Naujasis Kauno technologijos universiteto garbės daktaras – branduolinės fizikos profesorius

Garbės daktaro vardas prof. H. A. Abderrahimui suteiktas už produktyvią partnerystę su KTU, jo svarų indėlį į naujos mokslo srities – ultragarsinės diagnostikos ir vizualizacijos ekstremaliomis sąlygomis – plėtotę KTU. Iškilus mokslininkas yra Belgijos branduolinių tyrimų centro generalinio direktoriaus pavaduotojas, Leveno katalikiškojo universiteto profesorius, energetikos ir branduolinės fizikos mokslų daktaras. Jo specializacija – branduolinė fizika, branduolinė dozimetrija, branduolinio kuro ciklas, aukšto radioaktyvumo lygio atliekų skilimas ir branduolinių reaktorių technologijos.

Naujasis KTU garbės daktaras  H. A. Abderrahimas
Naujasis KTU garbės daktaras H. A. Abderrahimas

H. A. Abderrahimas yra daugiau nei 100 mokslinių publikacijų recenzuojamuose žurnaluose ir pranešimų tarptautinėse konferencijose autorius. Nuo 1998 m. jis yra MYRRHA projekto direktorius. Šiame projekte kuriama greitintuvų žadinama sistema, kurioje sąveikauja ikikritinis švino-bismuto aušinamas reaktorius ir galingas protonų greitintuvas. Naujasis KTU garbės daktaras yra įvairių Europos Komisijos projektų, susijusių su progresyviomis branduolinėmis sistemomis ir didelio aktyvumo branduolinių atliekų atskyrimu, koordinatorius ir partneris.
H. A. Abderrahimo iniciatyva 2001–2012 m. buvo vykdoma Belgijos branduolinių tyrimų centro ir KTU mokslinio bendradarbiavimo programa, skirta naujo tipo branduolinio reaktoriaus MYRRHA saugiai eksploatacijai užtikrinti.

Prof.  K. Baršausko ultragarso mokslo institute buvo sukurta ultragarsinė vizualizavimo technologija ekstremalioms sąlygoms, neturinti analogų pasaulyje. Tai leido KTU tapti šios srities pripažintu lyderiu pasaulyje. H. A. Abderrahimas kartu su KTU mokslininkais projekto MYRRHA tematika paskelbė 10 publikacijų aukšto reitingo tarptautiniuose žurnaluose. Pagrindinė publikacija jau cituota daugiau kaip 30 kartų. Šiuo metu profesoriaus iniciatyva Kauno technologijos universiteto kartu su Belgijos branduolinių tyrimų centru sukurtos technologijos patentuojamos Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Parengta pagal KTU Viešosios komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.