JAV lietuvių bendruomenės XXI Tarybos pirmoji sesija

Šių metų pavasarį išrinktos JAV lietuvių bendruomenės XXI Tarybos pirmoji sesija įvyko Klivlande (Cleveland, OH), todėl ir didžiausia organizacinių rūpesčių našta teko LB Klivlando apylinkės valdybai. Į sesiją anksčiau atvykę atstovai turėjo galimybę dalyvauti Ohajo apygardos vicepirmininko, garbės konsulo dr. Viktoro Stankaus organizuotose ekskursijose. „Visų Sielų kapinėse“ jie pirmiausia pagerbė čia besiilsintį Lietuvos prezidentą Antaną Smetoną ir jo žmoną Sofiją. Šiose kapinėse palaidotas ir garsus kultūros rėmėjas John D. Rockefeller, įsteigęs pirmąją naftos kompaniją. Jo protėviai kilę iš Lietuvos. Didžiosios depresijos metais miestui jo padovanotame parke įsteigtas 40 tautybių Kultūros darželių tinklas, kuriam priklauso ir vienas iš seniausių ir gražiausių visoje Amerikoje Lietuvių darželis, įkurtas 1930 m. Jo viršutinėje dalyje pastatyti dr. Vinco Kudirkos ir Maironio biustai, o tarp jų 1936 m. įrengtas iki šiol veikiantis kunigaikštienės Birutės fontanas. Apatinėje dalyje, į kurią veda dveji lenktos formos laiptai, stovi Jono Basanavičiaus biustas ir įspūdingi akmeniniai Gedimino stulpai. Nors šį darželį kelis kartus niokojo vandalai, tačiau vietinė lietuvių bendruomenė jį vėl sutvarkė ir kruopščiai prižiūri. Čia plazda Lietuvos trispalvės, organizuojami lietuviški renginiai, dažnai atvyksta ekskursijos.

Dalia Shilas
Dalia Shilas

Klivlando meno muziejuje galima pamatyti ir iš Lietuvos kilusių menininkų A. Blažio, M. Kalisho ir W. Zoracho kūrinių. Šiame mieste dar XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje buvo pastatytas, vėliau uždarytas, tačiau netrukus vėl atkurtas teatro kvartalas „Playhouse Square“, kuris po Niujorko Linkolno centro yra antrasis pagal dydį scenos menų centras Amerikoje. „Playhouse Square“ teatrų renginių rėmėjai yra tokie garsūs aktoriai kaip Tomas Hanksas ir Oskarą pelniusi klivlandietė Halle Berry. Pagal Čikagos universitetų atliktą tyrimą iš visų Amerikos miestų Klivlandas daugiausia lėšų skiria menui ir kultūrai.

1879 m. šis miestas pirmasis pasaulyje įrengė miesto naktinį apšvietimą. Klivlandietis Charles Brush patobulino lankinę lempą, beje, šviesesnę ir išrastą anksčiau už Edisono elektros lemputę. Abu Ohajo valstijoje gyvenę išradėjai savo įmones „Brush Electric“ ir „Edison Electric“ vėliau sujungė į ir dabar garsią korporaciją „General Electric“.

Klivlandas didžiuojasi, kad jame sukurti du Amerikos muzikos žanrai: Klivlando polka ir rokenrolas. Čia atsirado roko muzikos pavadinimas, susikūrė pirmos roko grupės, įrašų studijos, radijo stotis, įvyko pirmas roko muzikos koncertas. Rokenrolo meno šlovės muziejaus (Rock and Roll Hall of Fame) muzikiniame archyve yra ir gerai žinomos Šiaulių grupės „Vairas“ įrašų. Čia paminėjome tik keletą Klivlando kultūros istorijos faktų. Šiame mieste ir jo apylinkėse gyvena apie 14 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Čia veikia „Aušros“ aukštesnioji lituanistinė, Šv. Kazimiero lituanistinė ir „Tėvynės žiburėlių“ mokyklos. Nuo 1916 m. leidžiamas JAV lietuvių laikraštis „Dirva“.

 

Pirmoji sesijos diena

XXI Tarybos pirmajai sesijai pirmininkavo jau trečiajai kadencijai perrinktas pirmininkas Juozas Polikaitis. Jam talkino sekretorė Janina Udrienė ir Prezidiumo narė, ilgametė Bostono LB Valdybos pirmininkė Rima Girniuvienė. J. Udrienė pristatė savo redaguotus ir JAV LB spaustuvėje Čikagoje atspausdintus leidinius: vadovėlį „Kas yra JAV lietuvių bendruomenė?“ ir LB gaires „Ką veikia JAV lietuvių bendruomenės Taryba?“. Juos parengti padėjo Arvydas Urbonavičius.

Udrienė taip pat paaiškino naujiems Tarybos nariams JAV LB veiklos struktūrą. LB taryba yra vyriausiasis šios bendruomenės padalinys, nustatantis veiklos kryptis. Tarybą sudaro 60 rinktų asmenų ir 10 apygardų pirmininkų. Tarybai vadovauja pirmosios sesijos metu išrinktas prezidiu­mas, kurį sudaro pirmininkas, sekretorė ir nariai, kurių skaičių nustato pati Taryba. Kiekvienas Tarybos narys pagal savo patirtį ir sugebėjimus dar prieš sesiją pasirenka dirbti vienoje iš 9 komisijų: Finansų, Įstatų, Jaunimo, Kultūros, Organizacinių reikalų, Religinių reikalų, Socialinių reikalų, Švietimo ir Visuomeninių reikalų. Tarybos narys privalo dalyvauti pasirinktos komisijos posėdžiuose, rengti nutarimus, kurie sesijos pabaigoje pristatomi Tarybai tvirtinti. Tarybos patvirtinti nutarimai pateikiami vykdyti Krašto valdybai.

Paminklas Lietuvos nepriklausomybės kovoms įamžinti prie Klivlando lietuvių parapijos. J. Jasaičio nuotr.
Vienas iš aktyviausių Klivlando lietuvių bendruomenės narių – dr. Viktoras Stankus Lietuvių kultūros darželyje prie Maironio paminklo. J. Jasaičio nuotr.
V-Stankus prie Maironio
Vienas iš aktyviausių Klivlando lietuvių bendruomenės narių – dr. Viktoras Stankus Lietuvių kultūros darželyje prie Maironio paminklo. J. Jasaičio nuotr.

Pirmosios sesijos metu Taryba trejų metų kadencijai renka Krašto valdybos pirmininką, Konfliktų sprendimo komisiją ir Kontrolės komisiją. Sesijoje taip pat išrenkami atstovai į Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisiją, kurios kadencija sutampa su LR Seimo kadencija. Trečiojoje sesijoje Taryba renka atstovus į PLB seimą (apie 20).

Krašto valdybos pirmininkas kviečia vykdomąjį vicepirmininką, iždininką, sekretorių ir šešis pirmininkus Kultūros, Mokslo, Religinių, Socialinių, Švietimo ir Visuomeninių reikalų taryboms, šešis vicepirmininkus, atsakingus už archyvus, finansus, informaciją, jaunimą, organizacinius ir sporto reikalus. Krašto valdybos narius tvirtina Taryba.

Susipažinę su JAV LB organizacine struktūra, išklausėme Prezidiumo pirmininko sveikinimą, sugiedojome JAV ir Lietuvos himnus, tylos minute pagerbėme Anapilin išėjusius JAV LB narius. Dalyvius pasveikino sesijos rengimo komitetas.

XXI Tarybos sesijoje dalyvavo ir daug garbės svečių: PLB pirmininkė Dalia Henke, LR užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir ministro patarėjas Darius Skusevičius, LR ambasadorius JAV ir Meksikai Rolandas Kriščiūnas, LR ambasadoriaus ministrė patarėja Lyra Puišytė-Bostroem, LR generalinis konsulas Čikagoje Marijus Gudynas, LR garbės konsulai – dr. Jonas Prunskis ir Ingrida G. Bublys, Lietuvių fondo valdybos pirmininkas Marius Kasniūnas, XV Lietuvių tautinių šokių šventės 2016 metų organizacinio komiteto pirmininkas Linas Orentas ir meno vadovas Tomas Mikuckis. Sveikinimus atsiuntė buvęs LR ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis, pirmasis Vatikano diplomatijos JAV sekretorius prelatas Rolandas Makrickas, PLB Valdybos Sielovados ir Pietų Amerikos reikalų komisijos pirmininkas prelatas Edmundas Putrimas, Amerikos lietuvių tarybos (ALT) pirmininkas Saulius Kuprys.

 

Pirmąją sesijos dieną išklausėme Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Algirdo Grybo, Konfliktų sprendimo komisijos, JAV LB apylinkių ir apygardų pirmininkų pranešimus, sudarėme nominacijų ir balsų skaičiavimo komisijas. Laurynas Misevičius pristatė parodą ,,Sportas JAV lietuvių gyvenime”, kurioje daug įdomių dokumentų, nuotraukų, apdovanojimų, pradedant XX a. pradžia ir baigiant šių dienų JAV lietuvių sportiniu gyvenimu. Parodos rėmėjai – Lietuvių fondas ir JAV lietuvių bendruomenė.

 

LR Garbės konsulas, LR Seimo ir PLB komisijos pirmininkas Jonas Prunskis papasakojo apie šios komisijos veiklą. Jis informavo, kad laukiama Seimo pritarimo mūsų pasiūlymui – turėti naują rinkimų apygardą, skirtą užsienyje gyvenantiems Lietuvos Respublikos piliečiams. Pirmininkas išvardino ir daug kitų komisijos svarstomų temų: lietuvių kalbos, kaip užsienio kalbos, statusas užsienyje, kuris ypač aktualus Amerikos lietuviams, dvigubos pilietybės, žemės pardavimo ir kt. Pirmininkas priminė, kad šiemet keli LR Seimo nariai siūlė šią komisiją panaikinti. Buvo nelengva kova dėl jos išlikimo: „Prie mūsų pastangų prisidėjo nemažai užsienyje gyvenančių lietuvių ir Lietuvos politikos atstovų. Noriu visiems padėjusiems ir parėmusiems nuoširdžiai padėkoti. Sulaukusi tiek daug paramos ir palaikymo iš visų pusių, mūsų komisija gyvuoja toliau.”

Buvusio JAV ambasadoriaus Žygimanto Pavilionio pasiūlymu į sesiją pakviestas Europos politikos analizės centro skyriaus Vašingtone vyresnysis analitikas Marius Laurinavičius perskaitė pranešimą „Lietuva Rusijos ir kitų Rytų kaimynų įtakoje“.

 

Visi pavasarį išrinkti XXI Tarybos nariai dar prieš sesiją pasiskirstė į 9 komisijas. Finansų komisijai vadovaus dr. Edvardas Bubnys, Įstatų komisijai – dr. Regina Balčaitienė, Jaunimo komisijai – Raminta Vilkienė, Kultūros komisijai – Sigita Barysienė, Religinių reikalų komisijai – dr. Tomas Girnius, Organizacinių reikalų komisijai – Algirdas Grybas, Socialinių reikalų komisijai – Zita Siderienė, Švietimo komisijai – Nerija Orentienė, Visuomeninių reikalų komisijai – buvusi PLB Valdybos pirmininkė Danguolė Navickienė.

Klivlando meno muziejuje
Klivlando meno muziejuje

Mintis, kad visi kartu turime kelti vieną tikslą – savo šalyse telktis Lietuvos valstybės stiprinimui ir jos vardo garsinimui, atsispindėjo LR užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus sveikinime. XV Lietuvių tautinių šokių šventės, kuri bus surengta 2016 metais, organizacinio komiteto pirmininkas L. Orentas ir meno vadovas T. Mikuckis pristatė pasiruošimo šventei planus ir pakvietė visus atvažiuoti ir dalyvauti. Aktorė Ona Pučkoriūtė-Zalensienė atliko klivlandietės rašytojos a. a. Aurelijos Balašaitienės patriotinės tematikos kūrinį „Vytauto Didžiojo priesaika“, o skambant Klivlando lietuvių radijo laidų vedėjo, gitaristo Augio Dicevičiaus lietuviškoms dainoms, visi pakilome šokiui.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.