Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Valstybės tarnybos departamento ir Šiaulių universiteto

Kovo 10 d. Valstybės tarnybos departamente jo direktorius Osvaldas Šarmavičius ir Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Šia sutartimi siekiama nuolat bendradarbiauti, tobulinant valstybės tarnybos institucijų veiklą, efektyvinant studentų praktiką, plėtojant visuomenės edukaciją ir mokslinius tyrimus. Numatoma bendradarbiauti, organizuojant mokslo renginius, tobulinant studijų programas ir jas įgyvendinant.

Susitikime departamento vadovas O. Šarmavičius išsamiai apibūdino jo veiklą ir artimiausius uždavinius. Jis pažymėjo, kad šiuo metu jau 1 482 Šiaulių universiteto absolventai dirba valstybės tarnyboje. Trys iš jų yra viceministrai, per 600 savivaldybėse eina įvairias pareigas – nuo specialisto iki mero. Beveik 1000 absolventų dirba vyresniaisiais specialistais. Apytiksliai šimtas jaunų (iki 30 m. amžiaus) absolventų jau dirba valstybės tarnyboje, dar apie tūkstantis jų jau yra išlaikę testus šiam darbui. Tokie skaičiai, direktoriaus teigimu, rodo, kad Šiaulių universitetas užima deramą vietą tarp kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų, rengiančių specialistus valstybės tarnybos institucijoms.

Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis apibūdino Šiaulių universiteto situaciją ir numatytus tikslus. Jis akcentavo šio universiteto svarbą ne tik Šiaurės Lietuvos regionui, aptarė galimybes universiteto mokslininkams dalyvauti, sprendžiant aktualiausias užmiesčio teritorijų problemas ir tenkinant valstybės valdymo institucijų poreikius. Rektorius ypač akcentavo stiprėjantį universiteto bendradarbiavimą su Valstybės tarnybos departamentu, atvedusį į šios sutarties sudarymą, ir galimybes, kurias naujoji sutartis atveria studijų turinio modernizavimui ir mokslinių tyrimų plėtrai.

Susitikimo Valstybės tarnybos departamente akimirkos
Susitikimo Valstybės tarnybos departamente akimirkos

Šiaulių universiteto Viešojo administravimo katedros atstovai departamento atstovus informavo apie naujas katedros veiklos kryptys, studijų programų tobulinimą, jų tarptautiškumo stiprinimą ir mokslinių tyrimų plėtotę. Prof. Diana Šaparnienė aptarė pagrindines Šiaulių universiteto mokslinių tyrimų kryptis, aktualias Valstybės tarnybos departamentui, o prof. Jonas Jasaitis informavo apie katedroje sukurtą naująją akademinę mokyklą, įgalinusią parengti holistinę antropologinę užmiesčio vietovių plėtotės koncepciją.

Naujoji metodologija įgalina išsamiai analizuoti skirtingo urbanizacijos lygio vietovių strateginės plėtros dokumentus ir atskleidžia galimybes optimaliai naudoti vietinius žmogiškuosius, infrastruktūros ir gamtos išteklius, įgyvendinti efektyvią miestų ir užmiesčio partnerystę. Valdymo institucijos, pasitelkusios šią metodologiją, įgis naujų galimybių stabdyti emigraciją ir visą valstybės raidą trikdantį užmiesčio teritorijų ištuštėjimą, plėtojant neagrarinius sektorius, steigiant naujas įmones ir kuriant darbo vietas išsilavinusiems žmonėms. Inovacijų diegimas leis radikaliai keisti visuomenės požiūrį į atokesnes vietoves ir sparčiai didinti jų vaidmenį valstybės ūkyje.

Susitikimas Aplinkos apsaugos ministerijoje
Susitikimas Aplinkos apsaugos ministerijoje

Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto prodekanė Vilma Tubutienė supažindino su absolventų parengtais bakalaurų ir magistrų darbais valstybės tarnybos tematika. Ji pakvietė departamento specialistus teikti naujas temas būsimiems studentų baigiamiesiems (diplominiams) darbams. VTD specialistai buvo pakviesti dalyvauti dviejose kiekvieną rudenį Viešojo administravimo katedros organizuojamose mokslinėse konferencijose – „Geras valdymas vietos savivaldoje“ ir „Šiuolaikinio užmiesčio vizija“, nominuotoje agrarinės ekonomikos pradininko, ilgamečio Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro, profesoriaus Jono Prano Aleksos vardu.

Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas  Jurgaitis ir VTD direktorius Osvaldas  Šarmavičius
Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis ir VTD direktorius Osvaldas
Šarmavičius

Pasibaigus susitikimui Valstybės tarnybos departamente, Šiaulių universiteto delegacija apsilankė LR Seime, kur turėjo puikią galimybę ne tik išklausyti informaciją apie įstatymų leidybos procesą, bet ir padiskutuoti su Šaulių regionui atstovaujančiu Seimo nariu Edvardu Žakariu. Iš Seimo universiteto atstovai nuskubėjo į LR aplinkos ministeriją. Ten jų laukė dar vienas susitikimas su šios ministerijos specialistais – diskusija apie urbanistines ir aplinkosaugos Lietuvos regionų aktualijas. Studentai buvo supažindinti su naujausiais Lietuvos nacionalinės darnaus vystymosi strategijos įgyvendinimo rodikliais. Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta apžvelgė daugiabučių namų renovacijos ir kitas būstų modernizavimo programos įgyvendinimo aktualijas.

Susitikimas su LR Seimo nariu Edvardu Žakariu
Susitikimas su LR Seimo nariu Edvardu Žakariu

Visuose susitikimuose kartu su dėstytojais aktyviai dalyvavo grupė Šiaulių universiteto Viešojo administravimo studijų krypties studentų, tarp kurių, šalia lietuvių, buvo ir čia studijuojantieji iš Ganos ir Gvinėjos. Pastarieji išsakė ir savo specifinius pageidavimus, pasidalino lūkesčiais apie būsimąją profesinę veiklą, svarstė apie galimybę pakviesti daugiau savo tautiečių studijuoti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.