Kuriamas Klimato kaitos centras

Praėjusių metų pabaigoje klimato kaitos pokyčiams skirtoje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje Paryžiuje pirmą kartą istorijoje beveik visos pasaulio šalys rado bendrą sprendimą, kaip pažaboti globalinį atšilimą. Atstovai iš 195 šalių iškėlė bendrą tikslą – pasiekti, kad vidutinė pasaulio temperatūra kiltų ne daugiau nei 2 laipsniais (su galimybe siekti ir ambicingesnio tikslo – 1,5 laipsnio) nuo pramonės revoliucijos laikų. Šių šalių vienybė ir ryžtas atskleidė, su kokio masto ir svarbos katastrofa susidūrė pasaulis.

Europoje yra tyrimų centrų, nagrinėjančių klimato kaitos poveikio švelninimo ir prisitaikymo galimybes. Lietuvos mokslininkai taip pat turi patirties, tiriant klimato kaitą. Nors tyrimų atlikta nemažai, beveik nėra eksperimentinių demonstracinių centrų, kurie parodytų skirtingų ūkinių priemonių galimą poveikį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijai. Tai galima ir skirtingų miškininkystės būdų, žemdirbystės sistemų, gyvulininkystės technologijų ir atsinaujinančiosios energijos išteklių įtaka. Tokie centrai tarnautų ir kaip demonstraciniai technologijų objektai praktikams. Ne mažiau svarbu stiprinti visuomenės išprusimą, ypač suprantama forma skleidžiant šios srities žinias vaikams, besimokančiam ir pradėjusiam dirbti jaunimui.

 

Reaguodami į visam pasauliui ir mūsų valstybei aktualias problemas bei įvertindami savo kompetencijas šioms problemoms spręsti, Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkai ėmėsi iniciatyvos sukurti vienintelį Europos regione Klimato kaitos centrą, kuriame turėtų susiburti šios srities mokslininkai, Lietuvos valdžios, tyrimų ir konsultavimo įstaigos. Klimato kaitos poveikio švelninimo demonstracinio centro idėja – panaudojant ASU sukauptą patirtį ir mokslines žinias, praktiškai pademonstruoti įvairioms tikslinėms grupėms, kaip dėl žmogaus veiklos susidaro šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija ir išryškinti priemones klimato kaitai švelninti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.