Lietuvos Prezidentė aplankė CERN

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė didžiausią pasaulyje mokslo įstaigą – Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizaciją CERN. Lietuva teikia oficialią paraišką tapti asocijuota CERN nare, todėl su šios įstaigos generaline direktore Fabiola Dženoti (Fabiola Gianotti) šalies vadovė aptarė tolesnius žingsnius narystei šioje prestižinėje mokslo institucijoje užtikrinti.

Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija – didžiausia ir pažangiausia mokslo institucija, kurioje dirba gabiausi planetos mokslininkai ir atliekami unikalūs moksliniai eksperimentai, galintys pakeisti žmonijos ateitį. Šiame mokslinių tyrimų centre veikia didžiausias pasaulyje dalelių greitintuvas, atrasta visatos veikimą paaiškinanti dalelė Higso bozonas ir ieškoma atsakymų į sudėtingiausius fizikos klausimus.

Tik nedaugelis valstybių tampa šios mokslo įstaigos narėmis. Šiuo metu CERN mokslinių tyrimų bendrovė turi 21 narę ir 2 asocijuotas nares. Narystė CERN yra tiesiogiai susijusi su naryste Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (OECD), kuri ypatingą dėmesį skiria inovacijoms. Lietuva su CERN bendradarbiauja jau nuo 1993 m. Kasmet čia stažuojasi apie 20 mūsų šalies mokslininkų. Vykdomi bendri projektai su Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla“ ir „Standa“.

Šių metų kovą Vilniuje rengiama paroda, kurioje Lietuvos žmonėms bus suteikta unikali galimybė apžiūrėti CERN esančio dalelių greitintuvo dirbtinį tunelį. Jos metu Vilniuje taip pat bus atidaryti moderniausi Baltijos šalyse Fizinių ir technologijos mokslų ir Gamtos mokslų tyrimų centrai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.