Kalbos premija – kraštotyrininkui Benjaminui Kondratui

Gruodžio 4 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje surengtame Kalbos vakare filologui, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojui ekspertui, kraštotyrininkui Benjaminui Kondratui įteikta 2015-ųjų Kalbos premija.

Premiją įteikusi Seimo Pirmininko pavaduotoja, Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkė Irena Degutienė sakė: „Kiekvienas laureatas – tai ypatingu intelektu spindinti asmenybė, skleidžianti gėrį ir kurianti kalbą.“ Ji pabrėžė, kad teisė kalbėti gimtąja kalba – viena iš prigimtinių teisių.

Dvyliktąjį kartą įteikta Kalbos premija, kilusi kaip spaudos atgavimo 100-mečio minėjimo sumanymas, I. Degutienės teigimu, jau tapo prestižiniu apdovanojimu. Šių metų kalbos vakaras „Proteggere le nostre frontiere“, arba „Pasisveikinimas su Tėvyne“, skirtas Mykolo Kleopo Oginskio metams užverti ir pagerbti kiekvieną, kuris Tėvynei tarnavo kaip galėdamas ir turėjo iš jos išvykti. M. K. Oginskio metų pabaigos proga I. Degutienė linkėjo kiekvienam ir pirmiausia politikams saugoti sienas, nes jos turi ne tik fizinę, bet ir dvasinę vertę: jos saugo visuomenės gyvenimą, tradicijas ir patirtis.

 

Kalbos vakarą organizavo Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija, Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Rašytojų klubas. Kalbos premija, įsteigta įprasminant lietuvių visuomenės veikėjos, redaktorės, spaudos laisvės gynėjos Felicijos Bortkevičienės atminimą, teikiama kasmet nuo 2004 m. Laikantis tradicijos, ji įteikiama metų pabaigoje per Kalbos vakarą. Premija skiriama už neatlygintinai padarytus darbus puoselėjant Lietuvoje ar užsienyje lietuvių kalbą, lituanistinius tyrimus, lituanistinį paveldą. Iš viso 2004–2015 metais Kalbos premija įvertinta 18 asmenybių.

 

Kondratas – literatūrinės kraštotyros pradininkas Lietuvoje. Jis yra unikalios 12 knygų serijos „Kūrėjų pėdsakais“ autorius, redaktorius ir leidėjas savo lėšomis. Išsami yra Lietuvos regionų literatūrinės kraštotyros serija, skirta mūsų šalies regionų ir atskirų vietovių literatūriniam paveldui. B. Kondrato parengta serija prikelia iš užmaršties nenaudotus originalius šaltinius ir faktus apie Lietuvos kultūros ir meno kūrėjus. Nuo 1956 m. B. Kondratas spaudoje paskelbė apie 400 darbų kultūros, kalbos, literatūros, didaktikos ir kitais klausimais, iš jų apie rašytojus – 270. Laureatas dirba ir kaip kalbos redaktorius yra parengęs atsiminimų knygas, monografijas, kūrybos rinkinius, parengė ir išleido „Lietuvių kalbos taisykles“.

Kalbos vakaras Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Prie mikrofono laureatas Benjaminas Kondratas. Olgos Posaškovos nuotr.
Kalbos vakaras Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Prie mikrofono laureatas Benjaminas Kondratas. Olgos Posaškovos nuotr.

Parengta pagal LR Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus pranešimą

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.