Valerijono Jucio dailės darbų paroda „Tik 85“

Lietuvos medicinos bibliotekoje

Gruodžio 17 d. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilniuje) atidaryta Valerijono Vytauto Jucio jubiliejinė paroda „Tik 85“.

Valerijonas Vytautas Jucys gimė 1930 m. gruodžio 18 d. Truikinų kaime (Skuodo r.). 1963 m. baigė Vilniaus dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija). Mėgstamiausia V. Jucio kūrybos technika – linoleumo raižiniai. Dailininkas yra sukūręs 34 estampų ciklą „Homo sum“, bendradarbiauja su leidyklomis. Nuo 1962 m. iki 1990 m. dirbo žurnalo „Moteris“ meniniu redaktoriumi. Iliustravo lietuvių rašytojų humoristų kūrinius: Augustino Griciaus „Pamokslai idėjos broliams“, Leonardo Valaičio „Gyvačių trauktinė“, „Zuikių pasakos“, Liūnės Janušytės „Taškai ir daugtaškiai“, Aleksio Dabulskio „Porimtės poringės“, Antano Pakalnio „Parašyk feljetoną“ ir kt.

 

Svarbi vieta Valerijono Jucio kūryboje tenka ekslibrisui. Dar studijuodamas Dailės akademijoje, jis užsikrėtė „ekslibrisų liga“. 1963 m. dalyvavo Antrojoje respublikinėje ekslibrisų parodoje. 1966 m. buvo išrinktas prie Lietuvos dailininkų sąjungos Grafikos sekcijos ką tik susikūrusios ekslibrisų grupės vadovu, kuriai vadovauja jau penkis dešimtmečius. Kartu su grafikais Vincu Kisarausku ir Antanu Gedminu nemažai nuveikė populiarindamas ekslibrisą Lietuvoje ir už jos ribų, beveik kasmet rengė ekslibrisų parodas. Tais metais, kai nevykdavo respublikinė ekslibrisų paroda, būdavo pristatomos kolektyvinės ekslibrisų parodos. Nuo 1977 m. V. Jucys organizuoja Vilniaus ekslibrisų bienales, o Nepriklausomybės metais – tarptautines parodas. Parengė ir išleido parodų katalogus.

Svarbiausi dailininko kūriniai pristatyti albumuose „Valerijonas Vytautas Jucys. Grafika“ (2010), „Aktas. Erotika“ (2015), prisiminimų knygoje „Homo sum. Esu žmogus. Prisiminimai“ (2012), parodų kataloguose ir bukletuose, periodiniuose ir kituose leidiniuose.

 

Yra surengęs daugiau kaip 30 personalinių parodų mūsų šalyje ir užsienyje, dalyvavo daugybėje kolektyvinių parodų. Jo darbai eksponuoti Australijoje, Čekijoje, Danijoje, Italijoje, JAV, Kinijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse. V. Jucys yra pelnęs diplomų ir premijų, apdovanotas P. Stelero (Lenkija) ir XII Tarptautinės Vilniaus ekslibrisų bienalės medaliais.

Jo kūrinių yra įsigiję muziejai ir dailės galerijos, taip pat privatūs asmenys.

Parodoje „Tik 85“ pristatomi ir nauji, ir dailininko kūrybinio kelio pradžioje sukurti darbai: estampai, knygų iliustracijos, naujametiniai atvirukai, ekslibrisai, kiti mažosios grafikos kūriniai. P

aroda Lietuvos medicinos bibliotekoje veiks iki sausio 29 d.

Parengė Janina Valančiūtė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.