Lietuvos edukologijos universiteto jubiliejinių metų renginiai

Romualdas Vytautas Rimša

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) gyvenimą 2015-ieji metai paženklino iškiliu 80-mečio jubiliejumi ir jam skirtais moksliniais tyrimais, renginiais bei leidiniais. Tiesa, panašios sukaktys neretai buvo minimos ir anksčiau, tačiau niekada jos nebuvo tokio didelio masto. Tokį jubiliejinį užmojį galima suprasti, nes šiandien Lietuvoje sunku rasti mokyklą, kurioje nedirbtų bent vienas šios pedagogų kalvės auklėtinis. Antra vertus, nuo LEU pirmtako – buvusio Respublikos pedagoginio instituto Klaipėdoje, kurio funkcijas vėliau tęsė Vilniaus pedagoginis institutas, po to – Vilniaus pedagoginis universitetas, kol galiausiai suteiktas dabartinis pavadinimas – įsteigimo šiemet sukako lygiai 80 metų. Tai ir lėmė, kad pastarasis jubiliejus truko metus, o jo renginiai vyko ne vien Vilniuje ar Klaipėdoje, bet ir daugelyje provincijos mokyklų.

 

Didelio akademinės bendruomenės dėmesio sulaukė jubiliejinė tarptautinė mokslinė LEU konferencija „Mokslu grįsto švietimo link“, surengta spalio 15 d. Vilniuje. Pranešimus apie LEU ištakas, istoriją ir šiuolaikines problemas joje skaitė jo rektorius, profesorius habilituotas daktaras akademikas Algirdas Gaižutis, profesorius dr. Libertas Klimka, dr. Peje Michaelsson (Švedija) ir Klaipėdos universiteto profesorė dr. Liudmila Rupšienė. Sekcijose buvo taip pat pristatyta nemažai žodinių ir stendinių pranešimų. Visą konferencijos medžiagą ketinama paskelbti LEU mokslo darbuose. Planuojama gana įvairi leidinio straipsnių tematika: švietimo politika, mokytojų ugdymas, vaiko raida ir ugdymas, bendroji didaktika, aukštojo mokslo didaktika, įtraukusis ugdymas, neformalusis švietimas ir švietimo istorija Lietuvoje.

 

Tą pačią dieną LEU bibliotekoje buvo atidaryta turtinga jubiliejinė paroda „Lietuvos edukologijos universiteto istorijos bruožai 1935–2015 m.“. Su jos eksponatais (knygomis, periodiniais leidiniais, archyvų dokumentais, nuotraukomis) susipažino ne tik konferencijos dalyviai ar svečiai, bet ir universiteto darbuotojai bei studentai. Parodą taip pat apžiūrėjo daug bibliotekos lankytojų.

Vykdant jubiliejinę programą, renginių, skirtų universitetui, būta įvairių. LEU galerijoje duris atvėrė Dailės katedros dėstytojų paroda „Vertybių erdvės“. Centriniuose rūmuose atidengta lenta „Universiteto garbės daktarai“ ir pagerbta 14 mokslininkų, LDK valdovų rūmuose surengtas iškilmingas minėjimas, kuriame dalyvavo valstybės vadovai, Lietuvos ir užsienio universitetų rektoriai, nusipelnę visuomenės nariai, mecenatai ir kiti svečiai. Vyko studentų mokslinės konferencijos, susitikimai su mokslininkais, fakultetų sportinės varžybos ir kiti renginiai.

 

Minėta LEU sukaktis toli peržengė Vilniaus ribas. Ją prisiminė daugelio mokyklų darbuotojai, o spalio 23 d. Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakultetas ir Baltijos pedagogikos istorijos asociacija surengė tarptautinę mokslinę konferenciją „Pedagogikos mokslas ir studijos Klaipėdoje“. Ji buvo skirta Respublikos pedagoginio instituto (dabar – LEU) įsteigimo Klaipėdoje 80-mečiui ir KU veiklos 25-osioms metinėms. Dėstytojai ir svečiai joje perskaitė 12 pranešimų, kuriuose gvildeno instituto istorijos ir KU Pedagogikos fakulteto Edukologijos, Psichologijos bei Andragogikos katedrų darbo problemas ir aptarė vykdomus projektus. Pranešimus skaitė LEU doc. dr. Jonas Dautaras, prof. habil. dr. Ona Tijūnėlienė, prof. dr. Birutė Jatkauskienė, prof. dr. Rūta Girdzijauskienė, prof. dr. Ilona Klanienė, prof. dr. Mindaugas Rugevičius (visi iš KU) ir kiti. Nemažai mokslininkų kalbėjo diskusijose. (Tęsinys – kitame numeryje)

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.