti su savo kolegomis – šalies mokyklų bibliotekininkais, kurie kitais metais vasario mėnesį vyksiančią Saugesnio interneto dieną paįvairins naujomis veiklomis.

 

„Kuo daugiau interneto vartotojų supras, kaip atpažinti interneto grėsmes, tuo rečiau girdėsime istorijas, kad programišiams pavyko pasisavinti vienokią ar kitokią asmeninę informaciją. Mažesnių mokyklų bibliotekos dažnai vaikams tampa vienais iš pirmųjų vartų į interneto pasaulį, todėl itin svarbu, kad jau nuo pirmųjų dienų jie įgytų reikalingas saugaus elgesio interneto žinias. Džiugu, kad nuo šiol tai daryti pagelbės gausus būrys bibliotekininkų, kurie noriai savo žiniomis dalinasi ir su kolegomis“, – sako Ainis Kavaliauskas, „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius.

 

Kursas „Saugesnis internetas mokyklų bibliotekininkams“ tęsis ir 2016 m. (registracija adresu http://epilietis.eu/renginiai), vykdant projektą „Saugesnis internetas“, kurio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete, skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis technologijomis, suteikti visuomenei galimybę anonimiškai pranešti apie neteisėtą ar žalingą interneto turinį bei teikti pagalbą vaikams, susidūrusiems su elektroninėmis patyčiomis, žalingu turiniu ir kita nemalonia ar bauginančia patirtimi naudojantis internetu. Projekto partneriai – Švietimo informacinių technologijų centras, asociacija „Langas į ateitį“, Ryšių reguliavimo tarnyba, VšĮ „Vaikų linija“, bendrovė „Teo“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.