Keturi universitetai pasirašė bendradarbiavimo memorandumą

Lapkričio 3 d. Kaune keturių šalies aukštųjų mokyklų rektoriai pasirašė memorandumą, kuriuo įtvirtinamas jų bendradarbiavimas kuriant pirmąjį šalyje universitetų klasterį. Memorandumą dėl klasterio steigimo pasirašė Vytauto Didžiojo, Klaipėdos, Šiaulių ir Lietuvos edukologijos universitetų rektoriai. Steigėjai tikisi, kad klasteris padės bendradarbiauti įgyvendinant proveržį socialinių, humanitarinių, gamtos ir kitų mokslų srityse, gerinti studijų ir mokslo kokybę, nacionalinį ir tarptautinį konkurencingumą, efektyvų universitetų infrastruktūros panaudojimą, išlaikyti aukštojo mokslo prieinamumą regionuose.

Pasirašymas vyko Vytauto Didžiojo universitete, per konferenciją „Lietuvos aukštojo mokslo politikos prieštaravimai“. Renginyje dalyvavęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius patikino, kad šis susitarimas yra svarbus ir priimtas laiku, o memorandumo dalyvių palaikomus, visuomenėje nepelnytai nuvertinamus socialinius ir humanitarinius mokslus valstybė taip pat rems. „Humanitariniams ir socialiniams mokslams krepšelių nemažės – šie mokslai pabrėžia filosofinį, kultūrinį, istorinį ir moralinį vektorių kuriant ateities technologijų ir inovacijų ekonomiką, ugdant naujas kartas“, – sakė premjeras. Pasirašant memorandumą, taip pat dalyvavo švietimo ir mokslo viceministras Rolandas Zuoza.

VDU rektorius prof. Juozas Augutis paaiškino, kad tai tik pirmasis žingsnis, tačiau taip tikimasi pagerinti situaciją – efektyviau išnaudoti turimus išteklius ir ieškoti efektyvesnio bendradarbiavimo modelio. „Pasirašėme ketinimų protokolą, dabar prasidės analizė, dirbsime toliau, sieksime išlaikyti regioninę studijų politiką. Klasteris atviras – prie jo gali jungtis ir daugiau universitetų, jų studijų programų. Rezultatų tikimės jau po metų“, – teigė VDU rektorius.

„Tai naujas iššūkis, kuris teigiamai prisidės prie Šiaulių universiteto veik­los. Sieksime gilesnio ir platesnio bendradarbiavimo studijų prieinamumo ir mokslinių tyrimų srityse. Tikimės, kad bendradarbiavimas leis efektyviau panaudoti žmones ir universitetų infrastruktūrą“, – lūkesčiais pasidalijo ŠU rektorius prof. Donatas Jurgaitis.

„Tokių klasterių yra ir JAV, ir Europoje. Jame veikdami mes pasieksime daugiau sinergijos. Universitetai nėra „UAB“, jie neturi būti veikiami verslo ir pramonės“, – pabrėžė Lietuvos edukologijos universiteto rektorius akad. Algirdas Gaižutis, pastebėjęs, kad klasteryje universitetai veiks lygiateisiškai.

Klaipėdos universiteto rektorius prof. Eimutis Juzeliūnas akcentavo, kad universitetų konkurencija turi būti tvarkinga, o klasteryje bus galima rengti naujus bendrus projektus. „Tikimės aukštesnės ne tik studijų, bet ir mokslinių tyrimų kokybės. Žiūrime teigiamai ir dėkojame VDU už lyderystę“, – sakė KU rektorius.

Parengta pagal Šiaulių universiteto Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos informaciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.