Netekome profesoriaus Sauliaus Sondeckio

1928 10 11 – 2016 02 03

Eidamas 88-uosius mirė profesorius, dirigentas ir orkestrų vadovas Saulius Sondeckis. Gimęs ir mokęsis Šiauliuose, jis studijavo Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje ir Maskvos konservatorijoje. Diriguoti pradėjo 1955-aisiais, vadovaudamas Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos orkestrui. Didžiausias laimėjimas su šiuo kolektyvu buvo pasiektas 1976 m. – Berlyne pelnytas Herberto von Karajano jaunimo orkestrų konkurso aukso medalis. Iki 2004 m. vadovavo Lietuvos nacio­nalinės filharmonijos kolektyvui – Lietuvos kameriniam orkestrui, kurį subūrė 1960 m. Buvo kamerinio orkestro „Maskvos virtuozai“ kviestinis dirigentas, Baltijos kamerinio orkestro vadovas. Maestro tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, apdovanotas Gedimino I ir V laipsnio ordinais bei kitais Lietuvos ir užsienio šalių įvertinimais.

Per 50 metų kūrybinį laikotarpį profesorius S. Sondeckis dirigavo daugiau kaip 3 000 koncertų beveik visose Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kuboje, Kanadoje, Taivanyje, Pietų Korėjoje. Jo įkurto Lietuvos kamerinio orkestro tarptautinis pripažinimas prasidėjo 1976-aisiais, kai kritika labai palankiai atsiliepė apie jo pasirodymą Echternacho festivalyje Liuksemburge. Nuo tada kolektyvui atsivėrė garsiausių salių durys, o autoritetingi specialistai jį priskyrė prie aukščiausios klasės šio žanro orkestrų pasaulyje. S. Sondeckis dirigavo Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Belgijos, Švedijos, Taivano orkestrams, tarp jų ir pasaulinio garso kolektyvams – Berlyno filharmonijos, Leipcigo „Gewandhaus“, Paryžiaus radijo ir televizijos, Belgijos nacionaliniam ir kitiems. Kūrybinė draugystė dirigentą siejo su geriausiais Rusijos orkestrais, keletą metų jis dirigavo Sankt Peterburgo filharmonijos orkestrui, su šiuo kolektyvu gastroliavo Japonijoje. Kaip patyręs pedagogas jis buvo kviečiamas vadovauti įvairių festivalių jaunimo orkestrams.

Maestro S. Sondeckis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Didžiuoju ir Riterio kryžiais, Sausio 13-osios atminimo medaliu, yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.