Naujasis gyvybės mokslų centras nenusileidžia analogiškiems mokslo centrams Vakaruose

Agnė Grinevičiūtė

Kovo 15 d. oficialiai atidaromame Jungtiniame gyvybės mokslų centre studentai jau pradėjo pavasario semestrą. Šiuo metu čia kuriasi mokslininkai iš VU Biochemijos, Biotechnologijos institutų ir Gamtos mokslų fakulteto.

Jungtinis gyvybės mokslų centras. M. Slapšio nuotr.
Jungtinis gyvybės mokslų centras. M. Slapšio nuotr.

„Vilniaus universitetas dar niekada neturėjo tokio lygio šiuolaikinių moderniųjų biomokslų centro, kuris po vienu stogu sutelktų vienus geriausių šalies biotechnologijų ir biomedicinos mokslininkų, doktorantus, gyvybės mokslų studijų programų studentus“, – sako GMF profesorė Edita Sužiedėlienė. Anot jos, savo infrastruktūra ir moksline įranga centras nenusileidžia analogiškiems centrams Vakarų šalyse. JGMC bus plėtojami tyrimai biotechnologijų, molekulinės diagnostikos, genomikos, proteomikos, bioinformatikos, neuromoklsų bei kitose srityse.

Prof. Edita Sužiedėlienė. E. Kurausko nuotr.
Prof. Edita Sužiedėlienė. E. Kurausko nuotr.

Profesorė tikisi, kad naujasis centras suburs jame dirbančius mokslininkus bendriems projektams, paskatins tarptautinius mokslininkų mainus ir bendradarbiavimą, taps tarptautinių mokslinių renginių traukos vieta. Čia jau vyko tarptautinė jaunųjų gyvybės mokslų tyrėjų konferencija „Vita Scientia“, o vasario pabaigoje – kovo pradžioje vyks tarptautinė studentų konferencija „The COINS 2016“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Rūta Navakauskienė. E. Kurausko nuotr.
Prof. Rūta Navakauskienė. E. Kurausko nuotr.

„Vietą čia ras visi, tiriantys gyvybės paslaptis – nuo molekulių iki senovinių gyvūnų iškasenų. Tikimės savo vietą rasti ir mes, ir mūsų tyrimo objektas – ląstelė. Naujos, švarios ir tikslingai suprojektuotos laboratorijos leis geriau organizuoti sterilų darbą – kaip tik tokių sąlygų reikia vykdant eksperimentus su ląstelėmis. Gražios patalpos skirtos ir mūsų pagalbininkams – bandomiesiems gyvūnams“, – geresnėmis darbo sąlygomis džiaugiasi Biochemijos instituto mokslininkė dr. Virginija Bukelskienė.

 

Dr. Virginija Bukelskienė. E. Kurausko nuotr.
Dr. Virginija Bukelskienė. E. Kurausko nuotr.

To paties instituto profesorė Rūta Navakauskienė mano, kad modernios, šiuolaikiniams moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai pritaikytos patalpos, atnaujinta mokslinė įranga ir galimybė dirbti su kolegomis iš gretutinių mokslo krypčių neabejotinai turės teigiamą įtaką mokslinio darbo kokybei. Biochemijos instituto Ląstelės molekulinės biologijos skyrius jau ne vieną dešimtmetį tiria vėžio molekulinius mechanizmus, ieško naujų galimybių vėžio terapijoje. Savo veiklą JGMC šio instituto mokslininkai pradės tęsdami jau vykdomus mokslinius projektus. Vienas jų – nacionalinės mokslo programos „Sveikas senėjimas“ projektas, skirtas hematologinės sistemos senėjimo problemų tyrimams.

 

Dr. Giedrius Sasnauskas. A. Šilansko nuotr.
Dr. Giedrius Sasnauskas. A. Šilansko nuotr.

Biotechnologijos institute dirbantis dr. Giedrius Sasnauskas sako, kad dabar laukia naujakuriams būdingi džiaugsmai ir rūpesčiai: „Džiaugsmai – naujos, patogios pačių planuotos patalpos, prie kurių, kaip ir prie bet kokio gero, greitai priprasime. Rūpesčiai – sudėtingas įrangos perkraustymas, sklandus įvairių naujojo pastato sistemų veikimas ir naujojo pastato išlaikymo išlaidos.“

Dr. G. Sasnauskas pabrėžia, kad palengvės biochemijos ir molekulinės biologijos studentų gyvenimas – lankyti paskaitas ir dirbti mokslinį darbą laboratorijose jie galės toje pačioje vietoje, negaišdami laiko kelionėms tarp Vilniaus centro ir Aukštųjų Panerių ar Visorių.

 

Jungtiniame gyvybės mokslų centras – vienas ambicingiausių, didžiausių ir inovatyviausių mūsų šalies pastatų. Jo plotas – 24 tūkst. kv. metrų. Čia pagal gyvybės mokslų studijų programas studijuos 800 studentų, 160 doktorantų, dirbs 200 mokslinio-pedagoginio personalo. Jiems įrengtos 24 auditorijos, 10 mokomųjų mokslinių laboratorijų, 3 kompiuterių klasės, 23 moderniausia įranga aprūpintos atviros prieigos mokslinės laboratorijos, savarankiškoms studijoms skirtos darbo vietos. Centre atviros prieigos principu veikia 9 biotechnologijų ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centrai. Tai bene vienintelis Lietuvoje slėnių programų projektas, kurio vienas pagrindinių prioritetų – jaunimo problemų sprendimas ir pasauliniu mastu konkurencingų studijų plėtojimas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.