Tyrinėjimai senovinio teksto atskleidė informaciją apie arabų filosofo Ibn Sina pastebėtą supernovą

Vokiečių tyrėjai aptiko arabų mokslininko – filosofo Ibn Sina pastebėtą ir aprašytą supernovą 1006 (SN 1006) bei atliko teksto vertimą į anglų kalbą. Ibn Sina buvo Persijos mokslininkas ir filosofas, kuris stebėjo aplinką, keliavo ir rašė kartu su savo interpretacijomis apie tai, ką matė pradedant nuo medicinos iki astronomijos. Viename jo tekste, kuris yra vadinamas Kitab al –Shifa, kuriame aprašomi pastebėjimai apie fiziką bei meteorologiją yra labai daug astronomijos. Jame mokslininkai aptiko aprašytą ryškų objektą stebėtą danguje 1006 metais apie tris mėnesius. Ir anksčiau buvo tyrinėtas šis Sina raštas, tačiau manyta, kad aprašytasis šviesus dangaus objektas yra kometa. Paskutinių tyrinėjimų metu mokslininkai pritarė, kad aprašytas objektas yra supernova SN 1006. Ibn Sina tekste aprašytas stebėtas reiškinys daugiau primena netikėtai sužibusios žvaigždės aprašymą. Sina aprašo objektą, kuris buvo labai ryškus, keitė spalvas laikui bėgant ir prieš užgęstant dangaus objektas išmetė kibirkštis.

 

SN 1006 buvo pastebėta ir aprašyta kitų tyrėjų visame pasaulyje pradedant Maroku, Japonija, Jemene ir Kinija. Tačiau nei viename iš pateiktų aprašymų nebuvo informacijos apie stebėto dangaus objekto spalvų kitimą. Sina aprašė, kad stebimas objektas pradėjo šviesti silpna žalsvai geltona šviesa, tuomet vyko ryškus blyksnis, po tam tikro laikio jis tapo balkšvas ir visiškai išnyko.

ibn_sina
Arabiškas tekstas Ibn Sina apie SN 1006. Tekstas apie supernovą prasideda viduryje antroje eilutėje iš viršaus ir baigiasi pagrindinio teksto trečioje eilutėje nuo pabaigos. Užrašas kairėje pusėje yra eilutės numeris 15 (arabų kalba).

 

Daugelis šiuolaikinių astronomų tiki, kad SN 1006 buvo ne tik la supernova (ji susidaro, kai baltoji nykštukė yra traukiama į kitą žvaigždę, tuomet nykštukės masė pradeda didėti ir kai ji viršija Čandrasekaro ribą, baltoji nykštukė susprogsta dėl branduolio kolapso) bet kad tai buvo dviejų baltųjų nykštukių susidūrimo rezultatas. Ši informacija aptikta senoviname tekste gali padėti mokslininkams geriau suprasti įvykius, kurie vyko prieš daugiau nei tūkstantį metų.

 

Daugiau informacijos: An Arabic report about supernova SN 1006 by Ibn Sina (Avicenna) arXiv:1604.03798 [astro-ph.SR] arxiv.org/abs

Examination of ancient text reveals details of Ibn Sina’s sighting of supernova

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.