Atidaryti didžiausi mokslo centrai Lietuvoje

Kovo 15 d. Vilniuje, Saulėtekio slėnyje įvyko iškilmingas Jungtinio gyvybės mokslų centro, Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro ir jame įrengtos didžiosios kilnojamosios Europos branduolinių tyrimų organizacijos (CERN) parodos atidarymas. Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos generalinis sekretorius Jose Angel Gurria bei kiti įtakingi Europos institucijų, politikos, verslo ir mokslo atstovai.

Naujieji mokslo centrai – didžiausi Lietuvoje. Jie įrengti panaudojant ES struktūrinių fondų lėšas – iš viso apie 130 mln. eurų. Čia dirbs apie tūkstantį Vilniaus universiteto, Fizinių ir technologijos mokslų centro ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto tyrėjų. Šiuose centruose bus suburti geriausi šalies mokslininkai, įdiegta moderni laboratorinė įranga, todėl dauguma čia vykdomų mokslinių tyrimų bus unikalūs ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

 

Pagrindinis Jungtinio gyvybės mokslų centro tikslas – sukurti šiuolaikinę mokslinių tyrimų erdvę biotechnologijų ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų bei technologinės plėtros reikmėms. Čia kuriasi VU Biochemijos ir Biotechnologijos institutai, Gamtos mokslų fakulteto biologijos krypties katedros ir verslo inkubatorius.

 

Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras – didžiausias technologinės ir mokslo tyrimų paskirties pastatas Lietuvoje. Jame koncentruojasi keturios pagrindinės technologijų kryptys: puslaidininkinė nanotechnologija, organinių medžiagų technologijos, chemijos technologijos ir lazerių bei šviesos technologijos. Centras jungia trijų skirtingų mokslo institucijų padalinius – Fizinių ir technologijos mokslų centrą, Vilniaus universiteto Fizikos fakultetą, dalį šio universiteto Chemijos fakulteto, Taikomųjų mokslų bei Teorinės fizikos ir astronomijos institutus. Įsikurs trys laboratorijos, priklausančios Vilniaus Gedimino technikos universitetui.

CERN paroda lankytojams leis susipažinti su didžiausiomis Visatos paslaptimis. Šiuolaikiniai fundamentalūs tyrimai parodoje pateikiami itin vaizdingai ir paprastai. „Simboliška, kad du Lietuvos mokslo centrai atidaryti kartu su CERN paroda. Lietuva šiais metais pateikė paraišką dėl asocijuotos narystės CERN. Tai suteiks galimybę Lietuvos mokslininkams padaryti proveržį tarptautinėje rinkoje, o visuomenei susipažinti su naujausiais mokslo atradimais“, – pabrėžė švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

 

Švietimo ir mokslo ministerija inicijavo modernaus Mokslo ir technologijų populiarinimo centro steigimą. Jau po poros metų jis turėtų atverti duris. Dešimtyje Lietuvos miestų įsikurs Gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo ugdymo centrai, o visos pradinės mokyklos ir progimnazijos bus aprūpintos gamtos ir technologijos mokslams nagrinėti reikalingomis priemonėmis.

Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.