Virtualioji paroda „Jėzuitai ir knyga“ – mūsų laikų skaitytojui

Lietuvos technikos biblioteka praėjusių metų pabaigoje skaitytojus ir visus internetinio puslapio www.tb.lt lankytojus pakvietė į virtualią parodą „Jėzuitai ir knyga“. Tai jau antroji virtuali paroda apie jėzuitus. Taip jau susiklostė istorinės aplinkybės, kad Technikos biblioteka, gyvuojanti daugiau nei penkis dešimtmečius, 1986 m. įsikūrė buvusiame vienuolyne, jėzuitų noviciato (naujokyno) pastatuose.


Kaip žinoma, vienas svarbiausių jėzuitų uždavinių buvo ir yra švietimas. Technikos biblioteka kartu su pastatais tarsi perėmė šią jėzuitų misiją, nes bibliotekos veikla apibūdinama kaip švietimo, mokslo ir kultūros sklaida bei žinių ir informacijos pateikimas visuomenei. Nedaug faktų išliko apie noviciate buvusią biblioteką, tačiau ir negausi informacija patvirtina apie buvimą. Biblio­tekos atsiradimo pradžia reikėtų laikyti 1604-uosius – noviciato įkūrimo metus, kai netoli dabartinės Šv. Ignoto gatvės jėzuitai nupirko kelis namus. Biblioteka, kaip ir visas pastatų kompleksas, patyrė daugybę negandų. Ją niokojo karai, maras, gaisrai, todėl ne kartą teko atkurti.

Jei lankėtės Lietuvos technikos bibliotekoje ir buvote Organizacijų aptarnavimo skyriuje, tai pabuvojote ir senojoje noviciato bibliotekoje. Manoma, kad būtent ten, antrojo aukšto kambariuose, vienuoliai jėzuitai saugojo knygas.
Pats tikriausias bibliotekos egzistavimo įrodymas – iki mūsų dienų išlikęs ir Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje saugomas jėzuitų noviciato knygų katalogas „Catalogus librorum Bibliothecae Novitiatus Vilnensis Societatis Jesu confectus Anno Domini 1748“. Vienas žymiausių XX a. Lietuvos knygotyros ir bibliotekininkystės specialistų Levas Vladimirovas straipsnių rinkinyje „Apie knygas ir bibliotekas“ apibūdino šį katalogą kaip esantį „tikriausiai XVIII a. katalogavimo meno viršūne“. Tai be galo rūpestingai sudarytas katalogas: tvarkingi įrašai, lengvai surandami skyriai, nes prie kiekvieno priklijuota pergamento juostelė su atitinkama raide. Nuostabu paimti į rankas tiek amžių išsaugotą rankraštį ir skaityti lotyniškus, gražiai surašytus knygų pavadinimus. Nenusakomas jausmas vartyti rankraštį, kurį kadaise vartė jėzuitų broliai vienuoliai. Tarsi jauti rankas žmonių, prieš daugelį metų sklaidžiusių tuos pačius lapus, ir gali tik įsivaizduoti, kad tai buvo garsūs jėzuitų generolai, minimi istorijos šaltiniuose, ar paprasti broliai vienuoliai, kurių vardus amžiai nusinešė užmarštin.
Kurdami šią parodą, norėjome supažindinti su jėzuitų noviciato bibliotekos istorija, susieti ją su dabartimi, trumpai papasakoti apie jėzuitų požiūrį į knygą, kaip mokslo ir žinių šaltinį, jų indėlį į knygų leidybą ir bibliotekas. Parodą sudaro keli skyriai: „Vilniaus akademijos spaustuvė“, „Vienuolynų bibliotekos“, „Vilniaus noviciato biblioteka“. Paskutinis parodos puslapis – literatūros sąrašas. Jame pateikiami leidiniai ir informacijos šaltiniai norintiems plačiau susipažinti su šia tema.
Paroda „Jėzuitai ir knyga“ publikuota 2015 m. gruodžio 21 d. Iki 2016 m. vasario 1 d. parodą jau aplankė 207 virtualūs lankytojai. Kviečiame visus joje apsilankyti. Tikimės, kad ji sudomins, suteiks naujos informacijos, o gal ir atves į Lietuvos technikos biblioteką norinčius pamatyti jėzuitų noviciato architektūros ansamblį, pasivaikščioti po senove dvelkiančio pastato skliautais, pasidomėti bibliotekos fonduose saugomais leidiniais, padirbėti jaukiose skaityklose.

Autorė yra Lietuvos technikos bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.