Vilniaus kultūros paveldas įamžintas ženklelių albume

Dr. Giedrė Miknienė

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje parengtas ir išleistas reikšmingas Lietuvos kultūros paveldą įamžinantis leidinys – albumas „Vilnius ženkleliuose“. Albumo autoriai Birutė ir Darius Railos. R. Gelažiaus nuotraukaKnygos autoriai Birutė ir Darius Railos aprašė ir suklasifikavo 538 ženklelius. Dalis jų – Vilniaus miestui skirti suvenyriniai, kiti – įmonių ir įstaigų ženkleliai su Vilniaus simbolika. Dauguma ženklelių atrinkti iš daugelį metų kauptos asmeninės kolekcijos, kitus paskolino arba dovanojo Trakų istorijos muziejus ir bendraminčiai kolekcininkai. Albume suregistruoti nuo 1940 m. iki šių dienų pagaminti ženkleliai. Ankstesnius, 1918–1940 metų, ženklelius yra aprašęs Algimantas Astikas knygoje „Lietuvos ordinai, medaliai ir ženkleliai, 1918–1940“ (Vilnius, 1993).

 

Albumo „Vilnius ženkleliuose“ autoriai įvykdė sudėtingą užduotį – parengė katalogą apie objektus, kurių kūrimo ir gamybos procesas buvo menkai dokumentuotas, o išlikusi informacija – negausi ir fragmentiška. Ženklelių aprašymo procesą sunkino ne tik informacijos stoka, bet ir susiklosčiusios istorinės aplinkybės: dalis ženklelių buvo sukurta slapta arba privačių gamintojų. Saugumo sumetimais jų pagaminta nedaug, todėl ne visi pasiekė mūsų dienas. Nepaisant kilusių sunkumų, ženkleliai išsamiai aprašyti: nurodyti jų matmenys, gaminimo medžiaga ir technologija, išleidimo metai, kūrėjas, gamintojas (jeigu pavyko nustatyti), pateiktas ženklelio vaizdo aprašymas, patikslinti vaizduojamų elementų istoriniai faktai.

 

Ženkleliai albume suskirstyti į penkias grupes: „Atminimas“, „Istorija“, „Architektūra“, „Sukaktys“, „Vilniaus simbolika kaip įvaizdžio dalis“. „Atminimo“ skyriuje surinkti ženkleliai, kuriuose vaizduojamos Vilniaus architektūros detalės. Kiti du knygos skyriai yra gausiausi. „Istorijos“ grupėje vyrauja ženkleliai, kuriuose vaizduojami Vilniaus simboliai – Geležinis vilkas (83) ir šv. Kristoforas (66). „Architektūros“ grupės ženkleliuose įamžinta Lietuvos sostinės architektūra, paminklai, statiniai: Gedimino pilies bokštas (207), Arkikatedra (22), Šv. Onos bažnyčia (19), Trijų Kryžių paminklas (12), televizijos bokštas (10), skulptūra „Rytas“ (7) ir kt. Skyriuje „Sukaktys“ suregistruoti žymias Vilniaus datas ir tradicijas įamžinantys ženkleliai. Skyrius „Vilniaus simbolika kaip įvaizdžio dalis“ suteiks istorinės informacijos tolesniems tyrimams.

Albumo „Vilnius ženkleliuose“ viršelis
Albumo „Vilnius ženkleliuose“ viršelis

Albumas „Vilnius ženkleliuose“ supažindina vilniečius ir miesto svečius su Vilniaus kultūros paveldą atspindinčiais simboliais, jų istorine kaita, o miestų kultūros tyrinėtojai jame ras vertingos susistemintos informacijos apie netolimos praeities Vilniaus kultūros paveldo objektus. Leidinio dailininkas – Rokas Gelažius. Knygos rengimo darbus rėmė LR kultūros ministerija ir UAB „Alpera“. Leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir UAB „Anreka“.

Autorė yra LMA Vrublevskių bibliotekos Mokslinės informacijos skyriaus vedėja

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.