Pasaulinio garso mokslininkai tarptautinėje konferencijoje Fizinių ir technologijos mokslų centre

M. Gaulienė

Didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje – Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) – išgyvena įdomių permainų metą. FTMC ne tik mini penkerių metų sukaktį, bet ir keliasi į naujus namus – moderniai įrengtas mokslines laboratorijas Saulėtekyje.

Centre vyrauja nuomonė, kad žengiama į kokybiškai naujo etapo pradžią. Nauja mokslinė ir technologinė infrastruktūra ne tik užtikrins aukštesnę mokslinių tyrimų kokybę, bet ir skatins sinergijos atsiradimą bei inovacijų plėtrą šalyje.

Oksfordo universiteto prof. Richard G. Compton
Oksfordo universiteto prof. Richard G. Compton

Minint šiuos svarbius pokyčius, FTMC buvo surengta tarptautinė konferencija, į kurią atvyko garsūs pasaulio mokslininkai. FTMC mokslinės veiklos turiniu giminingas Japonijos RIKEN institutams. RIKEN yra didžiausias mokslinio tyrimų institucijų kompleksas, kurio didžiausią veiklos dalį finansuoja Japonijos vyriausybė. RIKEN filialai veikia įvairiose pasaulio valstybėse. Vilniuje vykusioje konferencijoje pranešimą perskaitė RIKEN vykdomasis direktorius prof. Yoichiro Matsumoto, kuris išsamiai supažindino su šio komplekso struktūra ir atliekamais tyrimais.

Amsterdamo universiteto prof. Rienk van Grondelle supažindino su naujais fotosintezės tyrimais, Vokietijos J. W. Goethe‘s universiteto prof. Hartmut G. Roskos pasidalino terahercinės fotonikos technologijų naujienomis. Mokslininkas iš Belgijos Lutz Walter papasakojo apie tekstilės tyrimų ir šios pramonės plėtotės tendencijas.

Tarp garbingų konferencijos svečių buvo vienas žymiausių pasaulio chemikų, Oksfordo universiteto prof. Richard G. Compton, kuris pristatė naujausius nanodalelių tyrimus, atliktus naudojant elektrocheminius metodus. Šiuolaikinės nanotechnologijos pasiekimus aptarė ir svečiai iš Australijos: Nacionalinio universiteto prof. Chennupati Jagadish ir Svinburno universiteto prof. Saulius Juodkazis. „Didžiausias mokslo žavesys yra tas, kad mokslas kalba viena kalba. Jam galioja ekonominės, politinės ir kitos sienos, tačiau mokslo kalba suvienija skirtingų šalių bei skirtingą patirtį turinčius mokslininkus ir leidžia jiems drauge kurti“, – teigė prof. Ch. Jagadish. Jis neabejoja, kad skirtingų šalių mokslininkų vykdomi projektai leidžia pasiekti stulbinamų rezultatų ir visuomenei padovanoti išskirtinių inovacijų. Oksfordo universiteto profesorius R. G. Compton akcentavo, kad, norint siekti geresnių mokslinių ir finansinių rodiklių, mokslininkams reikia nebijoti imtis rizikos. Jo nuomone, kartais tik taip galime prisidėti prie globalaus pramonės kūrimo.

RIKEN vykdomasis direktorius prof. Yoichiro Matsumoto
RIKEN vykdomasis direktorius prof. Yoichiro
Matsumoto

FTMC plėtojamos puslaidininkinių prietaisų technologijos, todėl tarp kviestinių pranešėjų buvo ir dr. David J. Hemker, vienos didžiausių pasaulyje puslaidininkinių lustų apdorojimų technologijų kūrėjos „Lam Research Corporation“ vyresnysis viceprezidentas. Garsiajame Silicio slėnyje įsikūrusios kompanijos vadovas apžvelgė šiuolaikinių puslaidininkinių prietaisų elektronikos raidą ir pasidalino įžvalgomis apie integrinių schemų kūrimo ypatumus.

Užsienio ekspertai konstatavo, kad FTMC yra unikali mokslo įstaiga ne tik todėl, kad čia plėtojamos fizikos ir chemijos mokslo kryptys, bet ir sėkmingai kuriama tyrimų sinergija. Šis unikalumas dar labiau sustiprės, kai FTMC persikels į Saulėtekio slėnį. Atsiras naujų galimybių kurti bendrą veiklą su Vilniaus universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkais, į laboratorijas įsilies daug veržlaus jaunimo. Siekdamas kokybiškai naujo lygmens tarptautinėje mokslinėje veikloje, FTMC formuoja Tarptautinę patarėjų tarybą, į kurią pakviesti pasaulyje pripažinti savo sričių mokslininkai.

Australijos nacionalinio universiteto prof. Chennupati Jagadish. FTMC archyvo nuotraukos
Australijos nacionalinio universiteto prof.
Chennupati Jagadish. FTMC archyvo nuotraukos

„Mes kuriame Saulėtekio slėnį, remdamiesi gerosiomis Silicio slėnio tradicijomis. Siekiame išlikti originalūs ir kūrybingi, todėl mūsų slėnis bus kitoks, greičiausiai orientuotas į fotoniką. Silicio jame bus tik tiek, kiek jo yra kompiuteriuose, matavimo įrangoje ar mobiliuose įrenginiuose. Birželio mėnesį atidarėme Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centrą Savanorių prospekte, o pavasarį pradėsime dirbti Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre Saulėtekio slėnyje. Turėsime visą spektrą unikalios įrangos, skirtos ne tik naujoms medžiagoms auginti ir tirti, bet ir unikaliems prietaisams kurti. Ir jei mums pavyks sukurti sąlygas talentingiems žmonėms atsiskleisti, atsiras stiprių mokslo židinių, stiprinančių mokslo ir verslo bendradarbiavimą ir prisidedančių prie inovatyvios pramonės plėtros“, – tikino FTMC direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis.

J. W. Goethe‘s universiteto profesorius Hartmut G. Roskos
J. W. Goethe‘s universiteto profesorius Hartmut
G. Roskos

FTMC buvo įkurtas 2010 m., reorganizavus Chemijos, Fizikos ir Puslaidininkių fizikos institutus, veikusius Vilniuje, ir vėliau, 2012 m., prijungus Tekstilės institutą, veikusį Kaune. Parengta pagal Fizinių ir technologijos mokslų centro 2015 m. gruodžio 1 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.