Metai su M. K. Oginskiu – paskutiniai akcentai ir apibendrinimai

Inga Berulienė

Gruodžio 17 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje įvyko vakaras, skirtas jubiliejiniams Mykolo Kleopo Oginskio metams paminėti. Renginyje pristatyta knyga „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ (sudarytoja ir bendraautorė – Laima Budzinauskienė). Atidaryta Lilijos Valatkienės fotografijų paroda.

Knygos „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ viršelis
Knygos „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ viršelis

Knygoje „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ nagrinėjamas Mykolo Kleopo Oginskio palikimas kultūros paveldo objektų kontekste, paremtas mokslinėmis įžvalgomis ir epistoliniu palikimu. Leidinys, gausiai iliustruotas dokumentinėmis ir meninėmis fotografijomis, skiriamas kunigaikščio Oginskio veiklos apžvalgai, jo kultūriniam palikimui Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje bei dviem 1828 m. rašytiems „Lettres sur la musique“ („Laiškams apie muziką“).

 

Ar spėjome pažinti M. K. Oginskį ir pajusti jo svarbą? 2014 m. pabaigoje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pradėjusi veikti, vėliau gausiai papildyta L. Valatkienės fotografijų paroda tapo itin paklausi. Fotografijos buvo eksponuotos Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejuje, Plungės, Rietavo muziejuose, Lenkijos, Baltarusijos parodų erdvėse bei Lietuvos galerijose ir bibliotekose, Lietuvos ambasadose Baltarusijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje. Parodą labai šiltai priėmė minėtų šalių lietuvių bendruomenės. Į LMA Vrublevskių biblioteką fotografijų paroda atkeliavo iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmų. Netrukus ekspozicija ir knyga bus išvežtos į Lietuvos ambasadą Maskvoje, o vėliau eksponuojamos J. Baltrušaičio namuose. Kitais metais paroda pasieks ir gimtąjį M. K. Oginskio miestelį Guzovą (Lenkijoje).

Pranešimo autorė yra LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus vedėja

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.