LIETUVA – LENKIJA

Elektros jungčių su Lenkija ir Švedija inauguracija. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė per elektros jungčių paleidimo ceremoniją Vilniuje pasakė, kad „Lietuvos elektros tiltas su Lenkija ir Švedija stiprina ne tik stabilumą, bet ir nepriklausomybę“. Iškilmėse dalyvavęs Lenkijos vicepremjeras ir plėtros ministras Mateusz Morawiecki pabrėžė, kad „elektros tiltų paleidimas – istorinė data“. „Siena tarp Lenkijos ir Lietuvos jau nėra energetinė Europos Sąjungos siena, – kalbėjo jis. – Šiandien esame sujungti su Baltijos šalimis, įrodžiusiomis, kad galime panaikinti energetines salas ir užtikrinti energetinį saugumą.“ Jo teigimu, elektros tiltas „gali būti impulsas tolesnei integracijai, pvz., dujų jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos statybai“. (Varšuva/Vilnius, PAP, 2015 12 14)

Lenkija – šalių, kuriose kiekvienas privalo apsilankyti 2016 metais, sąraše. „Lonely Planet“ siūlo apsilankyti Lenkijoje visų pirma dėl to, kad 2016 metais Europos kultūros sostine paskelbtas Vroclavas, o rugpjūtį Krokuvoje vyks Pasaulio jaunimo dienos, kuriose dalyvaus popiežius Pranciškus. Be Vroclavo ir Krokuvos, „Lonely Planet“ siūlo apsilankyti Veličkos druskos kasyklose, Belovežo girioje ir Lodzėje. (rmf24.pl; lonelyplanet.com)

Pasiūlymai klimato kaitai mažinti. Per iškilmingą JT klimato kaitos viršūnių susitikimo Paryžiuje atidarymą premjerė Beata Szydło pranešė, kad Lenkija, nors ir neprivalo, yra pasiruošusi iki 2020 metų skirti 8 mln. JAV dolerių paremti, pvz., Žaliojo klimato fondo veiklą adaptacijos prie klimato kaitos laikotarpiu, siekiant sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį. (rp.pl) Lenkijos miestai taip pat įsitraukia į kovą su globaliu atšilimu. Išmaniųjų miestų plėtra, daugiau metro ir tramvajų linijų, ekologiški autobusai, varomi dujomis, elektra, hibridiniai ir su saulės elementais ant stogų, taip pat daugiau susisiekimo linijų ir spūsčių mažinimas. (tvn24bis.pl)

„Bursztyn“ („Gintaras“) ruošiasi į kosmosą. Aviacijos instituto Kosminių technologijų centre sukurta eksperimentinė dviejų pakopų tiriamoji raketa LR-33 „Bursztyn“. Jos konstrukcija yra 4 m aukščio, 230 cm skersmens ir sveria apie 200 kg. Planuojamo bandomojo skrydžio metu raketa pasieks 10 km aukštį, o po to bus išsiųsta į 100 km tikslinį aukštį. Raketoje yra kompiuteris, kuris stebės raketos darbą ir kontroliuos bandomojo skrydžio parametrus. (polskieradio.pl)

Lenkų spausdintuvas 3D pripažintas geriausiu. Lenkų bendrovei „Zortrax“ pripažintas prestižinis apdovanojimas. Jau antrą kartą iš eilės viso pasaulio vartotojai pripažino jos spausdintuvą 3D, modelis M200, Metų prietaisu „Plug ‘n’ Play“ kategorijoje, kur pabrėžiamas patikimumas, prietaiso gebėjimas dirbti iškart išėmus jį iš pakuotės ir lengvas aptarnavimas. (onet.pl)

Belgija – Lenkijos ekonominis partneris. Per pastaruosius penkerius metus užsienio prekybos apyvarta tarp Lenkijos ir Belgijos padidėjo apie 60 proc. Pernai ji siekė 7,8 mlrd. eurų. Iš Lenkijos į Belgiją eksportuojami pirmiausia automobiliai ir elektros įranga. Perspektyvus yra statybinių medžiagų tiekimas. Lenkijos rinkoje veikia apie 700 Belgijos bendrovių. (money.pl)

Užsienio investicijos sukurs 8 tūkst. naujų darbo vietų. „Nuo šių metų pradžios iki lapkričio vidurio 45 užsienio įmonės priėmė sprendimus dėl naujų investicijų Lenkijoje. Šių investicijų vertė daugiau nei 650 mln. eurų“, – sakė Lenkijos Informacijos ir užsienio investicijų agentūros atstovė Iwona Chojnowska-Haponik. Ji pridūrė, kad užsienio verslininkai daugiausia investuoja į tokias sritis: verslo šiuolaikinių paslaugų sektorius, tyrimų ir plėtros veikla, motorizacija, aviacija ir kosmoso pramonė. (biznes.pl)

Lenkiški lėktuvai – Pietų Amerikoje. „PZL Mielec“ bendrovės gaminamam lėktuvui M28 suteiktas Brazilijos civilinės aviacijos agentūros sertifikatas. Dabar lėktuvas bus parduodamas ne tik Brazilijoje, bet ir kitose Pietų Amerikos rinkose. M28 – tai dvimotoris turbosraigtinis STOL klasės (trumpo pakilimo ir nusileidimo) lėktuvas, dažniausiai naudojamas keleiviams, maistui, vaistams, specialiai medicininei įrangai pervežti. (money.pl)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.