Jaunuosius tyrėjus pasveikino ir išeivijos lietuviai

Dalia Shilas

Kaip jau buvo pranešta, JAV vykusiame prestižiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineering Machine Competition) septynių Vilniaus universiteto studentų komanda „Vilnius iGEM“ iškovojo aukso medalį ir pateko tarp penkių geriausiųjų „Foundational advance“ kategorijoje.

Dalia Shilas
Dalia Shilas

Šiame nuo 2004 metų vykstančiame konkurse, kurį inicijavo gerai žinomas pasaulyje Masačusetso technologijos institutas (angl. Massachusetts Institute of Technology), šiemet dalyvavo 282 komandos, kurias sudarė daugiau nei 3 tūkst. jaunųjų tyrėjų, atvykusių iš geriausių pasaulio universitetų. Lietuva, kuriai atstovavo Vilniaus universiteto studentai, žengė dar vieną žingsnį į tarptautinę erdvę. Konkurso „iGEM“ tikslas – suburti studentus ir net moksleivius į komandas ir suteikti jiems galimybę įgyvendinti savo idėjas, susijusias su biologijos mokslu. Konkursui teikiama idėja turi būti susijusi su pasauliui aktualia problema. Jo dalyviams keliami itin aukšti reikalavimai, nes didžioji projektų dalis pritaikoma praktikoje, sprendžiant aktualias aplinkosaugos, medicinos, gamybos ir kitų sričių problemas.

Lietuvos komanda apdovanota už konkurse pristatytą projektą „ColiClock“, sprendžiantį bakterijų senėjimo klausimus, kuris gali būti pritaikomas, naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas pasėliams ar augalams tręšti, įvairių paviršių apsaugai ir ligoms gydyti. Komanda „Vilnius iGEM“ konkurse kūrė bakteriją, galinčią prisidėti prie genetiškai modifikuotų organizmų kontrolės. Studentai konstravo sistemą, kuri leistų bakterijai pasenti ir numirti. Dėl tokio mechanizmo smarkiai sumažėtų horizontalios genų pernašos ir GMO plitimo tikimybė. GMO kontrolės mechanizmų kūrimas yra ypač svarbus, nes šių organizmų plitimas aktualus visame pasaulyje. Vilniaus komanda padėjo visuomenei suprasti, kas yra sintetinė biologija, modifikuoti organizmai ir kur jie pritaikomi.

Konkurso „iGEM“ auksas – Vilniaus universiteto  studentams
Konkurso „iGEM“ auksas – Vilniaus universiteto studentams

Apie Vilniaus komandą

Į konkursą atvyko septynių Vilniaus universiteto studentų komanda: Ieva Savickytė, Ieva Rauluševičiūtė, Ingrida Olendraitė, Mykolas Bendorius, Danielius Dvareckas, Barbora Bajorinaitė ir Šarūnas Tumas. Ieva Savickytė ir Ieva Rauluševičiūtė ketvirtajame kurse studijuoja genetiką. „Konkursas mums reiškia naują patirtį ne tik laboratorijoje, bet ir už jos ribų, – sako Ieva Savickytė. – Tikiu, kad šiuo projektu atversime duris į pasaulį visiems biologijos mokslų srityje dirbantiems lietuviams. Norime išbandyti kuo daugiau naujų dalykų.”

Ingrida Olendraitė, praminta „komandos šypsenėle“, Vilniaus universitete baigė molekulinės biologijos bakalauro studijas ir rengėsi studijuoti magistratūroje Londono universitete UCL. „Mano užduotis – koordinuoti komandos darbą ir su mūsų idėjomis supažindinti plačiąją visuomenę. Tai tikras iššūkis, tačiau kartu ir nepaprastai smagi veikla.”

Mykolas Bendorius Vilniaus universitete studijavo molekulinę biologiją ir ruošėsi magistrantūros studijoms Prancūzijoje. Jis sakė: „Prie „iGEM“ prisijungiau todėl, kad tai – puiki galimybė jungti mokslą, meną ir verslą. Tai tikra kūryba.“ Danielius Dvareckas, internetinio puslapio „Vilnius iGEM“ kūrėjas ir dizaineris, šiais metais baigė biochemijos bakalauro studijas Vilniaus universitete. Su Dainiumi Tautvaišu jie sukūrė komandos logotipą. „Šis konkursas man – puiki galimybė įgyti naujų žinių ir įgūdžių. Mano moto – tobulink ir tobulėk. To ir siekiu konkurso projekte”, – sakė Danielius.

Susitikimas Bostono lietuvių klube. Pirmoje eilėje: VU studentų komandos „Vilnius iGEM“ nariai
Susitikimas Bostono lietuvių klube. Pirmoje eilėje: VU studentų komandos „Vilnius iGEM“ nariai

Barbora Bajorinaitė, jauniausioji komandos narė, Vilniaus universitete studijuoja genetiką: „Tik šiais metais pradėjau dirbti laboratorijoje, todėl „iGEM“ konkursas man yra viena pirmųjų ir svarbiausių praktikų.” O Šarūnas Tumas Vilniaus universitete jau gavo biochemijos bakalauro diplomą ir tęsia studijas Kopenhagos universitete. Jo nuomone, „iGEM“ konkursas – puiki proga išmokti suplanuoti mokslinį projektą ir patikrinti kritinį mąstymą. Jis kartu su Mykolu koordinavo projekto laboratorinį darbą.

 

Konkurso patirtis

Sveikiname ir didžiuojamės mūsų jaunaisiais mokslininkais, kurie Bostone vykusiame konkurse „iGEM“ buvo nominuoti kartu su Harvardo, Heidelbergo universitetų ir Masačusetso technologijos instituto komandomis. Toks komandos įvertinimas – ne tik prestižinė patirtis komandos nariams, bet ir didelė paskata Lietuvos biotechnologijų mokslo krypties studentams. „Tikimės, kad mūsų pergalė padės atverti duris kitiems jaunų mokslininkų projektams ir prisidės prie mokslo pažangos Lietuvoje“, – džiaugėsi studentai.

„Manome, kad Lietuvai tikrai reikėtų ir toliau dalyvauti konkurse „iGEM“, – sakė Ieva Savickytė. – Tai reikšmingas tarptautinis ringas, kuriame lietuviai pajėgūs konkuruoti su stipriausiais pasaulio universitetais ir užimti aukščiausias vietas. Jau dabar sulaukėme keleto susidomėjusių studentų prašymų, o ateityje tikimės dar didesnio palaikymo, studentų ir dėstytojų aktyvumo. Konkursas „iGEM“ yra puiki niša studentams išlaisvinti vaizduotę ir kurti. Manome, kad tolesnis dalyvavimas šiame konkurse turėtų tapti nuolatine ir itin naudinga praktika Lietuvos universitetuose, gal netgi ir gimnazijose.”

Susitikimas su LR ambasadoriumi Jungtinėse  Amerikos Valstijose. Iš kairės: Ieva  Rauluševičiūtė, Barbora Bajorinaitė, Ieva  Savickytė, ambasadorius Rolandas Kriščiūnas ir  Danielius Dvareckas
Susitikimas su LR ambasadoriumi Jungtinėse
Amerikos Valstijose. Iš kairės: Ieva
Rauluševičiūtė, Barbora Bajorinaitė, Ieva
Savickytė, ambasadorius Rolandas Kriščiūnas ir
Danielius Dvareckas

Kelionės į JAV metu Vilniaus universiteto komandos nariai ne tik dalyvavo konferencijoje, bet ir pristatė savo projektą Lietuvos ambasadai JAV ir jos vadovui – ambasadoriui Rolandui Kriščiūnui. „Ambasadorius buvo labai malonus ir entuziastingai pritarė idėjai plėsti Lietuvos studentų mokslinę praktiką, – pasakojo Ieva Savickytė, viena iš keturių komandos dalyvių, susitikusių su ambasadoriumi. – Mes pristatėme savo idėją ir papasakojome apie patį konkursą. Ambasadorius aprodė istorija alsuojantį ambasados pastatą ir papasakojo įdomiai apie Lietuvą ir JAV, apie čia gyvenančius lietuvius. Labai džiaugiamės ne tik nuoširdžiu mūsų komandos palaikymu, bet ir ambasadoriaus pastangomis plėtoti mokslinę pažangą Lietuvoje ir už jos ribų.”

Susitikimai su JAV lietuviais

Bostono lietuvių klube penki komandos studentai susitiko su Lietuvių bendruomenės atstovais ir jiems pristatė savo projektą. Pasak jų, pasiruošimas ir įdėtos pastangos atnešė sėkmę. Studentai labai dėkingi VU Biotechnologijos instituto profesoriui Virginijui Šikšniui už globą ir pagalbą kuriant komandą, komandos idėjos autoriui Dainiui Tautvaišui, rėmėjams ir visiems, kurie juos palaikė.

Studentai taip pat padėkojo Bostono lietuvių bendruomenės atstovams, padėjusiems skleisti žinią apie konkursą ir pirmąją lietuvių komandą „Vilnius iGEM“, taip pat Rūtai Motiejūnaitei su vyru, Kęstučiui ir Rikantei Kveragoms, Laurai Appleton už studentams suteiktą nakvynę ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės valdybos narei Daliai Shilas, padėjusiai viską organizuoti.

Grįžusius komandos narius Vilniaus oro uoste su šypsenomis pasitiko pasiilgusios šeimos ir draugai. Lietuva žinią apie tokį svarbų laimėjimą sutiko itin džiaugsmingai. Komandos nariai sulaukė kvietimų papasakoti apie konkursą ir sintetinę biologiją įvairiuose renginiuose. Apie juos rašė žiniasklaida.

Autorė yra PLB Valdybos Viešųjų ryšių komisijos pirmininkė, „Mokslo Lietuvos“ redakcinės kolegijos narė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.