Naujojo centro architektūrinė idėja ir jos įgyvendinimas

Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro projekto idėja – pastatas, simbolizuojantis mokslo modernumą ir inovatyvumą, mikro ir makro­pasaulio harmoniją. Statinio funkcinę schemą ir vizualinę išraišką jungia bendra idėja – kristalinės struktūros įvairovė. Todėl anglies atmainos – grafeno, vienos iš moderniausios XXI amžiaus medžiagos, kristalinė gardelė padiktavo fasadų idėją, kuri ir dominuoja fasado struktūroje.

2Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras įsikurs keturių aukštų pastate su cokoline dalimi. Bendras pastato plotas yra apytiksliai 25 000 kv. m. Antžeminėje dalyje įsikurs trys mokslo įstaigos, įvairių profilių ir poreikių laboratorijos, ir pastato bei mokslo įstaigų administracija. Institutai bus jungiami grupėmis pagal laboratorijų ir institutų priklausomybes, ir planuojami viename lygyje aplink vidinius kiemelius. Cokoliniame aukšte – „švarių zonų“ laboratorijos (ISO5-ISO7), kuriomis galės naudotis visos institucijos.

Nacionalinio fizinių ir technologijos  mokslų centro projekto vizualizacija
Nacionalinio fizinių ir technologijos
mokslų centro projekto vizualizacija

Naujasis Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras iškilo greta statomo Jungtinio Gyvybės mokslų centro ir jau sėkmingai pradėjusio veikti Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro. Labai svarbiu urbanistiniu akcentu tampa reprezentacinė aikštė, jungianti planuojamus statyti ir jau veikiančius mokslinius centrus. Aikšte galės judėti pėsčiųjų srautai, ji bus naudojama kaip masinė universitetinės visuomenės susibūrimo vieta įvairių renginių po atviru dangumi metu. Iš šios erdvės planuojamas įėjimas į Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro pastatą. Centro architektai: R. Bimba, M. Gorpinič, G. Adlys, L. Dabravalskytė. Šaltinis: http://ftmc.lt/lt/apie-mus/nftmc-projektas/architekturineideja.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.