Knyga apie Nepriklausomybės Akto signatarą

Inga Aleinikovaitė

BUKAITĖ, Vilma. (2015) Nepriklausomybės Akto signataras Vladas Mironas. 2-asis papildytas leidimas. Vilnius: Lietuvos nacionalinis muziejus, 199 p.

Vilmos Bukaitės knyga yra pirmasis toks išsamus leidinys apie kunigą Vladą Mironą (1880–1953), kurio gyvenimą paženklino daugybė įvykių. Jam teko pergyventi du pasaulinius karus, dalyvauti Lietuvos valstybės atkūrime ir pamatyti jos sovietinę okupaciją. 1940-aisiais nepasitraukęs iš tėvynės, V. Mironas buvo suimtas, įkalintas ir žuvo toli nuo Lietuvos, Vladimiro kalėjime Rusijoje. Autorė išsamiai apžvelgia iki jos knygos parengtus veikalus ir kitus šaltinius apie knygos herojų. Knyga, nors ir skirta istorikams mėgėjams, tačiau parašyta gera moksline kalba. Išdėstyti svarbiausi kunigo ir valstybės veikėjo gyvenimo faktai: studijų metai, visuomeninę politinę veiklą Lietuvos (Pirmosios Respublikos) valstybingumo paskelbimo ir įtvirtinimo metais, veikla Tautininkų sąjungoje ir vadovavimą Ministrų kabinetui, Sovietų valdžios represijos.

Knygoje gausu ir faktų iš kunigo bei jo giminaičių asmeninio gyvenimo. V. Bukaitė suteikia puikią galimybę pažinti V. Mirono asmenybę, jo charakterio bruožus. Autorė tyrime naudojo de visu metodą, rėmėsi archyviniais dokumentais ir ikonografija iš Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos valstybės centrinio, Lietuvos ypatingojo ir Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus, LMA Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriaus, Rokiškio rajono savivaldybės J. Keliuočio viešosios bibliotekos Panemunio filialo, Rokiškio krašto muziejaus, Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriaus.

Didelė dalis šaltinių naudota pirmą kartą. Tai daro šį leidinį išskirtiniu. Leidinyje gausu puikios kokybė iliustracijų. Daugiausia tai žmonių ir pastatų nuotraukos bei laiškai, yra asmens dokumentų ir net viena karikatūra. Visos iliustracijos tinkamai dokumentuotos: nurodyti jose užfiksuoti asmenys ir vietos, metai, jų saugojimo vietos. Gali pasirodyti, kad jų yra net kiek per daug tokios apimties leidiniui, tačiau vaizdinė medžiaga praplečia ir papildo teksto turinį. Pati knyga yra geros kokybės leidinio pavyzdys – profesionaliai sumaketuota, atspausdinta ant kokybiško popieriaus, gerai įrišta, viršeliui parinkta tinkama Vlado Mirono nuotrauka.

Knygoje, kaip vienas iš priedų, išspausdinta Vlado Mirono bibliografija, kuri rodo, kad V. Bukaitė atliko išsamų tyrimą, įdomų ne tik mėgėjams, bet ir mokslininkams. Bibliografijoje susisteminti jau publikuoti Vlado Mirono veikalai, jo vertimai iš lenkų kalbos, Vlado Mirono gyvenimo ir veiklos tyrinėjimai, tekstai apie jį enciklopediniuose leidiniuose ir žinynuose, monografijos, moksliniai straipsniai, daktaro disertacijos ir jų santraukos, istorijos populiarinimo publikacijos, ikonografija ir kt. Pateikta asmenvardžių rodyklė, santrumpų sąrašas, santrauka anglų kalba. Knygos turinį praturtina ir kiti priedai: gyvenimo ir veiklos kronika, Vlado Mirono straipsniai, dvi ištraukos iš jo atsiminimų apie Mintaujos (dabar – Jelgavos, Latvijoje) gimnaziją ir Lietuvos tarybos darbą, pranešimai vyskupui, tarpukario periodinėje spaudoje publikuota paskaita radijo klausytojams, Stasio Lozoraičio laiškas Mironui ir Mirono laiškai Monikai Mironaitei, 1950 ir 1952 m. kalėjime rašyti malonės prašymai. Jie skaitytojui leidžia ne tik susidaryti išsamesnį V. Mirono skirtingų gyvenimo tarpsnių vaizdą, bet ir pažinti knygos veikėjo būdo ypatybes. Jos ypač atsiskleidžia laiškuose dukterėčiai – Monikai Mironaitei.

Didelis knygos privalumas yra tyrimo eigos ir turinio formavimo metodiškumas. Kadangi knyga skirta ne mokslininkams, matyt, tuo galima paaiškinti, kad įvade nenurodyti darbo uždaviniai, nepaminėti metodai, kuriais autorė naudojosi, rengdama knygą. Nepateiktos ir išvados. Autorė yra Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Magistrantūros leidybos studijų programos studentė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.