Europos mokslo istorijos archyvuose pasižvalgius

Dr. Birutė Railienė

Mokslo paveldo tema Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje užima ypatingą vietą: nauji ir svarbesni leidiniai kaupiami Bibliografijos leidinių skaitykloje, darbuotojai skaito pranešimus mokslo istorikų konferencijose Lietuvoje ir užsienyje. Kaip nurodo Donatas Ustinavičiaus (žr. Personalinė bibliografija Lietuvoje: mokslo sričių ir krypčių apžvalga // Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, 2009–2010, p. 91), pati biblioteka taip pat ir kuria mokslo istorijos šaltinius: sudaro atskirų mokslo šakų ir personalines mokslininkų bibliografijos rodykles, pirmauja Lietuvoje rengdama ir leisdama šio tipo bibliografinius šaltinius.

 

Mokslo paveldo sklaidos praktikoje personalinės bibliografijos rodyklės užima savitą vietą – tiek skelbiamos atskiro leidinio pavidalu, tiek – monografijoje apie mokslininką bibliografinio sąrašo forma. Šakinėse ir personalinėse rodyklėse sukauptas bibliografinių duomenų masyvas, pritaikius interaktyvios paieškos galimybes, tampa neginčijamu mokslo istorijos šaltiniu. Per pastaruosius kelerius metus biblioteka dalyvauja tarptautinio mokslinio leidinio „Isis Current Bibliography“ redaktorių kolegijos darbe, Tarptautinės mokslo istorijos ir filosofijos asociacijos Bibliografijos ir dokumentacijos komisijos veikloje.

utorė prie neseniai gautų dokumentų lentynų
utorė prie neseniai gautų dokumentų lentynų

 

Tarptautinės mokslo istorijos ir filosofijos draugijos Mokslo istorijos padalinio (TMIFD/MIP) tarybos kvietimu šio straipsnio autorė šiemet tyrinėjo draugijos šaltinius Mokslo istorijos ir filosofijos archyve (Centre d‘Archives en Philosophie, Histoire et Édition des Sciences, CAPHES) Paryžiuje. 2008 m. CAPHES buvo papildytas – į jį atsiųsta daug archyvinės medžiagos, net 256 dėžės, iš Belgijos Lježo universiteto Mokslo ir technikos istorijos centro. Man, kaip minėtos tarptautinės draugijos Bibliografijos ir dokumentacijos komisijos pirmininkei, buvo pavesta įvertinti iki šiol netyrinėtą šios informacijos archyvą. Atlikti šį darbą padėjo archyvarė Nathalie Queyroux. Viena iš pagrindinių mums tekusių užduočių – atskirti dalį TMIFD/MIP archyvo ir įvertinti fondo struktūrą. Kadangi nebuvo jokios galimybės išlaikyti pirminę archyvo struktūrą (dėžės kelis kartus buvo perkeltos, o jų tvarka sumaišyta), visą medžiagą teko iš naujo susisteminti. Dalį laiko teko skirti TMIFD/MIP administracinės medžiagos tvarkymui bei sisteminimui ir informacijos apie Bibliografijos ir dokumentacijos komisijos veiklą apžvalgai. Komandiruotės metu teko priimti ir naują siuntą – iš Stambulo gautas 3 dėžes su buvusio TMIFD/MIP pirmininko archyvu.

 

CAPHES archyvas pradėtas komplektuoti 2003 m., kaip Prancūzijos nacionalinio mokslinio tyrimo centro ir Aukštosios pedagoginės mokyklos Paryžiuje jungtinis padalinys. Viena iš CAPHES funkcijų – kaupti asmenines mokslo istorijos specialistų bibliotekas ir archyvinius dokumentus, mokslo istorijos draugijų ir specializuotų šios srities leidinių archyvus. Asmeninių bibliotekų junginiai neardomi, dubletai neišimami. Juos siekiama išlaikyti kuo pilnesnius, o savininko sukurta dokumentų seka paliekama kaip savitas intelektinis projektas.

CAPHES fondas atlieka ir edukacinę funkciją: atveria tyrėjams ir mokslo istorijos studentams duris į mokslinės minties laboratorijas, parodo tyrinėjimų genealoginę ir archeologinę struktūrą, mokslinės koncepcijos virsmą jos autoriaus ir mokslo bendrijos santykio dokumentinėje aplinkoje. Šiuo metu CAPHES fonduose – per 30 000 knygų, 615 pavadinimų mokslinių žurnalų, 19 asmeninių bibliotekų. Šiuo metu tvarkomos dar 6 asmeninės bibliotekos. Paieška atliekama jungtiniame Prancūzijos universitetų ir mokslinių bibliotekų kataloge CALAMES. Elektroniniame kataloge jau galima rasti penkių asmeninių bibliotekų įrašus, pvz., Rene Taton kolekciją.

Birutė Railienė ir Nathalie Queyroux atidaro  naują dokumentų siuntą. Autorės archyvo nuotraukos
Birutė Railienė ir Nathalie Queyroux atidaro
naują dokumentų siuntą. Autorės archyvo nuotraukos

Susitikimuose su CAPHES specialistais Marie-Laure Massot ir Julien Cavero, rengiančiais mokslo istorijos sklaidos projektus, teko patyrinėti bibliografinių ir faktografinių duomenų skaitmeninio vaizdavimo galimybes pagal Palladio programą Cartographie de la correspondance de D‘Alembert. Meno ir humanitarinių mokslų skaitmeninių tyrimų infrastruktūros DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) – organizacijos, vienijančios 15 valstybių atminties institucijas, vykdančias meno ir humanitarinių mokslų skaitmeninimo projektus, darbuotojai Anne Joly ir Nicolas Larrousse papasakojo apie du vyraujančius požiūrius į dokumentų skaitmeninimo principą: arba skaitmeninti kuo daugiau dokumentų, arba teikti skaitmeninimo pagal poreikį paslaugą, tačiau akcentuoti prasminių žodžių svarbą dokumento apraše. Lietuvai šioje organizacijoje atstovauja Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas. Taip pat buvo aptartas Liono savivaldybės bibliotekos ir „Google“ projektas, kurio rezultatas – gerokai išaugęs bibliotekos fonduose esančios skaitmeninės medžiagos panaudojimas, taip pat didėjantis teminių užklausų skaičius. Suskaitmeninta apie 0,5 mln. knygų, rankraščių, afišų ir kitų dokumentų.

Susitikimuose dalyvavę tarptautinių mokslo istorijos institucijų kūrėjai, teoretikai ir strategai – Tarptautinės mokslo istorijos akademijos sekretorius, Lježo universiteto Mokslo ir technikos istorijos centro direktorius prof. Robert Halleux, CAPHES vyriausiasis redaktorius prof. Michel Blay, Prancūzijos mokslų akademijos tikrasis narys prof. Claude Debru, Mokslo istorijos ir filosofijos instituto Paryžiuje direktorius ir TMIFD/MIP vicepirmininkas prof. Jean Gayon bei šios draugijos generalinė sekretorė Catherine Jami – išsamiai pasakojo apie mokslo istorijos institucijų Prancūzijoje istoriją ir dabartinę sistemą. Jie svarstė galimybes pašalinti archyvų tvarkymo spragas ir panaudoti ne tik archyvinę, bet ir bibliografinę medžiagą tolimesnei TMIFD/MIP veiklos sklaidai. Apie patį CAPHES ir jo tikslus, misiją pasakojo archyvarė Nathalie Queyroux.

Stažuotės metu atliktas darbas – tik pradžia, tvarkant draugijos ir jos kas ketverius metus organizuojamų tarptautinių mokslo istorijos kongresų (pirmasis įvyko 1929 m. Paryžiuje) medžiagą. Stažuotę parėmė TMIFD/MIP ir LMA Vrublevskių biblioteka.

 

Autorė yra Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos darbuotoja, Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos sekretorė.

 

Nuorodos:

  1. Pilną bibliotekos leidinių sąrašą galima rasti internetinėje bibliotekos svetainėje adresu: http://www.mab.lt/lt/leidiniai
  2. Jungtinis Prancūzijos universitetų ir mokslinių bibliotekų katalogas CALAMES. Išsamiau: http://www.caphes.ens.fr/centre-documentaire/article/consultation-des-archives
  3. Rene Taton kolekcijos adresas: http://www.calames.abes.fr/pub/#details?id=FileId-1107
  4. Palladio programos „Cartographie de la correspondance de D‘Alembert“ adresas: http://caphes.ens.fr/atelier-digithum/article/l-atelier-d-alembert-et-les?lang=fr
  5. Liono savivaldybės bibliotekos adresas: http://numelyo.bm-lyon.fr/collec_num.php
  6. Mokslo istorijos ir filosofijos archyvo CAPHES nuoroda: http://www.caphes.ens.fr/?lang=fr
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.