KTU doktorantė – Europos kosmoso agentūroje

Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto Mikrosistemų ir nanotechnologijų mokslo centro doktorantė Nora Šlekienė laimėjo konkursą stažuotei Europos kosmoso agentūroje (EKA). Vienerių metų trukmės doktorantės stažuotei bus paskirta daugiau nei 32 tūkst. eurų. Šiais metais Mikrosistemų ir nanotechnologijų mokslo centras pradėjo vykdyti bendrą projektą su Europos kosmoso agentūra „Pažangių molekulinės taršos nustatymo kosminėje erdvėje metodų sukūrimas, naudojant paviršiumi stimuliuotą Ramano spektroskopiją“. Projekto vadovas – prof. Valentinas Snitka. Panaši šio projekto ir EKA stažuotės tematika paskatino KTU doktorantę dalyvauti LMT paskelbtame konkurse.

 

Kosmoso pramonė – ne tik erdvėlaiviai

Atrankos metu EKA atliko interviu telefonu, kurio metu buvo klausiama net specifinių dalykų: kosmoso aplinkos savybės, galimos cheminės reakcijos kosminių prietaisų paviršiuje, jų įtaka prietaisų veikimui ir jų stabilumui, kandidato galimybės savarankiškai dirbti su aparatūra. Doktorantės tyrimų tematika – paviršiumi stimuliuota Ramano spektroskopija (SERS) medžiagų, naudojamų Europos kosmoso pramonėje, nanostruktūrinio užterštumo ir jo poveikio tyrimams. Pasak tyrėjos, SERS yra ypač jautri metodika, kuria galima tirti įvairių medžiagų stabilumo pokyčius. Ji gali būti taikoma ir farmacijoje ar maisto pramonėje, tiriant vaistų ir maisto produktų cheminę sudėtį, identifikuojant priemaišas, nustatant vaistų ar maisto produktų stabilumą. „Kosmoso pramonė – tai ne vien erdvėlaivių ar palydovų konstravimas. EKA atlieka ir mokslinius tyrimus. Pavyzdžiui, tiriama iš kosmoso gautų dalelių sudėtis, jų sąveika su EKA naudojamomis medžiagomis ar kosminiais prietaisais“, – sako N. Šlekienė.

 

Strategines technologijas kurs Europoje

EKA nare Lietuva tapo 2014-ųjų rudenį. Ši narystė mūsų šalies mokslininkams ir verslininkams atvėrė plačias galimybes dalyvauti tarptautiniame mokslo, technologijų ir inovacijų tinkle. Dar 2013 m. EKA ekspertų atliktas Lietuvos kosmoso srities mokslo ir verslo potencialo auditas parodė, kad mūsų valstybėje sukurtas stiprus gamtos mokslų, biotechnologijų, IT, mikroelektronikos, mechatronikos, optoelektronikos ir lazerių mokslo technologinis potencialas. „Priimant naujas valstybes į su EKA bendradarbiaujančių valstybių būrį, o ilgainiui – ir į nares, siekiama, kad kiekviena šalis atrastų savo nišą, stengiamasi išnaudoti konkrečios šalies turimą potencialą“, – teigia Lietuvos kosmoso asociacijos (LKA) vadovas Vidmantas Tomkus.

Lietuvos mokslo taryba pranešė, kad stažuočių EKA finansavimo konkursui buvo pateiktos penkios paraiškos. Nuspręsta finansuoti dvi vienerių metų trukmės stažuotes, kurioms skirta daugiau nei 65 tūkst. eurų.

KTU doktorantė Nora Šlekienė su projekto vadovu V. Snitka. KTU fotoarchyvo nuotr.
KTU doktorantė Nora Šlekienė su projekto vadovu V. Snitka. KTU fotoarchyvo nuotr.

Parengta pagal KTU Viešosios komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.