INOVEKS – sėkmingas postūmis mokslininkų įmonėms

Besibaigiantis mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projektas INOVEKS (Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas), kuriame Vilniaus universitetas dalyvavo kartu su VšĮ „Saulėtekio slėnis“ ir Tarptautinio verslo mokykla, padėjo įsteigti aštuonias įmones. Veiklos rezultatus šios įmonės pristatė ekspertams, išklausė jų patarimų, dalijosi patirtimi ir ateities planais, diskutavo apie verslo perspektyvas. Jų sukurtų technologijų ir paslaugų spektras labai platus: programinė įranga moksliniams tyrimams modeliuoti – UAB „Ubique calculus“, minimaliai pastebimos palydovinės antenos – UAB „Eteronas“, lankytojų srautų ir lokacijos nustatymo sistema – UAB „Lokacijos sistemos“, daugiafunkcis biojutiklis hemodializės pacientams – UAB „Bioanalizės sistemos“, programinė įranga mažiesiems palydovams – UAB „NanoAvionika“, išmanioji dviračių apsaugos sistema – MB „Technologiniai projektai“ ir imuninės sistemos vertinimo algoritmas – UAB „Kompleksinės pažangios terapijos paslaugos“.

 

Lietuviai ir kosmoso inovacijos – suderinama

VU jaunųjų mokslininkų įkurtos įmonės UAB  „NanoAvionika“ sukurto funkcinių sistemų  elektronikos modulio ir susijusios programinės  įrangos idėja kilo projekto „Lituanica SAT-1“  metu. V. Jadzgevičiaus nuotr.
VU jaunųjų mokslininkų įkurtos įmonės UAB „NanoAvionika“ sukurto funkcinių sistemų elektronikos modulio ir susijusios programinės
įrangos idėja kilo projekto „Lituanica SAT-1“ metu. V. Jadzgevičiaus nuotr.

Vilniaus universiteto jaunųjų mokslininkų įkurtos įmonės UAB „NanoAvionika“ veiklos rezultatai – sėkmingai išbandytos technologijos pagrindu sukurtas funkcinių sistemų elektronikos modulis ir susijusi programinė įranga. Produkto idėja kilo projekto „Lituanica SAT-1“ metu pastebėjus, kad privalomieji komponentai sudaro net tris ketvirtadalius palydovo tūrio. Nutarta sukurti patikimą integruotą sistemą, kuri smarkiai sumažintų tūrį, skirtą šiems komponentams, ir padidintų tūrį, skirtą kosminiams eksperimentams. Pradedančioji kosmoso technologijų įmonė jau pritraukė investicijų iš rizikos kapitalo fondo „Practica capital“, o naujoms idėjoms įgyvendinti gavo papildomą finansavimą iš Lietuvos mokslo tarybos. Nuolat savo inovacijas pristatydama tarptautiniuose renginiuose, įmonė jau gali džiaugtis ir klientais, ir konkrečiais užsakymais.

 

Verslo inovacijos – mokslui skatinti

Dviejų Vilniaus universiteto doktorantų įkurta įmonė „Ubique calculus“ sukūrė mokslinę programinę įrangą „rModeler“, skirtą cheminėms ir biocheminėms reakcijoms modeliuoti ir eksperimentiniams duomenims analizuoti. Šios programinės įrangos tikslinė rinka – biotechnologijos ir farmacijos įmonės, mokslinių tyrimų institutai, atliekantys cheminių ir biocheminių reakcijų tyrimus, projektuojantys technologinius procesus ir atliekantys mokslinius tyrimus. Išankstiniais įmonės įkūrėjų skaičiavimais, tokia įranga leidžia bent penkis kartus sumažinti laiko ir finansų sąnaudas. Programa jau testuota Lietuvoje – VU Biochemijos institute, o šiuo metu tai daro keletas susidomėjusių tarptautinių klientų. Artimiausioje ateityje ją ketinama papildyti keliais parametrais ir padaryti dar patrauklesnę vartotojui.

Priešnuodį monotoniškiems darbams laboratorijose surado UAB „Laboratorijų automatizavimo sprendimai“. Jos tikslas – padidinti laboratorijų automatizaciją, palengvinti ir supaprastinti gyvybės mokslų tyrėjų užduotis. Įmonė kuria prietaisus, kurie yra lengvai modifikuojami, vartotojams instaliuojant papildomus modulius, pasirenkamus pagal konkrečius poreikius. Dalyvaudama INOVEKS projekte, sukūrė ir toliau tobulina termostatuojamą orbitinę kratyklę. Surinkti duomenys vaizdo kamera gali būti perduodami internetu realiu laiku ir įrašomi į prietaiso atmintį.

 

Pasiūlymai išskirtiniams klien­tams

UAB „Eteronas“ produktas – minimaliai matomos palydovinės TV antenos, prigludusios prie pastatų ir vizualiai nepastebimos. Tokios antenos ypač praverčia ten, kur įprastas TV antenas naudoti draudžiama. Šiuo metu deramasi su palydovines antenas montuojančiomis įmonėmis dėl galimo bendradarbiavimo. Nors toks gaminys yra kelis kartus brangesnis už įprastą, nes yra „nišinis“, tačiau įmonė tikisi, kad užsakovų jiems tikrai atsiras. Tuo tarpu MB „Technologiniai projektai“ išskirtiniam judriam klientui sukūrė išmanųjį stovą – dviračių apsaugos sistemą „BiCling“. Kadangi dviračių apsauga nuo vagysčių aktuali visoje Europoje, inovaciją pristatęs Rokas Lileikis tikisi, kad jau netrukus su pirmaisiais užsakovais pavyks šią sistemą įdiegti. Išmaniojo stovo, prirakinančio du dviračius ir įkraunančio elektrines transporto priemones, funkcijos bus valdomos mobiliuoju telefonu, todėl nereikės nešiotis spynų. Tokius stovus planuojama įrengti prie verslo ir prekybos centrų bei kitų pastatų.

VU Matematikos fakulteto darbuotojo Vido Rapševičiaus įkurtos įmonės „Lokacijos sistemos“ gaminys skirtas verslo klientui – pramogų parkui ar prekybos centrui. Unikali mažos apimties sistema leidžia stebėti ir reguliuoti žmonių bei įrangos lokaciją tiek uždarose patalpose, tiek lauke. Įmonė ištobulino ir įdiegė inventoriaus ir klientų apskaitos bei registracijos ir klientų lokacijos realiuoju laiku nustatymo sistemą. Pirmoji sistema jau išbandoma pramogų parke, o antroji testuota prekybos centre.

 

Geri pavyzdžiai skatina

Projekto vadovė – Vilniaus universiteto Mokslo ir inovacijų direkcijos Intelektinės nuosavybės valdymo ir komercinimo skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Lukšienė sakė, kad šis projektas padėjo mokslininkams ne tik įgyvendinti savo idėjas, bet ir geriau suvokti verslo specifiką. INOVEKS projekto tikslas – didinti aukštos pridėtinės vertės verslo lyginamąją dalį, skatinant inovatyvių įmonių steigimąsi ir plėtrą, padėti studentams ir jauniesiems mokslininkams įgyvendinti idėjas, paversti jas technologiniu verslu, bendradarbiauti ir mokytis verslumo.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.