„Mus domina tik geriausi, todėl esame čia, Lietuvoje“

Spalio 28 d. švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė susitiko su Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN vadovu Rolfu-Dieteriu Heueriu. Aptartas bendradarbiavimas mokslo, švietimo, mokytojų kvalifikacijos tobulinimo ir kitose srityse. „Mus domina tik geriausi, todėl esame čia, Lietuvoje“, – pabrėžė CERN generalinis direktorius. Pasak jo, bendro darbo patirtis, ypač informacinių technologijų srityje, rodo, kad Lietuva turi puikią mokslo infrastruktūrą.

Ministrės kvietimu Lietuvoje viešėjusio CERN vadovo vizito darbotvarkėje buvo numatyti susitikimai su Prezidente, Seimo, Vyriausybės, universitetų ir verslo atstovais. CERN projektuose kasmet dalyvauja keliolika Lietuvos mokslininkų ir tyrėjų bei apie dešimtį studentų, kurie parsiveža į Lietuvą naujų žinių, užmezga naujus mokslinius ryšius, kelia kvalifikaciją. Į CERN susipažinti su moderniausia fizikos srities įranga vyksta mūsų šalies fizikos mokytojai. Lietuvai CERN parodytas išskirtinis dėmesys atveria glaudesnio bendradarbiavimo galimybes. Planuojama, kad 2016 m. vasario mėnesį į Lietuvą CERN atveš didelę atliekamus tyrimus pristatančią ir mokslinius pasiekimus populiarinančią parodą. Tai unikali galimybė su naujausiais mokslo ir technologijų laimėjimais supažindinti visuomenę ir jais sudominti jaunąją kartą.

Susitikimo dalyviai. Iš kairės: patarėja gyvybės mokslų klausimais dr. Manjit Dosanjh, patarėjas tarptautiniais klausimais dr. Christoph Shaefer, nuolatinis Lietuvos Respublikos atstovas prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje Rytis Paulauskas, CERN generalinis direktorius prof. Rolf Heuer, ministrė Audronė Pitrėnienė, viceministras dr. Rolandas Zuoza ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Valdemaras Razumas. Vaido Karlono nuotr.
Susitikimo dalyviai. Iš kairės: patarėja gyvybės mokslų klausimais dr. Manjit Dosanjh, patarėjas
tarptautiniais klausimais dr. Christoph Shaefer, nuolatinis Lietuvos Respublikos atstovas prie
Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje Rytis Paulauskas, CERN generalinis
direktorius prof. Rolf Heuer, ministrė Audronė Pitrėnienė, viceministras dr. Rolandas Zuoza ir
Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Valdemaras Razumas. Vaido Karlono nuotr.

Netoli Ženevos veikiančiame CERN centre įsikūrusi didžiausia pasaulyje dalelių fizikos laboratorija, čia įrengtas Didysis hadronų greitintuvas. Pasitelkdama pasaulyje galingiausius įrenginius, tarptautinė mokslininkų komanda siekia atsakyti į fundamentaliausius ir sudėtingiausius fizikos klausimus: kas yra „tamsioji materija“, kokia medžiaga sudarė visatą Didžiojo sprogimo metu, kodėl egzistuoja gravitacija ir pan. Centras ne tik atlieka itin reikšmingus mokslo eksperimentus, bet ir prisideda prie technikos pažangos. Būtent CERN buvo sukurtas internetas. Glaudūs bendradarbiavimo ryšiai su CERN teikia galimybę Lietuvos visuomenei susipažinti su naujausiais mokslo atradimais, o mokslui ir inovacijoms imliam verslui – pasiekti proveržį tarptautinėje rinkoje.

Lietuvos bendradarbiavimas su CERN prasidėjo 2004 m., kai buvo pasirašytas susitarimas dėl dalyvavimo CERN atliekamuose didelių energijų dalelių fizikos bandymuose. Bet Lietuvos mokslininkai bendradarbiauti su CERN pradėjo dar anksčiau – 1993 m. Puslaidininkių fizikos instituto mokslininkai buvo pakviesti prisidėti prie CERN vykdomų mokslinių tyrimų. Nuo 2001 m. Vilniaus universitetas ir kelios Lietuvos įmonės, pakviestos bendradarbiauti kuriant radiacijos jutiklius, specialiai CERN sukonstravo prietaisą, tikrinantį įrangos radiaciją. Pastaraisiais metais Lietuvos ir CERN bendradarbiavimas ypač sustiprėjo. 2014 m. rugsėjo 26 d. Vilniuje buvo atnaujintas bendradarbiavimo susitarimas dėl Lietuvos dalyvavimo šios organizacijos mokslo programoje.

Susitikimas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijoje. Iš kairės: CERN generalinio direktoriaus patarėjas tarptautiniais klausimais dr. Christoph Shaefer, CERN generalinis direktorius prof. Rolf Heuer, ministrė Audronė Pitrėnienė, vertėjas Nerijus Šatkauskas, viceministras dr. Rolandas Zuoza ir ministerijos Mokslo skyriaus vedėja Ramunė Rudokienė.
Susitikimas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijoje. Iš kairės: CERN generalinio
direktoriaus patarėjas tarptautiniais klausimais dr. Christoph Shaefer, CERN generalinis
direktorius prof. Rolf Heuer, ministrė Audronė Pitrėnienė, vertėjas Nerijus Šatkauskas,
viceministras dr. Rolandas Zuoza ir ministerijos Mokslo skyriaus vedėja Ramunė Rudokienė.

Apsilankęs LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, generalinis direktorius supažindino su naujomis CERN programomis ir konkursais. Moksleiviai gali dalyvauti atrankoje, pateikdami tyrimų projektus. Konkurso laimėtojams bus suteikta galimybė atvykti į CERN ir atlikti numatytus eksperimentus. Konkursas „Arts@CERN Lietuva 2015/2016“ vienam Lietuvos menininkui suteiks unikalią progą atlikti mėnesio trukmės stažuotę ir įgyvendinti tiriamąjį meninį projektą, bendradarbiaujant su mokslininkais. Susitikime kalbėta ir apie Lietuvos galimybę tapti asocijuota CERN nare. Tokia narystė mokslinei bendruomenei, ypač inžinerijos, fizikos ir informacinių technologijų specialistams, būtų daug naudingesnė nei pavieniai susitikimai.

Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos bei LR Seimo pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.