KTU sustiprino domeno „.lt“ apsaugą nuo kibernetinių atakų

Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų departamento Interneto paslaugų centras, administruojantis domeną „.lt“, kartu su informacinių technologijų ir telekomunikacijų bendrove „Teo“ įdiegė papildomas apsaugos nuo kibernetinių atakų priemones. Svarbią įrangą saugos ne tik domeno apsaugos sistema, bet ir speciali „Teo“ kibernetinių atakų užkardymo įranga.

Domenų vardų sistemos tarnybinės stotys per valandą vidutiniškai gauna maždaug 4 mln. užklausų, į kurias atsako pateikdamos turimą informaciją apie registruotus „.lt“ domenus. 88 proc. iš 173 tūkst. administruojamų „.lt“ srities domenų yra įkūrę Lietuvos juridiniai ir fiziniai asmenys. Juos valdyti padeda 141 akredituotas paslaugų teikėjas. „Teikiamų paslaugų patikimumas ir saugumas yra aukščiausio prioriteto veiklos sritis. Tik bendradarbiaudami su galingą ir diversifikuotą tinklo struktūrą turinčiu operatoriumi galime užtikrinti rizikos valdymą ir nuo kibernetinių atakų apsaugoti viešųjų paslaugų teikėjus ir vartotojus“, – sakė interneto paslaugų centro vadovė Daiva Tamulionienė.

 

KTU Informacinių technologijų departamento Interneto paslaugų centre „Teo“ įdiegė kelių lygių apsaugos sistemą ir „Arbor“ įrangą, kuri sujungta su specialiais „Teo“ DDoS atakų užkardymo įrenginiais. Jei kibernetinės atakos atveju KTU neužtektų įrenginių našumo arba interneto prieigos, įsijungtų „Teo“ apsaugos sistemos. „Kasdien „Teo“ tinkle įvyksta tūkstančiai bandymų įsilaužti ar kaip nors kitaip pakenkti tinklo naudotojams. Nuolatinės investicijos į atakų užkardymą ir galimybės panaudoti galingas kolektyvinės apsaugos priemones mažina atakų kiekį“, – sakė „Teo“ rizikų valdymo vadovas Vytautas Bučinskas. Paskutiniais Lietuvos elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinio CERT-LT duomenimis, elektroninių paslaugų trikdymo atvejų trečiajame praėjusių metų ketvirtyje, palyginti su antruoju, sumažėjo penktadaliu.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.