Chemijos instituto veiklos jubiliejus

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Chemijos institutas šiemet mini 70 metų jubiliejų. Per veiklos metus šis institutas gali pasidžiaugti pasiekimais, svarbiais ne tik chemijos mokslo, bet ir visos Lietuvos technologijų augimo mastu. Mokslininkų pelnyti įvertinimai ir sukurti technologiniai sprendimai jau ne vieną dešimtmetį garsina šio instituto veiklą Lietuvoje ir užsienyje. „Galime didžiuotis naudingu bendradarbiavimu su garsiomis JAV, Japonijos, Kinijos, Vokietijos, Danijos, Olandijos, Švedijos ir Baltijos šalių įmonėmis, 40 turimų patentų, sukurtomis technologijomis, kurias sėkmingai taiko verslas, dalyvavimu tarptautinėse programose ir, žinoma, žmonėmis, kurie visa tai kuria ir įgyvendina“, – džiaugiasi FTMC direktoriaus pavaduotojas, Chemijos instituto vadovas ir Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys habil. dr. Rimantas Ramanauskas.

 

Chemijos instituto mokslininkai yra pelnę įvairių reikšmingų apdovanojimų: tris EUREKOS prizus už geriausius išradimus, Vokietijos Eugen Leuze premiją už geriausią publikaciją, dvi Lietuvos mokslų akademijos J. Matulio vardo premijas, net dešimt Lietuvos valstybinių mokslo premijų. Darbuotojai yra paskelbę per 4 000 mokslinių publikacijų, 9 mokslines monografijas ir 40 mokslinių bei informacinių rinkinių.

1945 m. Chemijos institutą įkūrė Lietuvos mokslų akademija. 2010 m. jis buvo reorganizuotas ir tapo FTMC dalimi. Šiuo metu tai yra didžiausia chemijos mokslo institucija Lietuvoje. Šio instituto misija – chemijos mokslo ir technologijų plėtra. Daug dėmesio skiriama chemijos ir jai giminingų sričių žinių bazės didinimui ir jos pritaikymui visuomenei, siekiant gerinti gyvenimo kokybę.

 

Instituto technologiniai sprendimai taikomi elektronikos, lazerių, maisto, gamtos apsaugos pramonės, juvelyrikos, dizaino ir kitų sričių įmonėse. „Instituto veikla reikšmingai prisideda prie Lietuvoje kuriamos inovatyvios pramonės, nes čia atliekami tyrimai ir kuriami sprendimai jau dabar yra vertinami ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienio valstybėse“, – instituto veiklos reikšmingumą pabrėžė FTMC direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis.

Parengta pagal Strateginės komunikacijos bendrovės „OMConsulting“ pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.