Mokslinių tyrimų finansavimas

Gruodžio 17 d. įvykusioje Lietuvos mokslo tarybos konferencijoje apie valstybės investicijas į pasaulinio lygio mokslinius tyrimus „Investuodami siekiame meistriškumo moksliniuose tyrimuose“, apibendrinti mokslinių tyrimų finansavimo priemonės „Visuotinė dotacija“ ir bendri 2007–2013 metų ES struktūrinės paramos mokslui rezultatai. Aptarta šio periodo svarba, finansuojant mokslą, ir pažvelgta į naujus ES investicinių fondų planus. Per 900 Lietuvos tyrėjų įvykdė 106 mokslinių tyrimų projektus už 32 mln. eurų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos. Tikimasi gauti tris kartus didesnę sumą – apie 95 mln. eurų, kurie numatyti moksliniams tyrimams finansuoti 2014–2020 metais. Iš viso konkursiniam mokslo finansavimui numatyta skirti 110 mln. eurų ES investicijų fondo lėšų.

„Visuotinė dotacija“ buvo viena iš pagrindinių 2007–2013 metų ES struktūrinės paramos priemonių, skirtų finansuoti aukšto lygio mokslinius tyrimus. Administruodama ES struktūrinės paramos projektus, Lietuvos mokslo taryba pradėjo kryptingai stiprinti šalies tyrėjų konkurencingumą tarptautiniu mastu. „Prieš 10 metų matėme, kaip geriausi mokslininkai išvyksta į Vakarų šalis, ir skėsčiojome rankomis, nes nieko negalėjome padaryti. Dabar situacija pasikeitė iš esmės. Lietuvos mokslininkų, laimėjusių „Visuotinės dotacijos“ konkursą, pajamos dėl papildomos finansinės injekcijos išaugo vidutiniškai 30 proc.“, – teigė LMT pirmininkas prof. Dainius H. Pauža.

Iš naujųjų ES investicinių fondų iš jau numatytų 110 mln. eurų beveik pusę sumos planuojama skirti taikomojo pobūdžio moksliniams tyrimams, kurių rezultatus greičiau galėtų naudoti ir verslas. Tikimasi, kad atlikti moksliniai tyrimai padės Lietuvai sukurti išskirtinumą bioinžinerijos, farmacijos, fizikos, chemijos, o gal net ir kosmoso technologijų srityje. Daugiau informacijos: Giedrė Kojelytė, Komunikacijos ir viešųjų ryšių specialistė. Tel. (8 5) 261 8538, e. p. giedre.kojelyte@lmt.lt.

Parengta pagal Lietuvos mokslo tarybos 2015 m. gruodžio 17 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.